Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΠΘ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην επιβολή αντιτίμου στις λέσχες

Εντομα στο φαγητό τους βρήκαν φοιτητές στη λέσχη της Ξάνθης
Εντομα στο φαγητό τους βρήκαν φοιτητές στη λέσχη της Ξάνθης
Για άλλη μια φορά τα σχέδια για επιβολή χρηματικού αντιτίμου στις λέσχες σίτισης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που διαχειρίζεται η «ΑΦΟΙ Κομπατσιάρη ΑΕ», ανατράπηκαν κάτω από την καθοριστική παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων, που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη σε όλες τις φοιτητικές λέσχες του ΔΠΘ.

Στην Ξάνθη τα μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης βρέθηκαν στη λέσχη της πόλης, για να εξασφαλίσουν ότι κανένας φοιτητής δεν θα πληρώσει και έκαναν ξεκάθαρο πως αν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για να λειτουργήσουν ταμειακές μηχανές, τότε αυτές θα φύγουν όπως μπήκαν. Την ίδια στιγμή, στη λέσχη των εστιών, που την διαχειρίζεται η «Χούτος catering», πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης για το γεγονός ότι βρέθηκε μέχρι και κατσαρίδα στο φαγητό. Οι φοιτητές ήρθαν σε επικοινωνία με τη διεύθυνση της εταιρείας και την υπεύθυνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς είναι το δεύτερο τραγικό περιστατικό μέσα στον μήνα, αφού πριν λίγο διάστημα είχε βρεθεί πλαστικό στο φαγητό. Στην κινητοποίηση που έγινε εκεί με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών, απαίτησαν άμεσα μέτρα για αναβάθμιση της ποιότητας του φαγητού.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Κομοτηνή, στη φοιτητική λέσχη της πόλης, με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Πολιτικής και του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας. Στην Αλεξανδρούπολη επίσης, με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών ΠΤΔΕ, έγινε κινητοποίηση στη λέσχη, όπου και εκεί εξασφαλίστηκε η δωρεάν σίτιση του κάθε φοιτητή.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα που οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μπλοκάρουν την προσπάθεια επιβολής αντιτίμου. Οπως σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, σε αντίστοιχη ανακοίνωση: «Είναι απαράδεκτη η στάση του πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη, που εφαρμόζει τις κατευθύνσεις όλων των κυβερνήσεων για ξεπούλημα της φοιτητικής μέριμνας σε εργολαβικές εταιρείες, καθώς με την ανοχή και του ίδιου και συνολικά της διοίκησης του Ιδρύματος οι κάθε λογής εργολαβικές εταιρείες παίρνουν θάρρος και συγκεκριμένα η "ΑΦΟΙ Κομπατσιάρη ΑΕ", που προσπαθεί να εφαρμόσει έλεγχο στη σίτιση και αντίτιμο 2 ευρώ για όσους βαφτίζει "μη δικαιούχους".

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης των σχολών από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους προκατόχους της, που έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση του ΔΠΘ κατά 80% σε βάθος δεκαετίας, με αποτέλεσμα διαρκώς να πέφτει και η ποιότητα της σίτισης, αλλά και να γίνεται προσπάθεια μείωσης των "δικαιούχων". Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εισόδου των εργολάβων στη φοιτητική μέριμνα, που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως πελάτες και τις ανάγκες τους ως κόστος. Αυτή είναι η υποτιθέμενη αναβάθμιση που παρουσιάζουν το ΔΠΘ και η κυβέρνηση. Μια αναβάθμιση που τα αποτελέσματά της είναι η συγχώνευση τριών τμημάτων και το αντίτιμο στις λέσχες».

Οι Σύλλογοι εκτιμούν ως σημαντική νίκη ότι τα σχέδια για αντίτιμο στις λέσχες ξανάπεσαν στα σκουπίδια και καλούν να μην υπάρχει εφησυχασμός, αλλά οι φοιτητές να μπουν στη μάχη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για ποιοτική σίτιση για όλους χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ