Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΡΙΣΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΛΚΑΖΑΡ»
Κράτος εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του και στον αθλητισμό!

Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός στα αθλητικά σωματεία, στους μαζικούς φορείς, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας

Το κολυμβητήριο του ΕΑΚ Λάρισας
Το κολυμβητήριο του ΕΑΚ Λάρισας
«Λουκέτο» στις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις της Λάρισας, στον πυρήνα Α' του Αλκαζάρ, του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας (ΕΑΚΛ) μπήκε την προηγούμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΑΚΛ ανακοίνωσε το κλείσιμο του Αθλητικού Κέντρου «Αλκαζάρ», λόγω προβλημάτων στατικότητας που διαπιστώθηκαν έπειτα από σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης, η απόφαση για αναστολή κάθε δραστηριότητας (αθλητικής, πολιτιστικής κ.λπ.) αφορά το Κλειστό Γυμναστήριο «Αλκαζάρ», το Κλειστό Κολυμβητήριο αλλά και το Στάδιο «Αλκαζάρ», καθώς «διαπιστώθηκαν ανεπάρκειες σύμφωνα με τα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας». Προκαλούνται έτσι σοβαρά προβλήματα για τα αθλητικά σωματεία και τα εκατοντάδες μέλη τους, αλλά και για τους αθλούμενους που έκαναν χρήση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Η περίπτωση του «Αλκαζάρ» έρχεται να προστεθεί ως κρίκος στην αλυσίδα που αφορά την τραγική κατάσταση των αθλητικών υποδομών στη χώρα μας, με διαχρονικές τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, που είχε ως συνέπεια τις ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή συντήρηση κ.λπ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την τέταρτη περίπτωση όπου μπαίνει λουκέτο το τελευταίο διάστημα, μετά απ' αυτές του κεντρικού Σταδίου του ΟΑΚΑ και του διπλανού Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου, του Καυταντζόγλειου Σταδίου της Θεσσαλονίκης και του Δημοτικού Σταδίου των Σερρών τις προηγούμενες βδομάδες. Οι μελέτες που πραγματοποιούνται αποδεικνύουν τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα που διαιωνίζονταν, καθιστώντας τις εγκαταστάσεις άκρως επικίνδυνες για αθλητές και αθλούμενους.

Εκρηκτικά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΛ

Το κεντρικό στάδιο του Αλκαζάρ
Το κεντρικό στάδιο του Αλκαζάρ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τους επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμο Λάρισας, Τάσο Τσιαπλέ και Πέτρο Κρίκη, αντίστοιχα, επισκέφτηκε τις αθλητικές εγκαταστάσεις και συναντήθηκε με τον διευθυντή του ΕΑΚ Λάρισας, Δημήτρη Μακρίδη.

Από τη συζήτηση που έγινε μαζί του αναδείχθηκε ότι στη σχετική μελέτη που παραγγέλθηκε πριν από δύο χρόνια από τη διοίκηση του ΕΑΚΛ και παραδόθηκε πρόσφατα, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Στο στάδιο Αλκαζάρ, που είναι κατασκευασμένο από το 1959, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στατικότητας και οι κερκίδες χρειάζονται τσιμεντοενέσεις και άλλες παρεμβάσεις.

-- Στο κλειστό γυμναστήριο, που κατασκευάστηκε το 1969, το πόρισμα προβλέπει την πλήρη κατεδάφισή του γιατί είναι από ντέξιον υλικό και επίσης οι κερκίδες του έχουν πρόβλημα στατικότητας.

-- Στο κλειστό κολυμβητήριο η στέγη του, κατασκευής 1985, βρίσκεται πλέον στα όρια αντοχής και παρουσιάζουν διαρροές οι υδατοδεξαμενές του.

-- Ολες οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΛ δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες και παρουσιάζουν ελλείψεις που χρειάζεται άμεσα να εναρμονιστούν με την αυστηροποίηση των κανονισμών πυρασφάλειας, καθώς αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αθλητικές διοργανώσεις και άλλες εκδηλώσεις, όπως, για παράδειγμα, το «Παλαί ντε Σπορ» της Νεάπολης στον Β' πυρήνα.

Από την πρόσφατη συνάντηση των Τάσου Τσιαπλέ και Πέτρου Κρίκη με τον πρόεδρο του ΕΑΚ Λάρισας
Από την πρόσφατη συνάντηση των Τάσου Τσιαπλέ και Πέτρου Κρίκη με τον πρόεδρο του ΕΑΚ Λάρισας
Ειδικά για το τελευταίο γήπεδο τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν ότι «σε αυτό το πολύπαθο κλειστό στάδιο, χωρητικότητας 4.000 ατόμων, έγιναν "εγκλήματα" από τους ιθύνοντες, κυβερνήσεις και την τότε διοίκηση του δήμου, όπου κατασκευαστές και η ιδιοκτησία του ΑΕΛ Αρένα κατέστρεψαν το σύστημα ψύξης, τους παραχωρήθηκε υπαίθριος χώρος πάρκινγκ του κλειστού, και δεν έχει προχωρήσει ακόμη η αποκατάσταση της ζημιάς, με αποτέλεσμα τα γνωστά στο πανελλήνιο γεγονότα με τον κλιματισμό του, όταν φιλοξένησε καλοκαιρινούς μήνες αγώνες της Εθνικής Ανδρών στο μπάσκετ, όπως και στην Α1».

Οι λαϊκές ανάγκες πετσοκόβονται στο ζύγι του «κόστους - οφέλους»!

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το νέο επεισόδιο ενός εχθρικού για τις λαϊκές ανάγκες αστικού κράτους αυτήν τη φορά ονομάζεται εγκατάλειψη των αθλητικών υποδομών στην τύχη τους. Το "πάμε και όπου βγει" αυτήν τη φορά εμφανίζεται στα τεράστια ζητήματα που ανακύπτουν στις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις της Λάρισας.

Το "λουκέτο" στις αθλητικές υποδομές της πόλης έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά γιατί άφησαν τα στάδια σ' αυτήν την άθλια κατάσταση. Οπως και των διορισμένων από τις κυβερνήσεις διοικήσεων που ενώ γνώριζαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τις αιτίες που τα δημιουργούν, δηλαδή τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας, δεν πήρανε τα απαραίτητα μέτρα.

Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας, αλλά πολιτικής επιλογής που θέτει για άλλη μια φορά στο ζύγι "κόστους - οφέλους" τις λαϊκές ανάγκες, στον αντίποδα των δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανιούνται για τις επενδύσεις και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο αθλητισμός της Λάρισας πεθαίνει! Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αθλούμενους και αθλητικά σωματεία της πόλης. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα σήμερα για τη συντήρηση και την επαναλειτουργία των αθλητικών υποδομών της πόλης. Να τρέξουν, με ευθύνη της ΓΓΑ και του αρμόδιου υπουργείου, όλες οι μελέτες αποκατάστασης της στατικής επάρκειας των σταδίων. Να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα αναγκαία έργα και να ενισχυθεί το ΕΑΚΛ με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καθώς σήμερα μόνο 13 από τις 30 οργανικές θέσεις καλύπτονται και μάλιστα σε λίγο καιρό θα μείνουν ακόμη λιγότεροι εργαζόμενοι, αφού αρκετοί εξ αυτών έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Επίσης, θα πρέπει άμεσα με ευθύνη της διοίκησης του ΕΑΚΛ να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν αποδώσει τα αθλητικά σωματεία για την παραχώρηση χρήσης, όπως και να καταργηθεί το χαράτσωμα που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια σε αθλούμενους και αθλητικούς συλλόγους που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων. Καμία σκέψη για έργα ΣΔΙΤ, σε σύμπραξη με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως π.χ. η κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου ή η παραχώρηση χώρων».

Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός στα αθλητικά σωματεία, στους φορείς του λαϊκού κινήματος

Η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει ακόμα ότι «η αναστολή λειτουργίας των μεγαλύτερων αθλητικών υποδομών της πόλης δεν είναι ένα προσωρινό μέτρο, όπως ισχυρίζονται οι διοικούντες τον ΕΑΚΛ. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνουν εκτός λειτουργίας για πολλά χρόνια, υποβαθμίζοντας έτι περαιτέρω τις ήδη "γερασμένες" αθλητικές υποδομές, καταστρέφοντας τον αθλητισμό της πόλης, οδηγώντας τους αθλητικούς συλλόγους και τα αθλήματα σε διάλυση, καθώς η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν δίνουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της λειτουργίας».

Καλεί τους ανθρώπους των αθλητικών συλλόγων, τους αθλούμενους και τις οικογένειές τους, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος της πόλης να πάρουν την υπόθεση της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων στα χέρια τους. Να απαιτήσουν να παρθούν τώρα, με ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των υποδομών ΕΑΚΛ και την ασφαλή επαναλειτουργία τους.

Γιατί, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό" βαδίζοντας στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής μιας εγκληματικής πολιτικής που βάζει τις ανάγκες των πολλών στο περιθώριο για τα κέρδη των λίγων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στο Αλκαζάρ (2023-11-28 00:00:00.0)
Κορόνα - γράμματα με τη σωματική ακεραιότητα αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων εδώ και 20 χρόνια! (2023-10-03 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις μαγνητικές κάρτες (2018-06-13 00:00:00.0)
Οχι διόδια στον αθλητισμό (2018-02-02 00:00:00.0)
Παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα για το χαράτσι σε σωματεία και αθλούμενους (2017-11-18 00:00:00.0)
Οχι στα «διόδια» του αθλητισμού (2017-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ