Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Μεγαλώνει διαρκώς ο τραγικός απολογισμός των χιλιάδων θυμάτων

Τεράστια καταστροφή στην πόλη Ντέρνα

Copyright 2023 The Associated

Τεράστια καταστροφή στην πόλη Ντέρνα
Συνεχίστηκε χτες για τρίτη μέρα στην ανατολική Λιβύη η αγωνιώδης προσπάθεια εντοπισμού επιζώντων από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το βράδυ της Κυριακής πόλεις της περιοχής, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην πόλη Ντέρνα, μια πόλη με περίπου 125.000 κατοίκους, καθώς σβήστηκε από τον χάρτη πάνω από το 25% των κατοικημένων περιοχών, μέσα σε ορμητικούς χειμάρρους από λασπόνερα, μιας και οι καταρρακτώδεις βροχές της καταιγίδας «Daniel» οδήγησαν σε υποχώρηση φραγμάτων.

Γενικά, κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Αξιωματούχοι της ανατολικής Λιβύης εκτίμησαν χτες ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 5.500. Αργότερα υπήρξαν ανακοινώσεις για 3.800 επιβεβαιωμένους νεκρούς. Διευθυντής νοσοκομείου της πόλης δήλωσε στο «Ρόιτερς» τη Δευτέρα ότι 1.700 πτώματα έχουν καταμετρηθεί μόνο στο δικό του νοσοκομείο και περισσότερα από 500 έχουν ταφεί σε άλλο μέρος της πόλης. Αλλος γιατρός δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είναι νεκροί.

Αξιωματούχοι εκτιμούν επίσης ότι οι αγνοούμενοι ενδέχεται να ξεπερνούν ή πλησιάζουν τους 10.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων δεν θα βρεθούν ποτέ επειδή παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

Δημοσιογράφοι του «Ρόιτερς» που επισκέφθηκαν την Ντέρνα, είδαν την Τρίτη πολλά πτώματα στο πάτωμα, στους διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ άνθρωποι αναζητούσαν τους αγνοούμενους συγγενείς τους την ώρα που μεταφέρονταν εκεί κι άλλοι νεκροί.

Σύμφωνα με λιβυκές πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο. Δορυφορικές εικόνες της πόλης πριν και μετά την καταστροφή δείχνουν την κοίτη του ποταμού που έρρεε διά μέσου της Ντέρνα τώρα να είναι πολύ πιο φαρδιά. Εκτεταμένες ζημιές, με κτίρια να έχουν εξαφανιστεί, αποτυπώνονται και σε άλλες περιοχές της πόλης. Τουλάχιστον 30.000 κάτοικοι της πόλης εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Μαζί με τις τεράστιες ελλείψεις σε αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, που είναι κοινό στοιχείο σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, το χάος των ασταμάτητων πολέμων και συγκρούσεων που ακολούθησαν την ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική επέμβαση του 2011, επιδρά καταλυτικά στις επιχειρήσεις διάσωσης και στην ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη παραμένει εδώ και χρόνια διχασμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την έδρα της στην Τρίπολη (δυτικά). Η Ντέρνα και οι άλλες περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες βρίσκονται στην ανατολική Λιβύη, όπου λειτουργεί μια παράλληλη κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χ. Χάφταρ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ομάδες του έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η Τουρκία και άλλες χώρες σπεύδουν να συνδράμουν τη Λιβύη με την παροχή οχημάτων έρευνας και διάσωσης, σωστικών λέμβων, γεννητριών και τροφίμων.

Η Αίγυπτος, με εντολή του Προέδρου Σίσι, οργανώνει καταυλισμούς στα παράλια, στα σύνορα με τη Λιβύη, για την υποδοχή πλημμυροπαθών. Μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον 145 Αιγύπτιοι, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν την Τρίτη.

Μαρόκο: Πλησιάζουν τους 3.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Στο μεταξύ, στο Μαρόκο, ξεπέρασαν χτες τους 2.900 οι νεκροί και τους 5.530 οι τραυματίες από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ της 8ης Σεπτέμβρη.

Οι ελπίδες για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων έχουν σχεδόν εξανεμιστεί, ενώ ο αγώνας της επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους φαντάζει «Γολγοθάς», ιδιαίτερα για τους πιο φτωχούς χωρικούς και αγρότες που έχασαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τους κόπους μιας ζωής. Πολλές χιλιάδες σπίτια που ήταν κτισμένα με τούβλα και λάσπη, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, έχουν μετατραπεί σε σωρούς από ερείπια. Πολλά δεν είναι πλέον κατοικήσιμα και οι κάτοικοί τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ξαναχτίσουν γρήγορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ