Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Πολύνεκρες επιδρομές και επίσκεψη του Μπουρχάν στην Τουρκία

Δεκάδες θύματα προκάλεσαν χτες στην πόλη Νιάλα του νότιου Νταρφούρ στο Σουδάν νέες επιδρομές βομβαρδιστικών της σουδανικής αεροπορίας.

Οι πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης στο Σουδάν κλιμακώνονται από τις δυνάμεις του επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν (η μόνη πλευρά της σύγκρουσης που έχει αεροπορία), την ώρα που ο ίδιος πραγματοποιεί συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις στο εξωτερικό, αναζητώντας στήριξη απέναντι στις «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF) με επικεφαλής των στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, από τους βομβαρδισμούς στη Νιάλα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άμαχοι, καθώς χτυπήθηκαν τουλάχιστον δύο λαϊκές αγορές κατάμεστες από κόσμο και αρκετές συνοικίες στην πόλη.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα στο Χαρτούμ.

Στο μεταξύ, ο Α. Φ. Μπουρχάν μετέβη στην Τουρκία για συνομιλίες με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την πέμπτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, μετά από εκείνες σε Αίγυπτο, Ερυθραία, Νότιο Σουδάν και Κατάρ.

Την ίδια ώρα έρχονται στην επιφάνεια όλο και περισσότερο οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους διάφορους διεθνείς «διαμεσολαβητές».

Το στρατόπεδο του Μπουρχάν αντέδρασε έντονα στη συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) με στέλεχος των RSF, με το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει ότι η ΑΕ «δεν πρέπει να δίνει θέση σε κινήματα ανταρτών ή τρομοκρατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις».

Ο ίδιος ο Μπουρχάν διεμήνυσε ότι «δεν έχει ανάγκη τη βοήθεια» της ΑΕ αν δεν αλλάξει προσέγγιση.

Η συμμετοχή του Σουδάν στην ΑΕ ανεστάλη μετά το πραξικόπημα του 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ