Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά τον σχεδιασμό για επιχειρηματική αξιοποίηση του Τατοΐου

Ο άλλοτε καταπράσινος χώρος μετατράπηκε το καλοκαίρι του 2021 σε μαύρο τοπίο

Eurokinissi

Ο άλλοτε καταπράσινος χώρος μετατράπηκε το καλοκαίρι του 2021 σε μαύρο τοπίο
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει το σχέδιό της για να παραδώσει το κτήμα Τατοΐου σε επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να βάλουν μια ολόκληρη περιοχή στο χέρι, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, που έδωσε το παραπέρα έναυσμα για να διαμορφωθεί ο πρώην καταπράσινος χώρος, τμήμα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, όπως επιθυμούν οι ...επενδυτές.

Με βάση χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο κτήμα.

Οπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου και πολυθεματικού περιαστικού χώρου πρασίνου και η απόδοσή του στους πολίτες ως τόπου ψυχαγωγίας, αναψυχής, ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής αγωγής και γνώσης, ελκυστικού και φιλικού για όλες τις ηλικίες όλο τον χρόνο». Γίνεται δηλαδή φανερό ότι παρά το φανταχτερό περιτύλιγμα ο χώρος δίνεται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.

Εκτός από τη δόμηση στα κτίρια της περιοχής που είναι 15.000 τ.μ. και θα ανακατασκευαστούν προβλέπονται νέα δόμηση 2.200 τ.μ. για συνεδριακό κέντρο, αγροτικές εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. και χώρος στάθμευσης χωρητικότητας άνω των 600 οχημάτων. Ακόμα εσωτερική διαδρομή με λεωφορειάκια μήκους 5 χλμ., δημιουργία σταθμών ενοικίασης οχημάτων μικροκινητικότητας, ενώ στον σχεδιασμό είναι και ξενώνες.

Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ το 2007 για να αποδοθεί το Τατόι ως χώρος πρασίνου στον λαό
Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ το 2007 για να αποδοθεί το Τατόι ως χώρος πρασίνου στον λαό
Αυτό που μεθοδικά προετοιμάζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις και από διάφορες ΜΚΟ και βασιλικούς «Συλλόγους Φίλων» είναι η ανοιχτή επιχειρηματική αξιοποίηση του κτήματος, που μάλιστα, μετά τη μαυρίλα που άφησε πίσω της η φωτιά, εμφανίζεται ως η δήθεν μόνη ρεαλιστική και ...βιώσιμη λύση. Ιδεολόγημα που περνάει στον λαό τη λογική του ...ρεαλισμού της υποταγής των σύγχρονων αναγκών του στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οτι δηλαδή για να υπάρξει ένας συντηρούμενος και προστατευμένος χώρος πρασίνου πρέπει να τον λυμαίνονται ιδιώτες με διάφορα προσχήματα και με ...αγροτική «βιολογική» παραγωγή που θα εμπορεύονται για να ...βγαίνουν τα έξοδα.

Το πρώην βασιλικό κτήμα είναι ένα «φιλέτο», 42.000 στρεμμάτων, που με αποφάσεις όλων των αστικών κυβερνήσεων αμιγώς χαρακτηρισμένα δάσος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας είναι τα 15.000 στρέμματα, ενώ και αυτά όπως και όλος ο Δρυμός αφέθηκαν στη μοίρα τους με τις γνωστές τραγικές συνέπειες. Για πολλά χρόνια οι φορείς της ευρύτερης περιοχής προειδοποιούσαν και απαιτούσαν, όπως απαιτούν και σήμερα, ο χώρος να δοθεί στον λαό ως χώρος αναψυχής, δημόσιος και δωρεάν, απαραίτητος «πνεύμονας» στον λαό του Λεκανοπεδίου. Μάλιστα, το 2007, με πρωτοβουλία των Οργανώσεων Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση για τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ