Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Οι Ευρωπαίοι αντίθετοι με την πολιτική των ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά την απόλυτη σύμπλευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με την αμερικανική πολιτική, τον πόλεμο της προπαγάνδας που υπόκεινται οι απλοί πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου, τελικά φαίνεται να αψηφούν την κραταιά άποψη ενώ θεωρούν πως ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά της «τρομοκρατίας», βασίζεται κυρίως στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο «Rew Research Center», στις τέσσερις «μεγάλες» ευρωπαϊκές χώρες ( Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία), όπου καταδεικνύεται ότι ναι μεν ο αριθμός αυτών που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αυξήθηκε, αλλά συνεχίζει να αποτελεί «μειοψηφία» επί του συνόλου.

Η υποστήριξη της πολιτικής Μπους, από ποσοστά της τάξης του 16% ως 29%, που ήταν τον περασμένο Αύγουστο, ανήλθε στο 32 ως 44%, στη νέα έρευνα, οι ερωτηθέντες όμως επισήμαναν ότι ο πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας» είναι «υπόθεση αμερικανικών συμφερόντων». Μόνο το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Μπους έλαβε υπόψη τις γνώμες των Ευρωπαίων συμμάχων του, ενώ για το Μεσανατολικό υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις απόψεις τους, σε σχέση με τους Αμερικανούς.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, συμπαθούν όμως πολύ περισσότερο τους Παλαιστίνιους απ' ότι οι Αμερικανοί πολίτες. Οι Ευρωπαίοι, εμφανίζονται επίσης αρκετά προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης εναντίον του Ιράκ.

Σαράντα ένας στους εκατό Αμερικανούς εκφράζουν συμπάθεια για το Ισραήλ, έναντι 13% που συμπαθούν τους Παλαιστίνιους. Τα «ευρωπαϊκά» αντίστοιχα ποσοστά είναι 14-24% και 26-36%, για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Τα δύο τρίτα Γάλλων και Γερμανών αντιτίθενται στην πολιτική Μπους στο Μεσανατολικό. Στην Ιταλία τα αντίστοιχα ποσοστά Μη υποστήριξης/ Υποστήριξης είναι 51% και 39%, ενώ στη Βρετανία είναι 39% και 36%, αντίστοιχα. Στις ΗΠΑ είναι 26% προς 55%. Να σημειωθεί ότι σχεδόν έξι στους δέκα Ιταλούς και Γερμανούς δεν επιθυμούν να υπάρξει μια νέα «Καταιγίδα της Ερήμου». Στη Γαλλία τα ποσοστά συμφωνούντων και διαφωνούντων είναι 46%προς 47% και στη Βρετανία, 46% προς 43%.

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Κεν Πόλακ, αναλυτής σε θέματα ασφάλειας, τόνισε ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν πως κάνουν έναν υπέρ πάντων αγώνα κατά του «κακού», ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι αμερικανικές κινήσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από βήματα προάσπισης των συμφερόντων των ΗΠΑ. Πιθανόν, το βασικό πρόβλημα της αμερικανικής κυβέρνησης, προσθέτει, είναι ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός της πόλεμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ