Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Το προοδευτικό βιβλίο να φτάσει όλο και πιο πλατιά στη νεολαία και τον λαό

Τα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τον Σεπτέμβρη αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλες τις ηλικίες να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και άνθρωποι όλων των ηλικιών συρρέουν για να περιηγηθούν στους δεκάδες τίτλους βιβλίων που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής», με χιλιάδες ανθρώπους να περιηγούνται ανάμεσα στα βιβλία, να διαβάζουν τα οπισθόφυλλα, να συζητάνε μεταξύ τους για το ποια θα αγοράσουν, να φεύγουν με περισσότερα στην αγκαλιά τους από όσα σκόπευαν αρχικά. Ιδιαίτερη είναι και η προσμονή για τις εκδόσεις του ΚΣ της ΚΝΕ, όπως της Ιδεολογικής Επιτροπής του, που έχουν καθιερωθεί με τα χρόνια.

Το σύνθημα του 49ου φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη"», δηλαδή η πάλη για το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό, περνάει μέσα και από τον δεσμό με το προοδευτικό βιβλίο, εξαλείφοντας «στεγανά» και αντιλήψεις αυτού του «γερασμένου κόσμου» και ανοίγοντας νέα «μονοπάτια» στη γνώση, στην αντίληψη και τη δράση του ανθρώπου.

Με την ορμή της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, ανεβάζουμε πιο ψηλά τον πήχη στη διακίνηση του βιβλίου


Φέτος, η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο, τον Ιούλη, αποτέλεσε έναν «σταθμό» στη διακίνηση του πολιτικού βιβλίου στη νεολαία. Μέσα σε 4 μέρες διακινήθηκαν χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, με το ενδιαφέρον των επισκεπτών να παραμένει αμείωτο καθ' όλη τη διάρκεια της Κατασκήνωσης. Οι μεγάλες προσφορές, οι οργανωμένες επισκέψεις, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό στο να προμηθευτεί και να διαβάσει κάθε μέλος και φίλος της ΚΝΕ από ένα βιβλίο το καλοκαίρι, οδήγησαν στην πιο υψηλή διακίνηση της τελευταίας δεκαετίας!

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η επίσκεψη στον ιστορικό τόπο όπου έδρασε και μεγαλούργησε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Αποδείχτηκε η ανάγκη επαφής με την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας, η άντληση δύναμης και έμπνευσης από τις μεγαλύτερες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, εκείνες που η εργατική τάξη και ο λαός αναμετρήθηκε με την αστική εξουσία και πάλεψε για την ανατροπή της. Αυτές είναι οι στιγμές που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σήμερα, που το ΚΚΕ συνεχίζει σε άλλες συνθήκες τη σκληρή ταξική πάλη με στόχο τη νέα έφοδο της εργατικής τάξης στην εξουσία. Χαρακτηριστικό γεγονός αποτέλεσε η εξάντληση των εκδόσεων που αφορούν τον ΔΣΕ καθώς και τη δεκαετία του '40.

Ξεχωρίζουν, ακόμη, τα νέα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που προμηθεύτηκαν τα πρώτα τους βιβλία, ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με την επαναστατική θεωρία μέσα από εκδόσεις της ΚΝΕ όπως η «Αντεπίθεση», η σειρά «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό» και η έκδοση «Αλήθειες και Ψέματα για τον Καπιταλισμό 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».


Σημαντική απήχηση είχαν οι εκδόσεις των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού όπως το «Κράτος και Επανάσταση», «Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους» καθώς και το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Με βάση, λοιπόν, αυτή τη θετική πείρα, μπορούν τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» στα Φεστιβάλ όλων των πόλεων να αποτελέσουν «μαγνήτη» πολλών νέων που θα προμηθευτούν το πρώτο τους βιβλίο, που θα εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη τους με νέες, ενδιαφέρουσες εκδόσεις.

49ο Φεστιβάλ: Ενας μεγάλος σταθμός για να έρθουμε σε επαφή με το βιβλίο

Ο μεγάλος όγκος των διαθέσιμων τίτλων, με τον οποίο μπορεί να έρθει σε επαφή ο επισκέπτης του βιβλιοπωλείου στον χώρο του φετινού Φεστιβάλ, περιλαμβάνει το πολιτικό βιβλίο με έργα των κλασικών, το ιστορικό βιβλίο από διάφορες περιόδους, έργα κλασικής - προοδευτικής λογοτεχνίας, εκδόσεις για τους «μικρούς φίλους» της «Σύγχρονης Εποχής» καθώς και σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος. Για τις μέρες του Φεστιβάλ θα ισχύουν εκπτώσεις έως και 70%.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς τους θεμελιωτές της επαναστατικής θεωρίας. Η αφομοίωση, η υπεράσπιση και η διάδοση των βασικών αρχών και νομοτελειών που φώτισαν οι κλασικοί, ο Μαρξ, ο Ενγκελς και ο Λένιν, είναι απαραίτητη για να σημαδεύεται στο «σήμερα» ο πραγματικός αντίπαλος, ο καπιταλισμός, να κατανοείται η λειτουργία του, το γιατί αποτελεί εμπόδιο για να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η μαρξιστική ανάλυση διαμορφώνει χαρακτηριστικά αντοχής, πίστης ότι αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πιο δύσκολη στιγμή, μετά την ήττα του ΔΣΕ, το 1951, η ΚΕ του ΚΚΕ πήρε την απόφαση να αρχίσει η μετάφραση του «Κεφαλαίου» του Μαρξ και των «Απάντων» του Λένιν και του Στάλιν. Τις μέρες των Φεστιβάλ της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, το «Κεφάλαιο», τα Απαντα Λένιν και Στάλιν καθώς και τα Δοκίμια Ιστορίας του ΚΚΕ θα βρίσκονται σε προσφορά 50%.

Σημαντική νέα έκδοση αποτελεί η συλλογή κειμένων των Β.Ι. Λένιν και Ι.Β. Στάλιν για την ταξική πάλη στην Ουκρανία, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή». Τα κείμενα - πολλά από τα οποία μεταφράζονται και δημοσιεύονται για πρώτη φορά - αφορούν την περίοδο από το 1913 έως και το 1934 και θα βοηθήσουν τον αναγνώστη σε μια βαθύτερη κατανόηση για τις μεγάλες απαιτήσεις της ταξικής πάλης που αντιμετώπισε το Κόμμα των Μπολσεβίκων πριν την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, αλλά και η νέα εργατική εξουσία μετά από αυτήν. Εξοπλίζουν επίσης με ντοκουμέντα ενάντια στον πολύμορφο αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό. Πρόκειται για μια έκδοση που αξίζει να διαβαστεί απ' όσους αναζητούν την αλήθεια για την πραγματική Ιστορία και δεν αρκούνται στο κυρίαρχο αφήγημα του συστήματος.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα διατίθεται η νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον Καπιταλισμό 2. Για το κράτος και τη δημοκρατία». Αφορμή για τη συγγραφή της ήταν οι πολλές εμπειρίες που ζήσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Οταν οργιζόμαστε από την απουσία του κράτους, όταν καίγονται ολόκληρες περιοχές, όταν πλημμυρίζουν οικισμοί, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ελλείψεις που «βγάζουν μάτι» στα νοσοκομεία, στα σχολεία ή στα πανεπιστήμιά μας. Δεν έχουμε όμως μόνο εμπειρίες «απουσίας» του κράτους, αλλά και δυναμικής του παρουσίας. Το συναντάμε να χτυπά το «χέρι στο τραπέζι» σε κάθε σπίτι απαιτώντας να πληρωθούν αβάστακτοι λογαριασμοί και χρέη στο ρεύμα, στην Εφορία, να συλλαμβάνει και να καταστέλλει. Ωστόσο, συχνά προβάλλεται πως το κράτος βρίσκεται στη δική μας υπηρεσία και δρα για το κοινό συμφέρον. Φυσιολογικά, λοιπόν, προκύπτουν ερωτήματα: Γιατί υπάρχει κράτος και ποιον σκοπό εξυπηρετεί; Τι «είδους» δημοκρατία έχουμε σήμερα; Μπορούν οι σύγχρονες μεταρρυθμίσεις του κράτους να λύσουν το πρόβλημα; Μπορεί να υπάρξει μια πραγματική δημοκρατία για τον λαό, τη νεολαία και πώς; Αυτά και πολλά ακόμα «ξεδιπλώνονται» στις σελίδες της νέας έκδοσης, μέσα από σύγχρονες «εικόνες» και παραδείγματα.

Στο βιβλιοπωλείο ο επισκέπτης θα συναντήσει εκατοντάδες τίτλους ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας. Η κλασική και η σοβιετική λογοτεχνία θα του ανοίξουν νέους ορίζοντες, θα του προσφέρουν απλόχερα μια πείρα που ποτέ δεν θα μπορούσε από μόνος του να αποκτήσει στη διάρκεια της ζωής του. Θα τον βοηθήσουν να καλλιεργήσει το συναίσθημα, τη φαντασία, την ευαισθησία για το δίκαιο, την οργή απέναντι στο άδικο, την αγάπη για τον εργαζόμενο άνθρωπο, το πείσμα και την αποφασιστικότητα για την κατάκτηση ενός καλύτερου κόσμου. Ενδεικτικές προτάσεις είναι οι νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»: «Τα καπνά» και «Διαμάντια στην υπηρεσία της επανάστασης».

ΚΟΜΕΠ: Αναντικατάστατο εφόδιο για τους κομμουνιστές

Μεγάλος σταθμός στα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι η εγγραφή και η ανανέωση συνδρομητών της ΚΟΜΕΠ. Στον χώρο του Φεστιβάλ υπάρχει περίπτερο της ΚΟΜΕΠ όπου κάποιος μπορεί να ανανεώσει τη συνδρομή του ή να εγγραφεί ως συνδρομητής. Το ποσό της ετήσιας συνδρομής έχει καθοριστεί μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη στα 27 ευρώ για όλους.

Μπροστά στις σύνθετες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, η ΚΟΜΕΠ αποτελεί ένα από τα θεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά στηρίγματα της δράσης μας στο σήμερα.

Η συμβολή της είναι καθοριστική στη μελέτη και ανάλυση σύγχρονων φαινομένων της καπιταλιστικής κοινωνίας, της εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Εξοπλίζει στο να διεξάγεται ολοκληρωμένη αντιπαράθεση με τα αστικά κόμματα και την κυρίαρχη ιδεολογία. Μέσα από τις σελίδες της αντλεί κανείς συμπεράσματα και γνώση από την επαναστατική πείρα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Η ΚΟΜΕΠ συνοδεύει, στηρίζει και φωτίζει έναν αιώνα αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εμπεριέχει σχεδόν όλες τις συλλογικές επεξεργασίες και τις προσωπικές προσπάθειες συμβολής στελεχών του ΚΚΕ για την ωρίμανση της επαναστατικής θεωρητικής σκέψης του Κόμματος.

Η γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο!

Τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» αποτελούν το κατάλληλο μέρος για κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται με τα προβλήματα και τις αγωνίες της «σκληρής» καθημερινότητας, που αμφισβητεί τη μοιρολατρική αποδοχή της πραγματικότητας και όσους τον καλούν να κάτσει σιωπηλά. Είναι ευκαιρία για να γνωρίσει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο, να αναπτύξει τις πολιτικές και επιστημονικές του γνώσεις, να καλλιεργήσει το αισθητικό του κριτήριο. Οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» αποτελούν όπλο στην προσπάθεια για να «σηκωθεί ο άνθρωπος ένα μπόι ψηλότερα», να παλέψει για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος. Εμπρός, λοιπόν, για να δυναμώσει η διακίνηση του πολιτικού, του μαρξιστικού, του προοδευτικού βιβλίου, να φτάσει όλο και πιο πλατιά στη νεολαία και τον λαό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ