Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
«Δεν πάει άλλο» με τα 10ωρα, τα «σπαστά», την ασταμάτητη δουλειά

Από την «Black Friday» στη μαύρη μαυρίλα των εορταστικών ωραρίων, των εκπτώσεων, των «λευκών νυχτών» | Απάντηση η πάλη για υπογραφή ΣΣΕ

«

Επτά στα επτά και δεκάωρα καθημερινά»: Στη σύντομη αυτή φράση συνοψίζεται το σκηνικό μέσα στο οποίο είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου. Το καθημερινό ωράριο ξεκινά από το πρωί και τελειώνει το βράδυ, οι περισσότερες Κυριακές του έτους είναι δυνάμει εργάσιμες μέρες, οι συνθήκες δουλειάς γίνονται ειδικά το διάστημα που διανύουμε απολύτως εξαντλητικές.

Ηδη αυτές τις μέρες, οι εμποροϋπάλληλοι «λιώνουν» στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα τηλεφωνικά κέντρα των επιχειρήσεων, ενώ το επόμενο διάστημα προδιαγράφεται για μια ακόμα χρονιά εφιαλτικό: Η «Black Friday» που οργανώθηκε την Παρασκευή 24 Νοέμβρη έδωσε τη σκυτάλη στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 26 Νοέμβρη. Ακολουθεί το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων, με ατελείωτες ώρες δουλειάς που περιλαμβάνουν δύο ακόμα Κυριακές (24 Δεκέμβρη και 31 Δεκέμβρη). Αμέσως μετά τον ...χριστουγεννιάτικο Γολγοθά, τους εργαζόμενους περιμένει το «τρέξιμο» κατά την εκπτωτική περίοδο του Γενάρη. Κι όλα αυτά ενώ έχουν προηγηθεί οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα από τον Μάη μέχρι τον Οκτώβρη σε μια σειρά περιοχές, οι «λευκές νύχτες» που οργάνωσαν δήμοι διευρύνοντας το ωράριο σε μεταμεσονύχτιες ώρες.

Ασταμάτητη δουλειά χωρίς ωράριο και μέρα ξεκούρασης

Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, κατά μεγάλο μέρος τους γυναίκες, να δουλεύουν χωρίς ωράριο, ρεπό και Κυριακές, σε ρυθμούς μεγάλης εντατικοποίησης, με τους μισθούς τους καθηλωμένους σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος έχει πάει ...περίπατο: Οι επιχειρήσεις τροποποιούν κατά βούληση τα προγράμματα εργασίας και οι εργαζόμενοι πηγαίνουν για δουλειά χωρίς να ξέρουν τι ώρα θα σχολάσουν. Οι καθημερινές ώρες δουλειάς μπορεί να φτάνουν τις 10, ακόμα και να τις ξεπερνούν, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται «σπαστό» ωράριο. Ακόμα και το διάλειμμα τίθεται υπό διαπραγμάτευση και θυσιάζεται στον βωμό της εντατικοποίησης. Το δικαίωμα στο ρεπό και την άδεια είναι επικηρυγμένο. Οι εργαζόμενοι θα περάσουν τις επόμενες βδομάδες στη δουλειά χωρίς μέρα ανάπαυσης.

Το τοπίο συμπληρώνεται από την τρομοκρατία και τις απολύσεις που εξαπολύει η εργοδοσία ενάντια σε όποιον εργαζόμενο δεν ανέχεται τις συνθήκες «γαλέρας». Σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, αποθήκες, τηλεφωνικά κέντρα μεγάλων αλυσίδων στο στόχαστρο έχουν βρεθεί εργαζόμενοι που αντιδρούν στα 10ωρα και τα «σπαστά» ωράρια, που δεν ανέχονται τα καθημερινά meetings εκτός ωραρίου, τη διαπραγμάτευση του διαλείμματος και του χρόνου για να πάνε στην τουαλέτα, τη δουλειά κάτω από φωνές και τα ...παλαμάκια των προϊσταμένων για να κάνουν «πιο γρήγορα».

Κινητοποιούνται για τις Συμβάσεις, το ωράριο, τους μισθούς

Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια.

Με καθημερινές παρεμβάσεις ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διεκδικεί σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες, χωρίς «σπαστά» ωράρια, χορήγηση των ρεπό. Ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ελέγχους για την τήρηση των προγραμμάτων εργασίας και των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Οσο για τις επιπλέον ώρες δουλειάς, απαιτεί να πληρωθούν οι εμποροϋπάλληλοι με τις ανάλογες προσαυξήσεις και να τους χορηγηθεί επιπλέον εβδομαδιαίο ρεπό. Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες προχώρησε σε παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης «Κωτσόβολος» και στο κατάστημα της αλυσίδας «OK Markets» στον Βύρωνα.

Αντίστοιχα δραστηριοποιούνται και επιχειρησιακά σωματεία: Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» προχώρησε τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στον Ταύρο, διεκδικώντας την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα για όλο το προσωπικό, να μπει τέλος στην πρακτική των εκβιαστικών μετακινήσεων από κατάστημα σε κατάστημα, καθώς και να καταργηθεί το «σπαστό» ωράριο.

Τα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αχαΐα, μαζί με εργαζόμενους από την Αττική, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη λεωφόρο Κηφισού, με αίτημα την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Σύμβασης. Απαίτησαν μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις για όλους, επαναφορά τριετιών και επιδομάτων, ενώ διεκδίκησαν 8ωρο - 5ήμερο, προκειμένου να μπει τέρμα στην 6ήμερη δουλειά και στα ωράρια μερικής απασχόλησης.

Δυναμώνουμε τα σωματεία και τη διεκδίκηση

«Η εργοδοσία ξεσαλώνει σε κάθε χώρο δουλειάς. Η επίθεση στο ωράριο, στο ρεπό, στην αργία της Κυριακής έχει τη "βούλα" των ρυθμίσεων που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις», τονίζει η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι κράτος και εργοδοσία από κοινού τσακίζουν τις ζωές μας για να εξασφαλίζουν κέρδη μια χούφτα παράσιτα. Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι για εμάς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν του συλλογικού οργανωμένου αγώνα, με το σωματείο μας, διεκδικώντας όλα αυτά που σήμερα έχουμε ανάγκη για να δουλεύουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια», τονίζει.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογος πραγματοποιεί καθημερινά περιοδείες και εξορμήσεις, οργανώνει παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να πάρουν μέρος στις εκλογές του, που βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα πήραν παράταση μέχρι την Τετάρτη 6/12. Ηδη, όπως επισημαίνει η Ντ. Γκογκάκη, μεγάλο μέρος των εργαζομένων που έχουν ψηφίσει είναι νέα μέλη του Συλλόγου, εργαζόμενοι που αγανακτούν από τους όρους δουλειάς στους οποίους τους καταδικάζουν, αναζητούν στήριγμα στο σωματείο προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

«Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν με το σωματείο μας για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο. Να κάνουν το βήμα και να γίνουν μέλη του. Η ενίσχυση του σωματείου είναι η καλύτερη απάντηση σε εργοδοσία και κυβέρνηση, για να ορθωθεί υψηλό τείχος απέναντι στην ασυδοσία, στους εκβιασμούς και τις απολύσεις, για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, κλαδική σύμβαση, ανθρώπινα ωράρια και όρους εργασίας», υπογραμμίζει η Ντ. Γκογκάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ