Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Καθημερινά στα Στέκια...

Στο Στέκι Πολιτισμού θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες εικαστική έκθεση με τίτλο «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και θέμα τις εργασιακές σχέσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Στο Στέκι για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών θα υπάρχει διαδραστικό quiz με θέμα «Συζητάμε με αφορμή το θέμα της Εκθεσης στις φετινές Πανελλαδικές».

Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργεί ο χώρος «Πάμε Γυμνάσιο» με δραστηριότητες και escape room για τα social media και το πώς αυτά επιδρούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Ακόμα θα υπάρχει χώρος υποδοχής των μουσικών και καλλιτεχνικών σχημάτων με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ σε Αθήνα, Πειραιά, Καισαριανή και Μενίδι. Επίσης θα λειτουργήσουν τέσσερα Εργαστήρια, που στο καθένα θα παρουσιάζονται μαθητικά project με διάφορες μορφές. Κάποιοι τίτλοι των φετινών εργαστηρίων είναι δανεισμένοι από τα σχολικά βιβλία των μαθητών, θέλοντας να αναδείξουν ποια είναι η γνώση που τους δίνει το σημερινό σχολείο και αν τελικά αυτή συναντούν στην πραγματικότητα. Αναλυτικά, τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν:

  • «Η δημοκρατία, όπως δηλώνει και η λέξη, πρόκειται για το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία ασκείται, άμεσα ή έμμεσα, από τον λαό» (σχολικό βιβλίο Β' Λυκείου, Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία) - Ψέμα! Αν εμείς ασκούμε την εξουσία, γιατί η ζωή μας δεν βελτιώνεται;
  • «Ελευθερία σημαίνει να μην υπόκειται κάποιος στη βούληση ενός άλλου, σημαίνει δυνατότητα ανεμπόδιστης από κάθε εξωτερικό εξαναγκασμό ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας» (Αρχές Φιλοσοφίας Β' Λυκείου) - Ψέμα! Δηλαδή, όντως σήμερα ζούμε ελεύθερα;
  • «Το κύριο οικονομικό πρόβλημα είναι ότι: οι ανάγκες των ανθρώπων είναι απεριόριστες και τα μέσα για την ικανοποίησή τους περιορισμένα» (Πολιτική Παιδεία Α' Λυκείου) - Ψέμα! Δηλαδή; Είναι τα όνειρά μας τόσο μεγάλα;
  • Εργαστήριο: Τα ΕΠΑΛ αλλιώς!
  • Εργαστήριο για τους μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.


Στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών θα υπάρχει έκθεση με θέμα «Ναρκωτικά - Διπλός στόχος για το σύστημα της εκμετάλλευσης: Κέρδη για τους λίγους - Καταστολή του μυαλού και της δράσης των πολλών». Επίσης θα «φιλοξενηθούν» αντιπροσωπείες θεραπευτικών προγραμμάτων και συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, αλλά και το ΕΣΥΝ.

Στο Στέκι των Νέων Εργαζομένων μεταξύ άλλων θα προβάλλεται βίντεο με τα πιο ξεχωριστά στιγμιότυπα των αγώνων του τελευταίου χρόνου.

Στο Φοιτητικό Στέκι μια από τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ (που θα ανακοινωθεί) θα διεξαχθεί συζήτηση με νέους από τις διεθνείς αντιπροσωπείες με ανταλλαγή εμπειριών από τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΕΕ.

Στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» θα λειτουργούν, όπως κάθε χρόνο, από τις 19.00 έως τις 23.00 οι εξής γωνιές δραστηριοτήτων:

  • Για να «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη!» - Εικαστικές δραστηριότητες με τα πιο πρωτότυπα υλικά.
  • «Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο!» - Ενα παιχνίδι γρίφων γύρω από την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
  • «Ο φασισμός, οι φασίστες και ΕΜΕΙΣ!» - Διαδραστική έκθεση.
  • «Πάμε Γυμνάσιο!» - Ειδικός χώρος δραστηριοτήτων για μαθητές Γυμνασίων.
  • «Μικροί αντάρτες στα πιο σπουδαία βουνά» - Συνάντηση και μνήμες από την παιδική κατασκήνωση της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο Νεστόριο.
  • Παρέα με το «κόκκινο Αερόστατο» - Παιχνίδια και δραστηριότητες βασισμένες σε σελίδες του αγαπημένου περιοδικού.


Στο Στέκι Αθλητισμού θα υπάρχει, όπως και κάθε χρόνο, τοίχος αναρρίχησης για νεαρές ηλικίες.

Τέλος, στον Παιδότοπο και τις τρεις μέρες θα γίνονται χειροτεχνίες με θέμα την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα λειτουργεί Καλλιτεχνικό Εργαστήρι κούκλας με την Ιρίνα Μπόικο.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ