Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ανεβαίνει» ο ρόλος της στρατιωτικής «συμμαχίας» CSTO στην Ευρασία

Η «περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο» τονίστηκε στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής στο Μινσκ

Από τη Σύνοδο Κορυφής στο Μινσκ

Sputnik

Από τη Σύνοδο Κορυφής στο Μινσκ
Με αναφορές στην «περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο» διεξήχθη χτες στο Μινσκ η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), του «αμυντικού συμφώνου» υπό την ηγεσία της Ρωσίας, με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι ηγέτες των κρατών - μελών του CSTO, της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο, του Καζακστάν, Κ. Γ. Τοκάγεφ, του Κιργιστάν, Σ. Τζαπάροφ, του Τατζικιστάν, Εμ. Ραμόν, ενώ απουσίαζε - όπως είχε προαναγγείλει - ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν. Πάντως ο γγ του CSTO θα επισκεφθεί το Γερεβάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής και θα παραδώσει τα έγγραφα στην αρμενική κυβέρνηση.

Στη σύνοδο υπογράφτηκαν χαρακτηριστικά έγγραφα που αποσκοπούν στην «αύξηση της αποτελεσματικότητας του CSTO», όπως μέτρα «για την ανάπτυξη του Συστήματος Αντιμετώπισης Κρίσεων του CSTO», ενώ τονίστηκε πως η «συμμαχία» «έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο ανάπτυξής της, βρίσκεται υπό εκσυγχρονισμό και η ανάγκη για το ειρηνευτικό της σώμα θα αυξηθεί».

«Λαμβάνοντας υπόψη την περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο», τις «νέες προκλήσεις και απειλές», αυξάνεται «η ανάγκη για λειτουργικότητα και εκσυγχρονισμό», είπε ο γενικός γραμματέας.

«Ο CSTO είναι ένας στρατιωτικοπολιτικός οργανισμός και ταυτόχρονα είμαστε μέρος της παγκόσμιας ασφάλειας... Πιστεύουμε ότι το ειρηνευτικό σώμα του CSTO θα χρειαστεί τελικά πολύ», πρόσθεσε.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις του Οργανισμού θα δώσουν έμφαση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, που μπαίνει όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, το επόμενο έτος ο CSTO προγραμματίζει στρατιωτικές ασκήσεις σε Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Ο CSTO παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ασφάλειας στην ευρασιατική περιοχή, υπογράμμισε ο Αλ. Λουκασένκο, η χώρα του οποίου έχει επί του παρόντος την προεδρία στον Οργανισμό. «Ο οργανισμός μας παραμένει αναπόσπαστο στοιχείο της διασφάλισης της ασφάλειας των κρατών - μελών του και της ευρασιατικής περιοχής στο σύνολό της», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις προτεραιότητες που έθεσε πέρσι η λευκορωσική προεδρία.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η περασμένη χρονιά ήταν «πυκνή» όσον αφορά τη γεωπολιτική κατάσταση και σε αυτό το φόντο η Λευκορωσία φιλοξενεί σχεδόν μηνιαίες εκδηλώσεις του CSTO, ενώ οι χώρες του οργανισμού έχουν πραγματοποιήσει σειρά στρατιωτικών ασκήσεων.

Ολα τα μέλη του CSTO σημείωσαν χτες στο Μινσκ ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε κρίση», «η διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλό επίπεδο αντιπαράθεσης και πόλωσης» και ο Οργανισμός «πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για ενίσχυσή του», συνέχισε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

Επιπλέον υποστήριξε πως η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία εγγυάται την «ασφάλεια στην περιοχή και το κύρος στη διεθνή σκηνή», προσθέτοντας πως «αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα».

Ο Λουκασένκο άσκησε κριτική στον Αρμένιο πρωθυπουργό, που επιλέγει το τελευταίο διάστημα να απέχει η χώρα του από δράσεις της «στρατιωτικής συμμαχίας», κάνοντας λόγο για «προκλητικές δημόσιες δηλώσεις» ορισμένων «εταίρων». «Τα παράπονα, αν υπάρχουν, πρέπει να εκφράζονται κατάματα και όχι στα ΜΜΕ», είπε, καθώς ο Πασινιάν αμφισβητεί πλέον ανοιχτά τα οφέλη της χώρας του από τη συμμετοχή της στον CSTO και τη συμμαχία της με τη Ρωσία.

Η κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου και η δυσαρέσκεια της Αρμενίας συζητήθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Ασκοπη» η πίεση των ΗΠΑ σε Ρωσία και Κίνα

Η Ρωσία και η Κίνα «παραμένουν σταθερά στις θέσεις τους, η πίεση των ΗΠΑ στις χώρες είναι άσκοπη», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «στεκόμαστε σταθερά στις θέσεις μας, στον δρόμο μας».

Ο Πεσκόφ παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν σίγουρα ορισμένες αποχρώσεις στη θέση της Κίνας για την Ουκρανία», ωστόσο «μας ενώνει με την Κίνα η απόλυτη ιδεολογική ομοιότητα στις απόψεις μας για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Και εδώ μιλάμε από κοινές θέσεις και αυτό είναι μια εγγύηση ότι σε στρατηγικούς όρους ενεργούμε από κοινού με την Κίνα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε επίσης ότι παρά τις αντιθέσεις και την «κόπωση» μέσα στο «δυτικό στρατόπεδο», θα συνεχιστεί η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

«Φυσικά, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ, παρά τη σκέψη και την εσωτερική αγωνία, θα συνεχίσει να αυξάνει το επίπεδο των όπλων που παραδίδει στην Ουκρανία. Και θα συνεχίσει να αυξάνει περαιτέρω το επίπεδο της άμεσης εμπλοκής του σε αυτή τη σύγκρουση», σημείωσε.

«Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την αποφασιστικότητά μας όσον αφορά τη συνέχιση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και την επίτευξη όλων αυτών των στόχων που έχουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Φινλανδία εξετάζει να κλείσει τελείως τα σύνορα με τη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην περιφέρεια Μουρμάνσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, στα σύνορα με τη Φινλανδία, μετά την απόφαση του Ελσίνκι να αφήσει μόνο μία μεθοριακή διάβαση ανοιχτή με τη Ρωσία, τη Ράγια-Γιόσεπι, στα σύνορα με την περιφέρεια Μουρμάνσκ, στην Αρκτική.

«Αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή στην περιφέρεια του Μουρμάνσκ το καθεστώς υψηλού συναγερμού», σημείωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, καθώς όλο και περισσότεροι μετανάστες συγκεντρώνονται από τη ρωσική πλευρά των συνόρων προσπαθώντας να περάσουν στην ΕΕ.

Η Φινλανδία είχε ήδη κλείσει το Σάββατο τέσσερις από τις οκτώ συνοριακές διαβάσεις στο νοτιοανατολικό της τμήμα με τη Ρωσία, για να αναχαιτίσει την άφιξη μεταναστών που δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά.

Το Ελσίνκι «θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει εντελώς τα σύνορα με τη Ρωσία εάν συνεχιστεί η εισροή παράνομων μεταναστών», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Ορπο.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Μουρμάνσκ, περίπου 400 αλλοδαποί πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στο μεθοριακό πέρασμα Σάλα και μόνο 50 από αυτούς έλαβαν άδεια να περάσουν από τους Φινλανδούς συνοριοφρουρούς.

Η Φινλανδία κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιτρέπει σε «παράτυπους» μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, κυρίως το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη, να διασχίσουν τα κοινά τους σύνορα διεξάγοντας έναν «υβριδικό πόλεμο», επειδή εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

Η ευρωενωσιακή Frontex ανακοίνωσε χτες ότι θα στείλει περισσότερους αξιωματικούς και επιπλέον προσωπικό στη Φινλανδία την ερχόμενη βδομάδα, καθώς η σκανδιναβική χώρα επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έρχονται μέσω της Ρωσίας.

Η Frontex θα αναπτύξει 50 συνοριοφύλακες και άλλο προσωπικό, με εξοπλισμό όπως αυτοκίνητα περιπολίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ