Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αρχαιρεσίες σωματείων

Θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς τη συμμετοχή όσο και ως προς τη βελτίωση συσχετισμών για τις ταξικές δυνάμεις καταγράφονται αυτή την περίοδο σε μια σειρά σωματείων, τόσο κλαδικών όσο και επιχειρησιακών, που ολοκλήρωσαν τις αρχαιρεσίες τους. Αποτελέσματα που αποτυπώνουν νέες δυνατότητες για τη δραστηριοποίηση περισσότερων εργαζομένων στα σωματεία τους, για ένταση των αγώνων και της διεκδίκησης αλλά και για τον συντονισμό της δράσης ανάμεσα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Μεγάλη άνοδος στο ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής αλλά και της μεγάλης ενίσχυσης της «Ταξικής Ενότητας» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ).

Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 391 από 234 στις προηγούμενες εκλογές. Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 371 ψήφους (είχε 228) και διατήρησε τις 11 έδρες στο ΔΣ. Επίσης εξέλεξε 5 (είχε 3) αντιπροσώπους για το συνέδριο του ΕΚΘ και 5 (είχε 3) αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Η «Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση» πήρε 10 ψήφους και η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» 5 ψήφους.

Με ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα» αναφέρεται στη μεγάλη συμμετοχή, τονίζοντας ότι «είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από την ίδρυση του Συνδικάτου, με πάνω από 67% αύξηση!».

Σημειώνει ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει το ανεβασμένο κύρος του ΣΕΤΗΠ σε παλιούς και νέους εργαζόμενους στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, από πολλούς μεγάλους χώρους δουλειάς, την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι, με το δυνάμωμα του Σωματείου μας, σπάσαμε τη βιτρίνα των "παραδεισένιων χώρων δουλειάς", των "εμβληματικών επενδύσεων". Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στη φθηνή, για τον κλάδο, εξειδικευμένη εργασία. Στην εντατικοποίηση, στα σφιχτά deadlines, τα meetings εκτός ωραρίου, τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μας μειώνονται, με την ακρίβεια παντού.

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή για τις σημαντικές μάχες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, την προστασία της υγείας μας, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενάντια στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων σε όλους τους χώρους, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μέσα από τον οργανωμένο ταξικό αγώνα μπορούμε να δώσουμε τέτοιες μάχες πετυχημένα!».

«ΝΟΚΙΑ»: Ανατροπή συσχετισμού και απόλυτη πλειοψηφία για την «Ταξική Ενότητα»

Σε πρώτη δύναμη, με απόλυτη πλειοψηφία, μεγάλη άνοδο σε ποσοστό και υπερδιπλασιασμό των ψήφων της, αναδείχθηκε για πρώτη φορά η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» στη «ΝΟΚΙΑ», στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού Σωματείου που ιδρύθηκε το 2008. Η άνοδος της «Ταξικής Ενότητας» αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς συνοδεύτηκε από μεγάλη άνοδο των ψηφισάντων, κατά 36%.

Για το ΔΣ ψήφισαν 217 (από 159 το 2021), με την «Ταξική Ενότητα» να παίρνει 105 ψήφους (52%) και 4 έδρες (από 52 ψήφους, 30% και 2 έδρες το 2021).

Αντίθετα, το ψηφοδέλτιο «Ενιαίο» πήρε 98 ψήφους (48%) και 3 έδρες (από 103 ψήφους, 70% και 5 έδρες).

Σε μια πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών η «Ταξική Ενότητα» υπογραμμίζει πως η ενίσχυσή της προήλθε από το γεγονός ότι «σταθερά επιμέναμε σε συλλογικές διαδικασίες. Καθημερινά στα κτίρια μαζί με τους συναδέλφους δεν αφήσαμε να πέσει τίποτα κάτω, από μικρά έως και μεγάλα προβλήματα. Μέσα από τις αποφάσεις που πήραμε στις συνελεύσεις μας έγιναν παρεμβάσεις για αυτά που μας απασχολούν, για τις αυξήσεις, ενάντια στην υποστελέχωση και την εντατικοποίηση, για την τηλεργασία, για τη Συλλογική Σύμβαση, ενάντια στους στόχους της εταιρείας για κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα.

Ταυτόχρονα επιμείναμε το σωματείο να μην είναι απομονωμένο, να πάρει θέση, όπως πιστεύουμε ότι όφειλε, για τα μεγάλα εγκλήματα στον βωμό του κέρδους όπως τα Τέμπη, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, ενάντια στους πολέμους για τα κέρδη των μεγάλων ομίλων. Να παίρνονται πρωτοβουλίες μας για ένα σωματείο αλληλέγγυο με τον λαό της χώρας μας αλλά και όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Για ένα σωματείο που στέκεται δίπλα στους μεγάλους αγώνες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και είχαν νίκες! Ενα σωματείο που συντονίζει τη δράση του με όλα αυτά τα σωματεία πανελλαδικά που έδωσαν τέτοιους αγώνες, ενάντια στην πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Σημαντική άνοδος στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών στις εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ.

Η ΑΣΥ έλαβε 116 ψήφους (από 44 το 2020) και 2 έδρες (από καμία το 2020) στο 7μελές ΔΣ του σωματείου.

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η κυβερνητική παράταξη («Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων») με 250 ψήφους (από 279 το 2020) και 3 έδρες (από 4 το 2020) και δεύτερη η παράταξη της ΠΑΣΚΕ («Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων») που κατέγραψε σημαντική πτώση με 127 ψήφους (από 225 το 2020) και 2 έδρες (από 3 το 2020).

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες

Σε εκλογές προχωρά ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, από την Κυριακή 26 Νοέμβρη έως την Κυριακή 3 Δεκέμβρη. Την περασμένη Κυριακή, στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση συμμετείχαν εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς.

Παράταση εκλογών της ΕΛΕΠΑ

Παρατείνονται οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Για τα κεντρικά γραφεία, οι εκλογές συνεχίζονται 25 και 26 Νοέμβρη (11 π.μ. - 7 μ.μ.), 28 Νοέμβρη (1 μ.μ. - 9 μ.μ.). Για το Παράρτημα Πειραιά, 25 Νοέμβρη (11 π.μ. - 7 μ.μ.).

Στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Τις εκλογές του πραγματοποιεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, από χτες Πέμπτη έως και την Κυριακή 26 Νοέμβρη.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν: Σήμερα Παρασκευή 24/11 στους χώρους δουλειάς και στο ΕΚΘ από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., αύριο Σάββατο 25/11 στους χώρους δουλειάς και στο ΕΚΘ από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και την Κυριακή 26/11 στο ΕΚΘ από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ