Σάββατο 21 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 22 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ
Αλληλεγγύη και διεκδίκηση για να ορθοποδήσουν τα λαϊκά στρώματα

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στη Λάρισα

Από το πρώτο συλλαλητήριο των πλημμυροπαθών στον Παλαμά Καρδίτσας στις αρχές Οκτώβρη
Από το πρώτο συλλαλητήριο των πλημμυροπαθών στον Παλαμά Καρδίτσας στις αρχές Οκτώβρη
45 μέρες πέρασαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπνιξαν τον θεσσαλικό κάμπο, εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων υποδομών, της ελλιπούς συντήρησης των υπαρχουσών και της ανυπαρξίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες βιώνουν τον δικό τους «Γολγοθά», αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουν την ανεπάρκεια αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Σε γειτονιές της Λάρισας και του Βόλου, αλλά και σε πολλά χωριά του κάμπου, η πλειοψηφία των πληγέντων δεν έχει δει ούτε ένα ευρώ για αποζημιώσεις, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις από τις κυβερνητικές κουστωδίες που βρέθηκαν «στον τόπο του εγκλήματος».

Χιλιάδες πλημμυροπαθείς προσπαθούν να ξαναστήσουν το σπιτικό τους ή τα μαγαζιά τους με χρήματα από την τσέπη τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται νέα χρέη και υποχρεώσεις, που αργά ή γρήγορα θα «σκάσουν» στα χέρια τους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναστολής, οι οποίοι όχι μόνο είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με 534 ευρώ τον μήνα, αλλά έως τώρα δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή.

Σε τραγική κατάσταση είναι και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, που όχι μόνο δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις, αλλά και οι ίδιες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Ταυτόχρονα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως με ποια έργα και ποιο χρονοδιάγραμμα θα αποστραγγιστεί το νερό από τα χωράφια και τι θα γίνει με τα χωράφια που δεν έχασαν μόνο τη φετινή χρονιά την παραγωγή, αλλά δεν θα είναι καλλιεργήσιμα για την επόμενη ή και επόμενες χρονιές.

Η προκλητική εγκατάλειψη των πληγέντων συνοδεύεται και από μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους, υποδομές, αγροτική οδοποιία, σχολεία, Κέντρα Υγείας και αλλού, ενώ πολλές περιοχές ακόμα βρίσκονται χωρίς πόσιμο νερό.

Την ίδια ώρα εκτεθειμένος στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών βρίσκεται ο λαός της Θεσσαλίας, αφού μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ ήδη υπάρχει και ένα καταγεγραμμένο θύμα από λεπτοσπείρωση.

Μαζί με τα παραπάνω, είναι προκλητική εκ μέρους της κυβέρνησης η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, ο οποίος ολοφάνερα σκοντάφτει πάνω στην πολιτική που έχει στο επίκεντρο το κέρδος, την «ανταποδοτικότητα» και την ιεράρχηση των έργων που είναι φτηνότερα για το κράτος και πιο κερδοφόρα για τους εργολάβους, τις Περιφέρειες και τους δήμους.

Δεν πρόκειται βέβαια για «ανευθυνότητα» ή «έλλειψη συντονισμού», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση, αλλά για συνέχεια της ίδιας «επιλεκτικής» ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού, που οδήγησε στις μεγάλες καταστροφές και τώρα αφήνει στη μοίρα τους τα ξεσπιτωμένα νοικοκυριά.

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Οκτώβρη στη Λάρισα

Το μόνο αποκούμπι που έχουν οι πλημμυροπαθείς είναι η αλληλεγγύη, που συνεχίζει να εκδηλώνεται καθημερινά από σωματεία, μαζικούς φορείς. Ταυτόχρονα σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι μαζικοί φορείς, οι ίδιοι οι πληγέντες μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών πληγέντων πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα, αυξάνοντας την πίεση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές, για να αποσπάσουν ακόμα και τα πιο αυτονόητα, για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας, για να μπορούν να ζουν και να παράγουν στον τόπο τους.

Αλλωστε, όσες λύσεις δόθηκαν αυτές τις μέρες, αλλά και σε παλιότερες καταστροφές, ήταν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση και όχι από τους διάφορους «σωτήρες», που το μόνο που κάνουν είναι να κατευνάζουν τις αντιδράσεις και τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιτροπές πληγέντων και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε σε σύσκεψη που οργανώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, στην οποία οι πληγέντες μετέφεραν την αγωνία τους για τα μεγάλα προβλήματα αλλά και τη διάθεσή τους να δυναμώσουν την πίεση προς την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Σκόκας, «υπάρχει ανάγκη να πιέσουμε. Εσείς όλοι με τις επιτροπές σας, εμείς με τους φορείς που εκπροσωπούμε, όλοι οι φορείς της πόλης. Ο κίνδυνος σήμερα είναι να δοθούν ορισμένα χρήματα στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως είναι αυτά της πρώτης αρωγής, κι από εκεί και πέρα η κατάσταση να μείνει στάσιμη, να ξεχαστεί. Τα λέμε αυτά γιατί υπάρχει πείρα κι από άλλες καταστροφές στην περιοχή μας, όπως με τον "Ιανό" το 2020, τον Σεισμό το 2021. Γι' αυτό χρειάζεται να ανέβει και η προσπάθεια διεκδίκησης συντονίζοντας τον αγώνα όλων των πληγέντων καταρχήν στην πόλη. Είναι όχι απλά θετικό, αλλά ουσιαστικό που έχουν συγκροτηθεί μέχρι σήμερα επιτροπές σε κάθε γειτονιά. Είναι πραγματική απάντηση στο αίσθημα εγκατάλειψης που νιώθει ο καθένας από ένα κράτος επιλεκτικά ανίκανο. Τώρα πρέπει να ανεβάσουμε την απαίτησή μας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης της ΟΕΝΓΕ και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας, στον Παλαμά Καρδίτσας, συνεχίζει να στηρίζει τους πλημμυροπαθείς, έχοντας να αντιμετωπίσει τόσο την απουσία του κρατικού μηχανισμού, όσο και τα προβλήματα που συσσωρεύονται καθημερινά.

Οι υποσχέσεις της 5ης ΥΠΕ για «άμεση αποκατάσταση» του Κέντρου Υγείας ενάμιση μήνα μετά δεν έχουν προχωρήσει, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας βρίσκεται στον αέρα, χωρίς κατάλληλους χώρους εργασίας, χωρίς απαραίτητο εξοπλισμό, με τον κίνδυνο μετακίνησης στο νοσοκομείο για να καλύψει εκεί άλλα χρόνια κενά. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα αλλά ούτε και ενημέρωση για την αποκατάσταση των περιφερειακών ιατρείων των χωριών που πλημμύρισαν.

Σε αυτές τις συνθήκες, το Ιατρείο Αλληλεγγύης διοργανώνει το Σάββατο 21 Οκτώβρη τις ώρες 9.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. στον χώρο του Ιατρείου Αλληλεγγύης (πλατεία Σιντριβανιού στον Παλαμά):

-- Μαζικό διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 (διενέργεια rapid tests) για όλους τους κατοίκους

-- Παιδιατρικές εξετάσεις από ομάδα παιδιάτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ