Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δημοψήφισμα για τη διεκδικούμενη περιοχή του Εσεκίμπο

Δημοψήφισμα που χαρακτηρίζεται συμβουλευτικό, αφού έχει συμβολικό και μόνο χαρακτήρα, πραγματοποίησε την Κυριακή η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την ενσωμάτωση της περιοχής του Εσεκίμπο, που διοικητικά ανήκει στη γειτονική Γουιάνα, χώρα με πληθυσμό λίγο πάνω από 800.000 κατοίκους, που ανήκει στη Βρετανική Κοινοπολιτεία και στην τοπική κριόλικη διάλεκτο το όνομά της σημαίνει «Γη των πολλών νερών».

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) συμμετείχαν 10.554.320 ψηφοφόροι (από τους πάνω από 20 εκατομμύρια που είχαν δικαίωμα) και πάνω από 95% τέθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης, ενώ υπήρχαν και άλλα τέσσερα ερωτήματα για προηγούμενες αποφάσεις για το θέμα του καθεστώτος του Εσεκίμπο και το δικαίωμα της Βενεζουέλας να το διεκδικεί.

Η εδαφική διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες για την περιοχή, που έχει έκταση 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ξεκινάει ουσιαστικά από την περίοδο της αποικιοκρατίας, όπου η Γουιάνα ανήκε στη Μεγάλη Βρετανία. Με την τυπική ανεξαρτησία της το 1966 και την ανακήρυξη του κράτους το 1970, όλες οι αστικές κυβερνήσεις διεκδικούσαν την εν λόγω περιοχή, πλούσια σε υδάτινο δυναμικό και τα τελευταία χρόνια και σε πετρέλαιο, που εκμεταλλεύεται κυρίως η αμερικανική «Exxon Mobil».

To συγκεκριμένο δημοψήφισμα, που στήριξε και μεγάλο τμήμα της αστικής αντιπολίτευσης, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κυρίως για αποπροσανατολιστικούς σκοπούς και τόνωση της λεγόμενης «πατριωτικής και εθνικής ενότητας», σε μια περίοδο που οξύνεται η επίθεση στα λαϊκά στρώματα και προχωράνε φιλομονοπωλιακά μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΚΚ Βενεζουέλας ανέδειξε αυτή την πλευρά και με ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη τόσο της Βενεζουέλας όσο και της Γουιάνας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των πολυεθνικών μονοπωλίων της Ενέργειας. Σημειώνει ότι οι εδαφικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά και διπλωματικά μόνο αν οι λαοί απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ