Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σε σχολές για προβλήματα που «καίνε» στην καθημερινότητα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των Συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των Συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής απαιτώντας να προσληφθούν καθηγητές, αφού το εξάμηνο έχει ξεκινήσει με σοβαρές ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται ακόμη και βασικά μαθήματα.

Οι φοιτητές απαίτησαν να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Ιδρύματος για τις ανάγκες της διδασκαλίας, αφού οι υπάρχουσες αίθουσες διδασκαλίας δεν επαρκούν, να προχωρήσει η κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, να εξασφαλιστούν για όλους σίτιση και στέγαση.

Στο ΕΜ Πολυτεχνείο

«Οι φοιτητές του ΕΜΠ πραγματικά ζούμε μέρες που θα μας μείνουν αξέχαστες. Στο κορυφαίο Τεχνολογικό Ιδρυμα της χώρας οι σχολές μας δεν έχουν νερό, η υδροδότηση του δικτύου έχει διακοπεί και περνάμε τη μισή μας μέρα στην Πολυτεχνειούπολη χωρίς να υπάρχει πουθενά νερό». Τα παραπάνω τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και καλούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή τους αναδεικνύουν πόσο το Πανεπιστήμιο ΑΕ απέχει από τις ανάγκες τους, σημειώνοντας: «Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλιστα τραγελαφικό και αστείο, αν δεν ήταν εξοργιστικό, ότι μία από τις "διαφημίσεις" των συνεργασιών του ΕΜΠ με διάφορους φορείς που μπορεί κανείς να βρει στο site του ιδρύματος είναι με την ΕΥΔΑΠ (!). Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής μάλιστα η διοίκηση του Ιδρύματος το 2021 καυχιόταν ότι θα "προστατευθεί η υγεία των μελών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας", μέσω της βελτίωσης της υδροδότησης του ΕΜΠ! Η πραγματικότητα είναι ότι το νερό στο ΕΜΠ είναι επικίνδυνο, καθώς παρέχεται από γεώτρηση που έρχεται μέσω του Νεκροταφείου Ζωγράφου». Προσθέτουν ότι την ίδια ώρα που κλείνονται συμφωνίες και δίνονται εκατομμύρια από το Ιδρυμα για κάθε είδους συνεργασίες, εργολαβίες και έρευνα για επιχειρηματίες, η Τεχνική Υπηρεσία του είναι τραγικά υποστελεχωμένη, με μόλις έναν υδραυλικό για όλη την Πολυτεχνειούπολη και το συγκρότημα Πατησίων, με τραγικές ελλείψεις σε μηχανικούς (!), που οδηγούν στο να ανατίθεται η συντήρηση π.χ. των ασανσέρ του ΕΜΠ σε πολιτικό μηχανικό γιατί δεν υπάρχει μηχανολόγος».

Στη Λάρισα

Με σύνθημα «Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός φοιτητή από τη σίτιση! Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές», οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Εστιών, Ψηφιακών Συστημάτων (ΣΤΕΦ), ΣΟΔΕ, Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στη λέσχη σίτισης και έκλεισαν συμβολικά τα ταμεία.

Οι Σύλλογοι σημειώνουν ότι «ακόμα μια χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της κάρτας σίτισης, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές και ιδιαίτερα πρωτοετείς ενώ δικαιούνται δωρεάν σίτιση, να αναγκάζονται να πληρώνουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι πρωτοετείς φοιτητές είναι αναγκασμένοι κάθε χρόνο να πληρώνουν το αντίτιμο που ορίζει η εργολαβία της λέσχης μέχρι να βγει το πάσο τους και το αποτέλεσμα για το αν δικαιούνται ή όχι τελικά να τρώνε δωρεάν».

Οι Σύλλογοι καλούν τους φοιτητές να μη δεχτούν αυτήν την κατάσταση και διεκδικούν: Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός φοιτητή από τη σίτιση! Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα του φαγητού. Να «πάρουν πόδι» οι εργολάβοι και οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια.

Στη Μυτιλήνη

Αντιμέτωποι με χρόνια προβλήματα στη μεταφορά από και προς το Πανεπιστήμιο βρίσκονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Την Τρίτη, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», έκαναν κινητοποίηση έξω από τη διοίκηση. Αντιπροσωπεία φοιτητών και εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική» συναντήθηκε με τον πρύτανη όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους και συζήτησαν τα προβλήματα, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι από την πρώτη μέρα έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, τα λεωφορεία γεμίζουν πολλές φορές από τις πρώτες στάσεις, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αργούν σε μαθήματα ή να καθυστερούν να επιστρέψουν στην πόλη. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στα μαθήματα 18.00 - 21.00, όπου οι φοιτητές καταλήγουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους το νωρίτερο μια ώρα μετά αφού υπάρχει ένα δρομολόγιο, το οποίο πηγαίνει πρώτα στο αεροδρόμιο. Στο βραδινό δρομολόγιο, όποιος φοιτητής δεν καταφέρει να μπει, αναγκάζεται να πληρώσει ταξί ή να γυρίσει με τα πόδια μέσα στη νύχτα με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι μεγάλος.

Οπως ενημερώνουν οι φοιτητές, κατάφεραν να αποσπάσουν δέσμευση της πρυτανικής αρχής για πύκνωση των δρομολογίων, ασφαλέστερων μετακινήσεων και πραγματοποίηση διπλών δρομολογίων πρωί - βράδυ. «Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας και είμαστε σε ετοιμότητα να μπούμε μπροστά για να οργανωθεί η διεκδίκηση για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές», τονίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλειστή η μία λέσχη σίτισης στη Λάρισα (2024-01-10 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή μερίδων φαγητού (2023-04-26 00:00:00.0)
Εκτός δωρεάν σίτισης πετάχτηκαν 470 φοιτητές! (2023-01-12 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για τη στέγαση και τη σίτιση (2022-10-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τις περικοπές στη δωρεάν σίτιση (2022-02-09 00:00:00.0)
Πολικές θερμοκρασίες σε φοιτητικές εστίες (2022-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ