Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Τέρμα πια στην υποβάθμιση» διαδήλωσαν χτες σε όλο το Αιγαίο

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η μετάβαση στην Αθήνα τη Δευτέρα 6/11 και η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

ΧΙΟΣ
ΧΙΟΣ
«Δεν πάει άλλο, φτάνει πια με την εγκατάλειψη», διαμήνυσαν χτες οι νησιώτες με συγκεντρώσεις διεκδίκησης ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας για όλο τον λαό σε όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Μια κινητοποίηση στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσουν ενόψει της μετάβασής τους στην Αθήνα τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη και της συγκέντρωσης στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα ΚΥ των νησιών να έχει φτάσει στο απροχώρητο, την αγωνιστική τους δράση συντονίζουν πάνω από 100 σωματεία και φορείς από όλα τα νησιά: Εργατικά Κέντρα, κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα, φορείς αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών, ακόμα και εκπολιτιστικοί σύλλογοι υπογράφουν το κοινό πλαίσιο πάλης, διεκδικώντας άμεσες λύσεις και ξεχωρίζοντας την ανάγκη για μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών νησιωτών που μένουν στην Αθήνα, με εκατοντάδες να προσυπογράφουν το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία στα νησιά.

Στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη, με παλμό και με συνθήματα για μόνιμες προσλήψεις και για πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου με όλες τις ειδικότητες, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου από σωματεία και φορείς του νησιού. Καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, μοιραζόταν η ανακοίνωση με τα αιτήματα, τα οποία υπογράφονται από δεκάδες σωματεία και συλλόγους.

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
Δυναμική ήταν και η παρέμβαση των Αγροτικών Συλλόγων Καλλονής και Ανεμώτιας, στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, όπου μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν την πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό.

Στο Μανταμάδο, η συγκέντρωση έγινε στο Περιφερειακό Ιατρείο του χωριού, όπου απαιτήθηκε για μια ακόμη φορά η άμεση στελέχωσή του με γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενοφόρο και να λειτουργήσει το Κέντρο Εφημέρευσης.

Ακόμη απαιτήθηκε η άμεση κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Στη Ρόδο

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε από τους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου χτες το πρωί στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, ενώ το απόγευμα μαζί με σωματεία και φορείς διαδήλωσαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου.

Στο Νοσοκομείο το πρωί κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τον λόγο πήρε ο Χάρης Μπαρός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου τόνισε την επιτακτική ανάγκη ο λαός να βάλει τέρμα στην υποβάθμιση της Υγείας με την έμπρακτη συμμετοχή του στην κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης. Παράλληλα, επισήμανε τα αιτήματα όλων των υγειονομικών της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στους υπό απόλυση εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, που σε λιγότερο από έναν μήνα θα βρεθούν στον δρόμο.

Στη Χίο και σε άλλα νησιά

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Με βασικό αίτημα τη στελέχωση των δομών Υγείας και τη χρηματοδότησή τους ώστε οι νησιώτες να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους πραγματοποιήθηκε στη Χίο κινητοποίηση, παρά την έντονη βροχόπτωση. Οι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία κατήγγειλαν τις επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, στα Πολυδύναμα Ιατρεία, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χίου, Γ. Λαμπαδοχυτό, να στηλιτεύει την πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που εφαρμόζουν διαχρονικά τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στην εγκατάλειψη που βιώνουν οι κάτοικοι στα χωριά της Βόρειας Χίου, τα οποία είναι ακάλυπτα από γιατρούς, αναφέρθηκε η πρόεδρος της κοινότητας Καρδαμύλων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στελέχωσης των Αγροτικών Ιατρείων, ενώ επανέλαβε το αίτημα για την επαναλειτουργία του ΕΛΤΑ των Καρδαμύλων.

«Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι η κυβέρνηση να μας ακούσει, φτάνει πια με την εγκατάλειψη», είπε ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, Π. Νικήτας, καλώντας όποιον μπορεί να μεταβεί στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Λήμνου συγκεντρώθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού, καταδικάζοντας την κυβερνητική πολιτική που, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες του λαού και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Στη συγκέντρωση συμμετείχε η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγλαΐα Κυρίτση.

Επιστολή συμπαράστασης απέστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου (ΟΛΣΥ) της Αθήνας, η οποία συμμετέχει στην κινητοποίηση στην Αθήνα, στο υπουργείο Υγείας.

Μίλησαν ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου, Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Μαδυτινός.

Στη συνέχεια, πολυμελής αντιπροσωπεία από εκπροσώπους σωματείων και συλλόγων, τους περιφερειακούς συμβούλους και τον έπαρχο Λήμνου, επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε Σάμο, Ικαρία, Κω, Λέρο (Λακκί), Σαντορίνη και Πάρο.


ΛΗΜΝΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ