Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας Ρωσίας - Ινδίας

Την επέκταση της «αμυντικής συνεργασίας» ανάμεσα σε Μόσχα και Νέο Δελχί επιβεβαιώνουν τα κοινά γυμνάσια που οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν χτες στον κόλπο της Βεγγάλης.

Το γραφείο Τύπου του στόλου Ειρηνικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε πως οι «κοινές ναυτικές ασκήσεις στοχεύουν στην πλήρη ανάπτυξη και ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας, την από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών και κατοχύρωση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού».

Από ρωσικής πλευράς, συμμετείχαν το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πολεμικό πλοίο «Admiral Tributs» και το μεσαίο θαλάσσιο δεξαμενόπλοιο «Pechenga».

Από ινδικής πλευράς συμμετείχαν το αντιτορπιλικό «Ranvijay», η κορβέτα «Kiltan», αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, χτες, το ρωσικό αντιτορπιλικό «Admiral Panteleyev» έφτασε στο λιμάνι Sattahip της Ταϊλάνδης, στο πλαίσιο «επαγγελματικού ταξιδιού», όπου θα μείνει μέχρι αύριο, 25 Νοεμβρίου. Τα τρία ρωσικά πλοία αναχώρησαν από το Βλαδιβοστόκ για ένα μακρύ θαλάσσιο ταξίδι στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε χτες πως θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, μετά την προχτεσινή νέα εκτόξευση στην οποία προχώρησε, θέτοντας σε τροχιά τον δορυφόρο «Malligyong-1».

Σε συνεδρίαση που είχε κεκλεισμένων των θυρών η Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν - όπως δήλωσε τουλάχιστον ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής, Γιου Σανγκ-μπαμ, ότι «η Βόρεια Κορέα έστειλε στη Μόσχα διαγράμματα και δεδομένα από την πρώτη και τη δεύτερη εκτόξευση» και η Ρωσία «κατόπιν ανέλυσε τα δεδομένα αυτά κι έστειλε τα συμπεράσματά της».

Θυμίζουμε ότι η Σεούλ μετά την εκτόξευση ανακοίνωσε τη μερική αναστολή της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Πιονγιάνγκ το 2018 (για να προλαμβάνονται επεισόδια στα σύνορα, με τη δημιουργία θαλάσσιων «ουδέτερων ζωνών» κ.τ.λ.) και την άμεση ανάπτυξη «μέσων επιτήρησης και αναγνώρισης». Το βορειοκορεατικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε «άφρονα» την απόφαση της Ν. Κορέας και ανακοίνωσε πως η ίδια αναστέλλει στο σύνολό της τη συμφωνία, που είχε «υποβαθμιστεί καιρό τώρα σ΄ ένα κομμάτι χαρτί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ