Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Κορυφώνεται σήμερα ο αγωνιστικός εορτασμός με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Πλήθος κόσμου και φορέων επισκέφτηκε και απότισε φόρο τιμής χθες στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου

RIZOSPASTIS

Πλατιά συνάντηση τιμής και μνήμης, συγκίνησης και υπόσχεσης συνέχισης του αγώνα, ήταν για ανθρώπους κάθε ηλικίας τις δύο προηγούμενες μέρες το ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, σαλπίζοντας κάλεσμα για την κορύφωση σήμερα του τριήμερου εορτασμού των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του 1973, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Το σύμπλεγμα των μνημείων του Πολυτεχνείου, με το κεφάλι, την καγκελόπορτα που τσάκισαν οι ερπύστριες και τη στήλη των σκοτωμένων αγωνιστών φοιτητών του ΕΜΠ της περιόδου '41 - '44, γέμισε με λουλούδια, στεφάνια, ζωγραφιές, ποιήματα, συνθήματα και μηνύματα νέων και μεγαλύτερων ανθρώπων που συνέρρευσαν για να αποτίσουν φόρο τιμής, να περιηγηθούν στους χώρους του ιστορικού ιδρύματος, να συζητήσουν για τα γεγονότα του 1973 αλλά και για τους αγώνες τού σήμερα.

Πόλος έλξης έγινε η έκθεση της ΚΝΕ που είχε στηθεί στον χώρο και φώτιζε τις αιτίες επιβολής της δικτατορίας, την αντιδικτατορική πάλη, τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ εκείνη την περίοδο μέχρι και τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας.

Διαρκής ήταν η παρουσία φοιτητικών συλλόγων, εργαζομένων, ενώσεων αποστράτων των σωμάτων ασφαλείας, συλλογικών φορέων που αναγγέλλονταν από τα μεγάφωνα και κατέθεταν λουλούδια και στεφάνια, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ακούγονταν τραγούδια του αγώνα και ανακοινώσεις για τα σύγχρονα μηνύματα του Πολυτεχνείου.


RIZOSPASTIS

Ιδιαίτερα φέτος, που η επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού συμπίπτει με τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του, οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο αποτελούν ταυτόχρονα βήμα καταδίκης των εγκλημάτων της κατοχής, αλληλεγγύης του λαού και της νεολαίας στον Παλαιστινιακό λαό, την οποία εκφράζουν με συγκλονιστικές διαδηλώσεις όλες αυτές τις μέρες.

Κάτω από έντονο χειροκρότημα και συνθήματα όπως «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά»,νέοι στρατευμένοι, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό τους, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, ενώ ετοιμάζουν και την παρουσία τους στη σημερινή αντιιμπεριαλιστική πορεία.

«Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», αντήχησε στο προαύλιο του συγκροτήματος το σύνθημα, όταν από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι καταθέτουν στεφάνια η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.

Νωρίτερα χτες το πρωί, με συνθήματα και παλμό υποδέχτηκε η νεολαία τις αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, που επίσης κατέθεσαν στεφάνια στον χώρο του Πολυτεχνείου.


RIZOSPASTIS

Το μεσημέρι τη σκυτάλη πήραν μαθητές της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που κατέθεσαν γαρύφαλλα στο μνημείο και στην τσακισμένη καγκελόπορτα του Πολυτεχνείου, φωνάζοντας «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά!».

Αργότερα, το απόγευμα, στεφάνια στον χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν δεκάδες συνδικάτα και μαζικοί φορείς που ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και από εκεί με πορεία, στην κεφαλή της οποίας μπήκαν τα στεφάνια, έφτασαν συγκροτημένα στο Πολυτεχνείο τιμώντας την 50ή επέτειο της εξέγερσης. Eπικαιροποιώντας το αγωνιστικό μήνυμά του, κατήγγειλαν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, απαίτησαν καμία συμμετοχή της χώρας «στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», εξέφρασαν την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, βροντοφώναξαν «Του Πολυτεχνείου ο αγώνας ζει - Μας δείχνει τον δρόμο για την ανατροπή».

Στο Πολυτεχνείο κατέθεσαν στεφάνια επίσης το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Γενική Ενωση Παλαιστινίων, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, από τον οικοδόμο Βασίλη Δούρο, που συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.


Λουλούδια κατέθεσε επίσης η Μαρία Μυρογιάννη, προς τιμήν του αδελφού της, Μιχάλη, που δολοφονήθηκε από τη χούντα έξω από το Πολυτεχνείο.





Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ