Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Για τις μεθοδεύσεις ίδρυσης του πρώτου μη κρατικού τμήματος Ιατρικής

«Ούτε σκέψη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Ολοι στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές!» τονίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις σχολές Υγείας του ΕΚΠΑ σχετικά με τις μεθοδεύσεις για ίδρυση μη κρατικής - ιδιωτικής ιατρικής σχολής.

«Η εξέλιξη αυτή είναι εχθρική για όλους τους φοιτητές!», σημειώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σχολιάζοντας τους σχεδιασμούς που περιγράφονται σε δημοσιεύματα για συνεργασία ομίλων της ιδιωτικής Υγείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου προκειμένου να λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό τμήμα Ιατρικής.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Αναρωτιόμαστε... Ποιοι θα μπορούν να σπουδάσουν σε αυτή τη σχολή; Προφανώς όσοι μπορούν να πληρώνουν τα παχυλά της δίδακτρα ή όσοι δεσμευτούν να πληρώνουν όλη τους τη ζωή υπέρογκα φοιτητοδάνεια. Αλλωστε, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι γνωστό για τις business που αναπτύσσει στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με το αζημίωτο πάντα. Μια γεύση για το τι έρχεται μας δίνει ήδη η λειτουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος στην Ιατρική του ΕΚΠΑ με τα δίδακτρα να αγγίζουν τις 13.000 ευρώ ετησίως! Με λίγα λόγια, αν αντέχει η τσέπη σου θα γίνεσαι γιατρός, ανεξάρτητα αν άλλοι μαθητές και οι οικογένειές τους κάνουν μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου να καταφέρουν να εισαχθούν σε αντίστοιχο τμήμα.

Τι θα διδάσκουν τους γιατρούς οι όμιλοι της ιδιωτικής Υγείας; Παρά τις μεγαλοστομίες για τα αυστηρά κριτήρια που επιβάλλεται να έχουν τα μη κρατικά πανεπιστημιακά τμήματα κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς θα λειτουργούν υπό καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι ιδιωτικές σχολές θα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αμφιβάλλουμε αν εντέλει θα προάγεται η ολόπλευρη επιστημονική γνώση ή η λήψη - αγορά πτυχίων με fast track διαδικασίες. Επιπλέον οι κλινικές των φοιτητών θα γίνονται σε ιδιωτικά μεγαθήρια του κλάδου. Με ποιες αξίες θα διαπαιδαγωγηθούν οι αυριανοί γιατροί, όταν τα νοσοκομεία αυτά λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, κοιτάζουν τον ασθενή στην τσέπη και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι όχι η προαγωγή της Υγείας ανεξαρτήτως κόστους, αλλά η λογική κόστους - οφέλους;

Ποια θα είναι η ισχύς του πτυχίου; Ηδη η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν νομοθετήσει την αναγνώριση και ισοτίμηση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, στρώνοντας το έδαφος και για την αναγνώριση των πτυχίων των μη κρατικών - ιδιωτικών ΑΕΙ. Με τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις, αυτό που εντέλει προωθείται είναι πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων, κατηγοριοποίηση των αποφοίτων και ένα ατελείωτο κυνήγι δεξιοτήτων που έχει ανάγκη ο εκάστοτε εργοδότης.

Δεν θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το δημόσιο Πανεπιστήμιο αν συνυπάρχει και το ιδιωτικό; Οι επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στον ανταγωνισμό τους με τα δημόσια θα είναι αρνητικές, αν σκεφτούμε ότι ήδη υποχρηματοδοτούνται και σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να λειτουργήσουν με ανταποδοτικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κλάδου της Υγείας, με τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να αφήνονται κυριολεκτικά στη μοίρα τους, με ελλιπή χρηματοδότηση, υποστελεχωμένα, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, περιμένοντας ως "μάννα" τις χορηγίες επιχειρηματιών. Η απαξίωση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι που έχει οδηγήσει στην άνθιση του ιδιωτικού τομέα, να στέλνονται οι ασθενείς ως πελάτες ακόμα και για απλές υπηρεσίες στα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας.

Ποια θα είναι η ποιότητα υπηρεσιών Υγείας που θα λαμβάνουν οι ασθενείς; Είναι προφανές πως η κατηγοριοποίηση των πτυχίων οδηγεί και σε κατηγοριοποίηση των αποφοίτων. Δηλαδή απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων που θα αξιοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχει κάθε φορά ο επιχειρηματίας ή το κράτος. Για παράδειγμα, πράξεις, όπως λήψη ιστορικού, πρώτη αξιολόγηση ασθενών, εφημερίες κλινικών, πιθανόν να ανατίθενται σε λιγότερο καταρτισμένους γιατρούς με μικρότερες απολαβές. Ιδιαίτερα σε έναν ευαίσθητο κλάδο όπως αυτός της Υγείας, οι επιπτώσεις στην πορεία του ασθενούς μπορεί να φανούν ιδιαίτερα επιζήμιες, αφού οι ιατρικές πράξεις θα διαχωρίζονται με το κομμάτι και ο ασθενής δεν θα αντιμετωπίζεται ολόπλευρα.

Τώρα να σημάνει συναγερμός!

Τώρα να σημάνει συναγερμός! Ούτε σκέψη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Τα σχέδια για ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας υπάρχουν εδώ και χρόνια. Μάλιστα τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει το χέρι τους ώστε η πανεπιστημιακή μόρφωση να μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν όσο θα ήθελαν αυτές τις αλλαγές, γιατί έχουν βρει εμπόδιο την αποφασιστική παρέμβαση του φοιτητικού και του λαϊκού κινήματος, με το ΚΚΕ πάντα μπροστά!

Ετσι καταφέραμε να εμποδίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16, τις διαγραφές φοιτητών, την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, βάλαμε στον πάγο τα σχέδιά τους για κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας».

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μαζί με τους φοιτητές και όλο τον λαό θα δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που έρχονται, στο ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16, απέναντι στα σχέδια για πανεπιστημιακή μόρφωση - εμπόρευμα. Η πάλη για αποκλειστικά δημόσιες πανεπιστημιακές σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα είναι μονόδρομος!», τονίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ των σχολών Υγείας του ΕΚΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ