Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Χειμώνας ανεργίας για εκατοντάδες ναυτεργάτες, κίνδυνοι για όσους μείνουν στα βαπόρια

Αντιμέτωποι με ομαδικές απολύσεις βρίσκονται από την 1η Νοέμβρη, όπως κάθε χρόνο, κατά εκατοντάδες οι ναυτεργάτες στην επιβατηγό ναυτιλία. Κι αυτό γιατί παραμένει ο νόμος 4150/2013, ένας ακόμα «ευεργετικός» για τους εφοπλιστές νόμος, που τους επιτρέπει να ξεφορτώνονται σωρηδόν το προσωπικό που τους προηγούμενους μήνες ξεζούμιζαν και τώρα πετάνε στην ανεργία.

«Από το 2013 όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διατήρησαν τον νόμο», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, και εξηγούν ότι η εφαρμογή του από 1 Νοέμβρη έως 30 Απρίλη αποτελεί τη βασική αιτία της μη προσέλευσης νέων στο επάγγελμα, αφού δημιουργεί «ελαστικές» συνθήκες εργασίας, μετατρέποντάς το σε «εποχιακό», κατά παραγγελία των εφοπλιστικών εταιρειών.

Οπως τονίζεται, η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου αφορά ιδιαίτερα τις ειδικότητες των «γενικών υπηρεσιών», και την ίδια στιγμή θέτει σε κίνδυνο την υγεία όσων παραμένουν στα πλοία τον χειμώνα, αφού καλούνται να καλύψουν τα κενά, με εντατικοποίηση της δουλειάς, και μάλιστα χωρίς να αυξάνονται οι υπερωριακές αμοιβές τους ούτε στο ελάχιστο.

Ετσι, με βάση τις εφοπλιστικές απαιτήσεις, κατά τους χειμερινούς μήνες οι ναυτεργάτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ ανεργίας και εξοντωτικών ωραρίων.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που φέρνουν τα σωματεία για τα μαγειρεία των πλοίων της «Minoan Lines», στα οποία η εταιρεία αφήνει 3 μαγείρους. Αντίστοιχα η «Attica Group», στα πλοία της «Superfast 1» και «Superfast 2» που δρομολογούνται στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία αφήνει 4 μαγείρους, ίδιο αριθμό με τα πλοία της γραμμής της Ραφήνας!

«Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει τεράστια ευθύνη για την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται με την εφαρμογή του Ν. 4150/2013 και δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας για την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ενώ μακραίνει ο κατάλογος από ξαφνικούς θανάτους ναυτεργατών και δεκάδες εργατικά ατυχήματα», σημειώνουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα «για δουλειά με δικαιώματα, για την ασφάλεια και προστασία της ζωής μας, ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών και των κυβερνήσεών τους». Απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση με αιτιολογία «Αμοιβαία Συναίνεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ