Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
«Αντιτρομοκρατική» βοήθεια και μπίζνες

ΑΜΠOYTZA.-- Σε πιο στενή συνεργασία προχωράνε ΗΠΑ και Νιγηρία αξιοποιώντας το πρόσχημα της δράσης των ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ». Αυτό συμφώνησαν Νιγηριανοί αξιωματούχοι κατά την προχτεσινοβραδινή πεντάωρη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη χώρα.

Η Κλίντον, μετά τη συνάντησή της με τον Νιγηριανό πρόεδρο Γκουντλάκ Τζόναθαν και το νέο του σύμβουλο για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας Μοχάμεντ Ντασούκι, εξέφρασε την προθυμία της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει τις νιγηριανές αρχές στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για ξερίζωμα της διαφθοράς, δηλώνοντας: «Πραγματικά πιστεύουμε ότι το μέλλον της Νιγηρίας είναι απεριόριστο». Στη συνέχεια εξέφρασε υποκριτικά ενδιαφέρον και για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων που υπάρχουν ιδιαίτερα στο νιγηριανό βορρά, όπου εκδηλώνεται και η μεγαλύτερη υποστήριξη μιας μερίδας του κόσμου όσον αφορά στη βίαιη δράση των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ», προσφέροντας τη «βοήθεια» αμερικανικών αγροτικών κολοσσών και εταιρειών για την εκεί αύξηση της αγροτικής παραγωγής. Προέτρεψε μάλιστα τη νιγηριανή ηγεσία να εξασφαλίσει «τις καλύτερες ευκαιρίες για όλους τους Νιγηριανούς σε Βορρά, Νότο, Δύση και Ανατολή».

Στη συνέχεια η Αμερικανίδα υπουργός και Νιγηριανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να στείλουν οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα στη Νιγηρία μία ομάδα ειδικών πρακτόρων, ιατροδικαστών και άλλων εμπειρογνωμόνων, ώστε να συγκροτήσουν ένα «επιχειρησιακό κέντρο αντιτρομοκρατίας» το οποίο θα συντονίζει την επικοινωνία ή και τις ενέργειες ανάμεσα σε νιγηριανές και τις ξένες αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Μετά την ολιγόωρη παραμονή της στη Νιγηρία, η Κλίντον μετέβη στη γειτονική Γκάνα για να παραβρεθεί στην κηδεία του πρώην προέδρου Ατα Μιλς που πέθανε αιφνιδίως τον περασμένο Ιούλη, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στο Μπενίν, που είναι και ο τελευταίος σταθμός της αφρικανικής περιοδείας της. Σήμερα, Σάββατο, η Κλίντον αναμένεται στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ