Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «GUARDIAN»
Κίνδυνος από διαρροή σε εργοστάσιο πυρηνικών στη Βρετανία

Τους μεγάλους κινδύνους από τη διαρροή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Σέλαφιντ στη Βρετανία αναδεικνύει σε δημοσίευμά του ο «Guardian», χαρακτηρίζοντάς το «το πιο επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο της Βρετανίας και της Ευρώπης». Το Σέλαφιντ βρίσκεται στην ακτή της Κάμπρια. Είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση στην Ευρώπη, που αποθηκεύει και επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα από οπλικά προγράμματα και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαρροή εντοπίζεται σε ένα τεράστιο (και ετοιμόρροπο) σιλό ραδιενεργών αποβλήτων και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη βρετανική, όσο και τη γαλλική πλευρά της Μάγχης.

Ο «Guardian» αναφέρει ότι η διαρροή ραδιενεργού υγρού από έναν από τους «μεγαλύτερους πυρηνικούς κινδύνους στο Ηνωμένο Βασίλειο» είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2050. Αυτό θα μπορούσε να έχει «δυνητικά σημαντικές συνέπειες με κίνδυνο να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα», σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται επίσης ρωγμές στο σκυρόδεμα και την άσφαλτο που καλύπτουν την τεράστια λίμνη όπου βρίσκεται η πυρηνική λάσπη.

Το αποκαλυπτικό έγγραφο στάλθηκε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σέλαφιντ τον Νοέμβρη του 2022 και εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την υποβάθμιση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή, προειδοποιώντας για τον «σωρευτικό κίνδυνο» από παραλείψεις στην πυρηνική ασφάλεια, αλλά και στα πρότυπα πυρασφάλειας.

Ενας επιστήμονας, μάλιστα, που συμμετέχει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων, δήλωσε στον «Guardian» ότι οι κίνδυνοι από τη διαρροή στο Σέλαφιντ έχουν «σπρωχτεί σταθερά κάτω από το χαλί». Μια έκθεση το 2001 προειδοποίησε ότι ένα ατύχημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το Τσέρνομπιλ, καθώς περιέχει σημαντικά περισσότερα ραδιενεργά υλικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ