Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κόντρα στο σκληρό πυρήνα εφοπλιστών και βιομηχάνων

Δυναμική ταξική αντιπαράθεση από τα χαράματα

Από σήμερα τα ξημερώματα, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του Πειραιά κατεβαίνουν στην 24ωρη απεργία που με δική τους εντολή κήρυξε το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ηδη σε κάθε χώρο δουλιάς έχουν καθοριστεί οι ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες από τις 5 το πρωί θα βρίσκονται στα πόστα τους. Θα δίνουν το «παρών» τους στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στα γιαπιά, στα μηχανουργεία, στα τσαγκαράδικα, σ' όλα τα εργοστάσια του Πειραιά, στα εμπορικά καταστήματα. Σε πλήρη ετοιμότητα, όπως έχει διαπιστωθεί από τις συνεχείς περιοδείες συνδικαλιστικών, βρίσκονται και οι ναυτεργάτες, για να περιφρουρήσουν την απεργία τους, τσακίζοντας τον απεργοσπαστικό μηχανισμό των εφοπλιστών και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται από τα καράβια είναι η κλιμάκωση του αγώνα. Οι ομάδες περιφρούρησης θα βρίσκονται στο λιμάνι από τις 6 το πρωί. Στις 10 το πρωί οι απεργοί της στεριάς και της θάλασσας θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, στην οδό Σκυλίτση.

Ταυτόχρονα, σε... πλήρη ετοιμότητα, για να «σπάσουν» την απεργία έχουν τεθεί οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί μηχανισμοί, καταφεύγοντας σε ανοιχτή τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, ενώ σε διατεταγμένη υπηρεσία βρίσκονται και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας με μια αισχρή επιστολή προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος του δίνουν εντολή «σε συνεννόηση με τον κ. Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιώς να χρησιμοποιήσετε τα Λιμενικά Οργανα, ώστε να μην παρεμποδιστεί ο απόπλους των επιβατηγών πλοίων»! Με άλλα λόγια «κατεβάστε τους βατραχανθρώπους»! Με τη σειρά του το ΥΕΝ επιχειρεί να εντάξει στον απεργοσπαστικό μηχανισμό και τους επιβάτες, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία τους. Με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει αναφορά για...«ορισμένα προβλήματα», που «πιθανόν να δημιουργηθούν» δίνει τηλέφωνα για την «αναχώρηση ή ματαίωση δρομολογίων» και αποφαίνεται ότι: «Σε όσα πλοία δεν απεργήσουν οι ναυτικοί τους τα πλοία αυτά θα αποπλεύσουν κανονικά»! Αμεση και σαφής ήταν η απάντηση της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, όπου με κοινό δελτίο Τύπου, καταγγέλλουν «τις προκλητικές τρομοκρατικές ενέργειες» των εφοπλιστών και του ΥΕΝ. Ξεκαθαρίζουν ότι «την απάντηση θα την πάρουν με την καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία του πληρώματος μηχανοστασίου αλλά και των άλλων ειδικοτήτων των ναυτεργατών» και καλούν τους επιβάτες να μην προσέλθουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρωτοπόρος στην τρομοκρατία έχει αναδειχτεί και ο επιχειρηματίας Κουνέλης, ιδιοκτήτης της μεταλλουργικής επιχείρησης ΝΤΟΜΟΥΣ, ο οποίος έχει απειλήσει ευθέως με απόλυση όποιον από τους 100 περίπου εργαζόμενους απεργήσει. Χτες, απαγόρευσε στον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά να μιλήσει στους εργαζόμενους! Βέβαια, και ο Κουνέλης πήρε την ανάλογη απάντηση. Του έγινε σαφές από το Συνδικάτο ότι αν συνεχίσει αυτή την τακτική η Θηβών, όπου βρίσκεται το εργοστάσιό του, θα κλείσει. Οσον αφορά τη στάση της ΠΑΣΚΕ είναι ενδεικτικό το χτεσινό γεγονός στο καπνεργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗΣ, όπου ο πρόεδρος του σωματείου και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Αλ. Φλέγκας, σε ρόλο εργοδότη επιχείρησε να απαγορεύσει την είσοδο στο εργοστάσιο εκπροσώπων της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ