Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 26 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ορόσημο για μεγαλύτερη ώθηση στα ελληνοτουρκικά παζάρια

Η Τουρκία επικαλείται τη «μειωμένη επιρροή» ελληνικών νησιών στη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία

Φόρμουλες «συγκλίσεων» αναζητούνται στα Ελληνοτουρκικά, ενόψει και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (7 Δεκέμβρη), καθώς οι νέες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μεγαλώνουν την προσπάθεια για «συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ξεκαθάρισε μέσα στη βδομάδα ότι η κυβέρνηση «θέλει να θωρακίσει αυτή την διαδικασία διαλόγου, που πράγματι ένα σημαντικό μέρος της είναι και η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου», ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, αρμόδιος για τη διμερή «Θετική Ατζέντα», σημείωσε ότι πρόκειται για «δυναμική διαδικασία με πολλαπλά οφέλη» και επισήμανε «το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή τη στιγμή. Ενα κλίμα που είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί», με στόχο «συνεργασίες και συγκλίσεις».

Από τη μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Βερολίνο (όπου ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, εξέφρασε και πάλι ετοιμότητα για «συμβολή» στο παζάρι Ελλάδας - Τουρκίας) είπε ότι «ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση». Σημειωτέον, σύμφωνα με όσα διαρρέονταν από την κυβέρνηση την Παρασκευή, για την επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν υπήρχε και αίτημα για επίσκεψη στη Θράκη.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα θα θέσει στο τραπέζι όλες τις αξιώσεις της, ο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, επανήλθε στα «δικαιώματα» της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη αλλά και τα Δωδεκάνησα, ενώ για το Κυπριακό επέμεινε ότι «αν είναι να γίνει κάποια διαπραγμάτευση στην Κύπρο, δεν θα είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών. Πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, η κατάσταση (σ.σ. status) των δύο κρατών θα εξισωθεί».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Ερτζουμέντ Τατλίογλου, εξέφρασε ανησυχία για τα νησιά που «υπάρχουν με αποστρατικοποιημένο καθεστώς» αλλά και νησιά που «προσπαθούν να τα εμφανίσουν (οι Ελληνες) ως δικά τους κανονίζοντας επισκέψεις σε αυτά...».

Ταυτόχρονα, δείχνοντας και τους επικίνδυνους δρόμους που έχουν ανοίξει οι προηγούμενες συμφωνίες, εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή στη συμφωνία που έκλεισαν Ελλάδα - Ιταλία για χάραξη ΑΟΖ η Ελλάδα δέχτηκε περιορισμένη θαλάσσια δικαιοδοσία σε νησιά της, αλλά όταν συζητά με την Τουρκία «θέλει 41.000 τ.χλμ. θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί του Καστελόριζου, που έχει έκταση 10 τ.χλμ.»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ