Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αυξήσεις «φωτιά» - δώρο στους εφοπλιστές

Οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση των νησιωτών
Οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση των νησιωτών
Σε απομόνωση και οικονομική εξαθλίωση καταδικάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις νησιωτικές κοινωνίες της χώρας, με τις αυξήσεις - «φωτιά», που αποφάσισε στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, οι οποίες, όπως επισημοποιήθηκε χτες, θα κυμαίνονται από 11 μέχρι 40%, ενώ από την 1η Νοέμβρη οι τιμές για την πρώτη και δεύτερη θέση των πλοίων θα απελευθερωθούν πλήρως! Η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει νέα υπερκέρδη στα μονοπωλιακά συγκροτήματα που λυμαίνονται το Αιγαίο, μετατρέπει τη συγκοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, σε είδος πολυτελείας, καθιστώντας, ταυτόχρονα, δύσκολη τη διαβίωση των νησιωτών. Επιπλέον, για να αποκρυφτεί το πραγματικό μέγεθος των αυξήσεων, τα κυβερνητικά επιτελεία επεξεργάστηκαν ...νέο τρόπο υπολογισμού των ναύλων που περιέχει σωρεία αλχημειών, τις οποίες καλύπτουν με έννοιες του τύπου «μεσοσταθμική αύξηση» και άλλα παρόμοια.

Ειδικότερα και απ' όσα μπορεί να αντιληφθεί κανείς από το «νέο υπολογισμό» των ναύλων και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από τις 15 Μάη, τα εισιτήρια αυξάνονται κατά 6% και από την 1η Νοέμβρη κατά 5%. Για να δοθεί μια «γεύση» των αλχημειών, αναφέρουμε ότι, κατά το ΥΕΝ, η πρώτη δόση της αύξησης δίνει «μεσοσταθμική αύξηση των ναύλων κατά 5,3%» και η δεύτερη δόση «μεσοσταθμική αύξηση 4,4%». Επιπλέον, στα πλοία των οποίων η ηλικία είναι κάτω των 10 ετών, το εισιτήριο για τους επιβάτες θα είναι αυξημένο κατά 20% και για τα αυτοκίνητα κατά 10%. Επίσης, κατά 20% αυξημένα θα είναι τα εισιτήρια για τα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν με τα ταχύπλοα. Με τα ποσοστά αυτά, που είναι προσθετικά της αρχικής αύξησης, τα εισιτήρια στα παραπάνω πλοία θα είναι ακριβότερα κατά 31%! Σ' αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι από την 1η Νοέμβρη θα επιβληθεί στα εισιτήρια και το χαράτσι του επίναυλου, το οποίο καθορίστηκε στο 3% και ότι απελευθερώνεται η τιμή της πρώτης και δεύτερης θέσης! Σε ό,τι αφορά στις εκπτώσεις σε ορισμένες κατηγορίες επιβατών (συνταξιούχοι του ΝΑΤ, πολύτεκνοι κλπ.), αυτές θα ισχύουν ως έχουν σήμερα μέχρι τις 31 Οκτώβρη.

Οσο για τις ...διευκρινίσεις που έδωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου, αυτές ήταν οι εξής: «Θέλετε να το ξεκαθαρίσουμε; Πολύ απλά. Οι αυξήσεις που δίδονται δεν είναι κατά μίλι, όπως γίνονταν κάθε χρόνο. Αρα, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε. Είναι άλλο σύστημα, αποδεχόμαστε ένα νέο ναυλολόγιο, στο οποίο υπήρχαν σενάρια να πάει σε αυξήσεις μέχρι 5%, 10%, 20%. Τελικά, επιλέξαμε το 5% συν 6%, το οποίο δίνει μεσοσταθμικό για όλο το χρόνο 9,7%. Αυτή είναι η αύξηση στο χρόνο μέσα. Απλά πράγματα»... Βέβαια, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους να πει συγκεκριμένα ποσοστά αύξησης για να καταλάβουν και οι αναγνώστες, απάντησε: «Η αύξηση είναι αυτή που είπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ