Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να σταματήσουν τώρα οι σχεδιασμοί για σταθμό LNG

Συναυλία σήμερα στις 6.30 μ.μ., συγκέντρωση αύριο στις 12.30 μ.μ. στο άγαλμα Ηρώο στην παραλία του Βόλου

Από παλιότερη παρέμβαση φορέων της πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο
Από παλιότερη παρέμβαση φορέων της πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο
Την αντίθεσή τους στην κατασκευή σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μαγνησία εκφράζουν σωματεία και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας, διοργανώνοντας σήμερα και αύριο πολύμορφες δράσεις. Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. θα γίνει συναυλία στην παραλία του Βόλου (στο άγαλμα Ηρώο) και στο ίδιο μέρος αύριο Σάββατο στις 12.30 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση.

Σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, που αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, για να εξυπηρετήσουν και ΝΑΤΟικές ανάγκες, τα σχέδια της εταιρείας «Mediterranean Gas» για την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή Κριθαριά, κοντά στην ακτή και εντός του Παγασητικού Κόλπου, προκαλούν βάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια του λαού της Μαγνησίας, που αντιδρά με κινητοποιήσεις.

Παίρνοντας υπόψη ότι παρόμοιοι σχεδιασμοί «τρέχουν» και σε άλλες περιοχές της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα), όπως και ότι συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, γίνεται πιο καθαρό ότι πρόκειται για σχεδιασμούς που υπηρετούν τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή και τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.

Από την επένδυση που προωθείται στη Μαγνησία κερδισμένοι θα βγουν οι αμερικανικοί όμιλοι, που θα εξάγουν σε υψηλές τιμές περισσότερο LNG στην ΕΕ, οι Ελληνες εφοπλιστές, που το μεταφέρουν και ελέγχουν ήδη το 22% της παγκόσμιας χωρητικότητας των πλοίων μεταφοράς LNG, αλλά και οι μέτοχοι του συγκεκριμένου έργου.

Το έργο αποτελεί ταυτόχρονα αναπόσπαστο κομμάτι της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, που βαφτίζει «πράσινο» το φυσικό αέριο (και το LNG), καθιστώντας το μάλιστα «στρατηγικό καύσιμο» για την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας.

Σ' αυτούς τους σχεδιασμούς συμπλέουν στρατηγικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Αντίστροφα, οι κίνδυνοι που προκύπτουν για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι πολλαπλοί:

  • Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με έργα και υποδομές που υπηρετούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ απέναντι στους ανταγωνιστές του, βάζει στο «μάτι του κυκλώνα» τον λαό της περιοχής και όχι μόνο, τον μετατρέπει σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων.
  • Μεγάλοι είναι επίσης οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων και για το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εγκαταστάσεις LNG υπάγονται στην ευρωπαϊκή Οδηγία «Seveso», που αφορά τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης. Τέτοια ατυχήματα έχουν γίνει πριν από έναν χρόνο περίπου στο Τέξας των ΗΠΑ, παλιότερα στο Χάμερφεστ της Νορβηγίας και αλλού. Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι και από τη μεταφορά του LNG με δεξαμενόπλοια, γνωστοί και οι κίνδυνοι ρύπανσης. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η διαρροή μεθανίου στις εγκαταστάσεις LNG συνιστά έναν πολύ πιο ισχυρό κλιματικό ρύπο από το διοξείδιο του άνθρακα. Γνωστές είναι, τέλος, οι αρνητικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού η αεριοποίηση του LNG ρυπαίνει το θαλασσινό νερό με ρύπους τοξικούς για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας πειραματόζωα και θύματα μιας κερδοφόρας επένδυσης με όφελος αμέτρητων δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα βιώνουν ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, που τα δικαιώματά μας, η ζωή μας αντιμετωπίζεται ως "κόστος"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν τώρα οι σχεδιασμοί για σταθμό LNG(2023-12-12 00:00:00.0)
Οχι στα σχέδια για σταθμό LNG στον Βόλο(2023-05-06 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες της επένδυσης LNG(2023-04-19 00:00:00.0)
Να ακυρωθεί η χωροθέτηση μονάδας LNG και ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά(2023-03-21 00:00:00.0)
Μύθοι και πραγματικότητα της «πράσινης μετάβασης» - Το παράδειγμα του LNG(2022-07-09 00:00:00.0)
Διεκδίκησαν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού(2022-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ