Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συντονισμός με έμφαση σε Ενέργεια και ασφάλεια

Προωθούνται αγωγοί φυσικού αερίου και υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική

«Σχέδιο Δράσης» για στενότερη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς, με έμφαση στην Ενέργεια και την Ασφάλεια, υπέγραψαν προχτές στο Βερολίνο οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας, μετά από διυπουργικές διαβουλεύσεις που είχαν για πρώτη φορά από το 2016.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η στενότερη συνεργασία στην Ενέργεια και συμφωνήθηκε τα δυο κράτη να προωθήσουν την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου και υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική προς το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας μέσω της Αυστρίας ή/και της Ελβετίας. Η υποδομή του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Βόρεια Αφρική θα πρέπει να επεκταθεί και η εισαγωγή 10 εκατ. τόνων υδρογόνου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το 2030, αναφέρει το έγγραφο, με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, να κάνει λόγο για «ιστορική μέρα», έχοντας δίπλα της τον καγκελάριο, Ολαφ Σολτς.

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ο στενότερος συντονισμός Γερμανίας - Ιταλίας σε «βασικά πολιτικά μέτρα», στην οικονομία, στην τεχνολογία κ.α., ενώ τονίζεται πως η γερμανική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων και η ιταλική των Αδελφιών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια «δεν έχουν διαφορές σε βασικά ζητήματα» όπως η στάση προς τη Ρωσία ή η κλιματική πολιτική.

Για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια θα επιδιωχθεί επίσης στενότερος συντονισμός με τακτικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δυο κρατών.

Το γερμανο-ιταλικό «σχέδιο δράσης» είχε ήδη συμφωνηθεί με τον προκάτοχο της Μελόνι, Μάριο Ντράγκι, τον Δεκέμβρη του 2021 και ακολούθησε μια συνθήκη φιλίας - που είχε υπογραφεί προηγουμένως μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας.

Ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν Γερμανία και Νιγηρία

Μνημόνιο Συνεννόησης υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες μεταξύ ομίλων της Νιγηρίας και της Γερμανίας, καθώς η μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές Ενέργειας. Η Νιγηρία θα εξάγει 850.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως στη Γερμανία, αυξάνοντας στο μέλλον σε 1,2 εκατ. τόνους, ενώ γερμανικοί όμιλοι θα επενδύσουν 500 εκατ. δολάρια σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογίας στη Νιγηρία.

Οι πρώτες παραδόσεις, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν 2% των συνολικών εισαγωγών LNG της Γερμανίας, αναμένεται να αρχίσουν το 2026.

Η Γερμανία συζητά επίσης μια συμφωνία με τον ηλεκτρονικό κολοσσό «Siemens», για να επενδύσει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Νιγηρίας, η οποία είναι ασταθής και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για επιχειρήσεις και επενδύσεις. Επίσης η «Siemens» συμμετέχει στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου της Νιγηρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελεσίγραφο απέλασης στον Γάλλο πρέσβη - Απόρριψη από το Παρίσι (2023-08-29 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι όροι της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των επιδοτήσεων των βιομηχάνων (2023-06-09 00:00:00.0)
Προς αναζήτηση επενδύσεων και πρώτων υλών στην Αφρική (2018-09-07 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατική» βοήθεια και μπίζνες (2012-08-11 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατική» βοήθεια και μπίζνες (2012-08-11 00:00:00.0)
Κορυφαία η Νιγηρία (1997-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ