Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνία για «στρατηγική συνεργασία παντός καιρού»

Την αναβάθμιση των σχέσεων Κίνας - Βενεζουέλας σε «στρατηγική συνεργασία παντός καιρού» ανακοίνωσαν χτες οι Πρόεδροι των δύο χωρών, μετά από συνάντησή τους στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκαν δεκάδες συμφωνίες διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων της Ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, των υποδομών κ.ά. Η Βενεζουέλα θα είναι επίσης η πρώτη λατινοαμερικάνικη χώρα που θα συμμετέχει στον Διεθνή Σταθμό Σεληνιακής Ερευνας που σχεδιάζει η Κίνα.

Σε δηλώσεις του, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τη Βενεζουέλα στη δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» (ζώνες στις οποίες διασφαλίζονται πρόσθετα «κίνητρα» στα μονοπώλια, με ταυτόχρονο ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων), σημειώνοντας μάλιστα ότι θα μοιραστεί με τη Βενεζουέλα τη σχετική εμπειρία από τις αντίστοιχες ζώνες στην Κίνα.

Ο Ν. Μαδούρο, αφού χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την καθιέρωση της «στρατηγικής συνεργασίας παντός καιρού» με το Πεκίνο, στάθηκε και αυτός στην προθυμία της κυβέρνησής του να μάθει από την εμπειρία της Κίνας στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, καθώς και να βαθύνει την πρακτική συνεργασία στις επενδύσεις και σε άλλους τομείς. Εξέφρασε δε την υποστήριξή του στις διάφορες διεθνείς πρωτοβουλίες που προωθεί το Πεκίνο, όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ