Τρίτη 28 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ναυάγιο σε φορτηγό πλοίο - σαπάκι

Ενας νεκρός, ένας διασωθείς και 12 αγνοούμενοι ναυτεργάτες

Από τη διάσωση ενός από τους 14 ναυτεργάτες

Eurokinissi

Από τη διάσωση ενός από τους 14 ναυτεργάτες
Ενας νεκρός, ένας διασωθείς και 12 αγνοούμενοι είναι το αποτέλεσμα ναυαγίου την Κυριακή το πρωί, του φορτηγού πλοίου «Raptor» με σημαία Κομόρες, της τουρκικής εταιρείας «AKO Shipping» με έδρα τον Λίβανο, 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου. Το πλοίο, με 14 άτομα πλήρωμα (1 Ινδός, 11 Αιγύπτιοι και 2 Σύροι) μετέφερε αλάτι από τη Δεκέλεια της Αιγύπτου με τελικό προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Ολα δείχνουν ότι επρόκειτο για «σαπάκι», που δεν θα έπρεπε να πλέει, με σωρεία προβλημάτων, ενώ βρισκόταν στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» των πλοίων που είχαν εντοπιστεί με πολλές ελλείψεις σε προηγούμενους ελέγχους, και ελέγχονταν και για παράνομες μεταφορές - παρ' όλα αυτά, η εφοπλιστική εταιρεία έπαιρνε άδεια απόπλου. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, 9 μποφόρ με κύματα 4 μέτρων, οδήγησαν το αναξιόπλοο πλοίο να πάρει νερά, στη συνέχεια κλίση και να βυθιστεί, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 12 ναυτεργάτες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.

Ο διασωθείς ναυτικός, υπήκοος Αιγύπτου, μηχανικός στο «σαπάκι», εντοπίστηκε και περισυνελέγη στις 11 το πρωί από ελικόπτερο του Ναυτικού που διεξήγαγε έρευνα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου, και τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο συγκεκριμένος ναυτικός πρόλαβε και πήδηξε στη θάλασσα λίγο πριν το πλοίο βυθιστεί, ανεβαίνοντας σε ένα βαρέλι, και πάλεψε 4 ώρες για να κρατηθεί στη ζωή. Γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο, εντοπίστηκε από παραπλέον πλοίο η σορός ενός ναυτικού και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Οπως είπε ο μηχανικός στην κατάθεσή του, το πλοίο από το Σάββατο το βράδυ έβαζε νερά και το πλήρωμα προσπαθούσε να τα βγάλει με οποιοδήποτε μέσο. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε, άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση και τότε ο ίδιος πήδηξε στη θάλασσα. Ανέφερε δε ότι είδε άλλα 5 άτομα να πηδούν στο νερό.

Το «Raptor» είχε δηλώσει μηχανική βλάβη στις 7 το πρωί της Κυριακής, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτή είχε συμβεί πολύ νωρίτερα. Στις 8.20 ο πλοίαρχος ανέφερε κλίση του πλοίου, ενεργοποιώντας σήμα κινδύνου σε παραπλέοντα σκάφη, και στη συνέχεια το πλοίο μήκους 100 μέτρων, με 6.000 τόνους αλάτι, χάθηκε από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Ν. Αλεξίου: «Θα έπρεπε να έχει ειδοποιήσει για την εισροή υδάτων στο πλοίο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τον θάλαμο επιχειρήσεων και να μπορέσει να δοθεί βοήθεια εγκαίρως. Ειδοποίησε στις 08.20 το πρωί της Κυριακής, κάνοντας γνωστό πως έχει πάρει κλίση, και στις 07.00 είχε δηλώσει μηχανική βλάβη, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες του διασωθέντα αυτό συνέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ