Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Γερουσία των ΗΠΑ «μπλόκαρε» το νομοσχέδιο για παραπέρα στήριξη στο Κίεβο

Μπάιντεν και Ζελένσκι «προειδοποιούν» για «νίκη του Πούτιν» και απευθείας πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Η Γερουσία των ΗΠΑ «μπλόκαρε» προχτές βράδυ το νομοσχέδιο για το νέο τεράστιο πακέτο στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας - στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης κονδύλια για τη στήριξη του Ισραήλ, για τον Ινδο-Ειρηνικό και για την καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό - παρά τις προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου και του Κιέβου πως η Ουκρανία «αντέχει» ακόμη μόνο μερικές βδομάδες χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση.

Στη Γερουσία πλειοψηφούν οριακά οι Δημοκρατικοί, ωστόσο στην ψηφοφορία για την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου, 49 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και 51 κατά, ενώ απαιτούνταν 60 θετικές ψήφοι για να εγκριθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, συνολικής αξίας 111 δισ. δολαρίων.

Κατά ψήφισαν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι, απαιτώντας πρόσθετα μέτρα καταστολής της μετανάστευσης σε σχέση με αυτά που πρότεινε η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και ο Μπέρνι Σάντερς (εκλεγμένος ως ανεξάρτητος, ευθυγραμμίζεται συνήθως με τους Δημοκρατικούς), ο οποίος πρόβαλε αντιρρήσεις στο κομμάτι που αφορά στη στήριξη του Ισραήλ. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ γύρισε την ψήφο του σε κατά, ώστε να μπορέσει να επαναφέρει το νομοσχέδιο στο μέλλον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων (στην οποία έχουν οριακή πλειοψηφία), εκτός από το θέμα των συνόρων, εκφράζουν «σκεπτικισμό» σχετικά με τους όρους συνέχισης της βοήθειας προς το Κίεβο.

Την περασμένη Τρίτη, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ακύρωσε τελευταία στιγμή την ομιλία του μέσω βίντεο στη Γερουσία στο πλαίσιο μιας απόρρητης ενημέρωσης για την «κρισιμότητα της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στους Ρεπουμπλικάνους πριν από την ψηφοφορία, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε να εγκριθεί η νέα βοήθεια - μαμούθ για την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι μια νίκη της Ρωσίας θα «ενθάρρυνε» τη Μόσχα να επιτεθεί σε «ΝΑΤΟικούς συμμάχους», με αποτέλεσμα να εμπλακούν αμερικανικά στρατεύματα σε πόλεμο.

Ο Μπάιντεν μίλησε καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν πρόσθετη βοήθεια 175 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία (από προηγούμενη χρηματοδότηση), ενώ υπονόησε την προθυμία του να κάνει «σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό» μετά από διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους.

«Αν ο Πούτιν πάρει την Ουκρανία, δεν θα σταματήσει εκεί», είπε ο Μπάιντεν. «Θα επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και «θα έχουμε κάτι που δεν επιδιώκουμε και που δεν έχουμε σήμερα: Αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα», προειδοποίησε. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να νικήσει», κατέληξε.

Για «προκλητική ρητορική απαράδεκτη για μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη», έκανε λόγο ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, υπογραμμίζοντας πως «η Ουάσιγκτον και το στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ είναι άμεσοι ωφελούμενοι από την αιματοχυσία στην Ουκρανία», όπως «αποδεικνύεται και από το 52ο στρατιωτικό πακέτο» που ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον για το Κίεβο.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα το Κογκρέσο να αρνηθεί να συνεχίσει να «καίει τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων στο φούρνο του ουκρανικού πολέμου» και κατηγόρησε την ηγεσία των ΗΠΑ ότι «παίζει το χαρτί της ρωσικής απειλής για να εξασφαλίσει χρήματα από το Κογκρέσο».

Με προοπτική τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική «ενδυνάμωση» της Ουκρανίας στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας υπέγραψαν προχτές συμφωνία για την επιτάχυνση της συμπαραγωγής όπλων και ανταλλαγής δεδομένων.

Η επιστολή προθέσεων υπογράφηκε στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ουκρανίας», στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, παρουσία των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών.

Ζελένσκι: Ο Πούτιν υπολογίζει στην «κατάρρευση» της «δυτικής» στήριξης

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπολογίζει στην «κατάρρευση» της «δυτικής» στήριξης προς την Ουκρανία, τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας την Τετάρτη στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής του G7, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αυξήσει σημαντικά την πίεση» στο μέτωπο και οι Ουκρανοί στρατιώτες «αντιστέκονται στις επιθέσεις».

«Η Ρωσία ελπίζει μόνο σε ένα πράγμα: ότι η ενότητα του ελεύθερου κόσμου θα καταρρεύσει την προσεχή χρονιά. Η Ρωσία πιστεύει ότι η Αμερική και η Ευρώπη θα επιδείξουν αδυναμία και δεν θα διατηρήσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία στο κατάλληλο επίπεδο», δήλωσε στους ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία).

«Διατηρούμε σημαντικά προγεφυρώματα σε αρκετές κατευθύνσεις της γραμμής του μετώπου και προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια», δήλωσε, παραδεχόμενος ουσιαστικά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης που ανακοινώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού.

Η «δυτική» στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, καίριας σημασίας για την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, αντικείμενο πολιτικών διενέξεων τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε κράτη της ΕΕ.

Μάλιστα, σε μια έμμεση αναφορά στις εσωτερικές αντιθέσεις στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι επισήμανε ότι το Κίεβο καλείται να «κερδίσει τη μάχη» της ενότητας «τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να «τηρήσει την υπόσχεσή της προς την Ουκρανία» και οι 27 ηγέτες να εγκρίνουν την ερχόμενη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν το Κίεβο πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το πακέτο μακροχρόνιας στήριξης του Κιέβου, αξίας 50 δισ. ευρώ.

Και για τα δύο αυτά θέματα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, να μη συζητηθούν, καθώς «δεν υπάρχει συναίνεση». Χτες βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στο Παρίσι, επιδιώκοντας συμβιβασμό ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο Α. Γερμάκ, προσωπάρχης του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κίεβο επιδιώκει συνάντηση μεταξύ του Β. Ζελένσκι και του Β. Ορμπαν για το θέμα. Ο Γερμάκ δήλωσε ότι είχε συνομιλία με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ Π. Σιγιάρτο για το ενδεχόμενο διοργάνωσης συνάντησης.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Βουδαπέστη είναι ανοικτή σε μια τέτοια συνάντηση, αλλά «θα έχει νόημα μόνο αν υπάρχει περίπτωση η συνάντηση να έχει θετικό αποτέλεσμα». «Για τον λόγο αυτό χρειάζονται σοβαρές προετοιμασίες και προκαταρκτικές συζητήσεις», πρόσθεσε.

Σύνοδος G7: «Μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις» και νέες κυρώσεις

Την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα τόνισαν στην κοινή τους δήλωση οι ηγέτες του G7, υπενθυμίζοντας την Κοινή Δήλωση Υποστήριξης για την Ουκρανία τον Ιούλη, για «διαρκή υποστήριξή μας στην Ουκρανία μέσω συγκεκριμένων, διμερών, μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων και ρυθμίσεων για την ασφάλεια». Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως στηρίζουν την ουκρανική «Φόρμουλα Ειρήνης».

Με περαιτέρω κυρώσεις, τα κράτη του G7 εντείνουν την προσπάθεια να περιορίσουν τις εξαγωγές των ειδών που είναι κρίσιμα για τη στρατιωτική και βιομηχανική βάση της Ρωσίας, καθώς και την εξαγωγή υδρογονανθράκων. «Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας κατά της παράκαμψης των κυρώσεων και των μέτρων ελέγχου των ρωσικών εξαγωγών» και τις «ενέργειες εναντίον παραγόντων τρίτων χωρών που υποστηρίζουν υλικά τον πόλεμο της Ρωσίας».

Σε αυτό το πλαίσιο από 1η Γενάρη το G7 απαγορεύει τις άμεσες εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία, ενώ από Μάρτη θα επιβληθούν περιορισμοί και στις έμμεσες εισαγωγές πολύτιμων λίθων από τη Ρωσία. Διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για διαμάντια για βιομηχανική χρήση.

Τα κράτη του G7 δηλώνουν πως υποστηρίζουν «την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω της Πλατφόρμας Συντονισμού Δωρητών πολλών υπηρεσιών για την Ουκρανία». Προσβλέπουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της επερχόμενης αναθεώρησης του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ουκρανία και «υποστηρίζουμε τη συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Ρωσία: Εκλογές στις 17 Μάρτη με συμμετοχή των κατεχόμενων εδαφών

Στις 17/3/2024 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ανακοινώθηκε χτες, στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά κάτοικοι των ουκρανικών περιφερειών Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, στα εδάφη που έχει προσαρτήσει η Ρωσία από τον περσινό Σεπτέμβρη.

Οι εκλογές αυτές «θα αποτελέσουν ένα είδος κορύφωσης της επανένωσης» με τη Ρωσία, δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι «επιλέγοντας μαζί αρχηγό κράτους, μοιραζόμαστε πλήρως την κοινή ευθύνη και το κοινό πεπρωμένο της πατρίδας μας».

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για μια νέα 6ετή προεδρική θητεία. Η συνταγματική αναθεώρηση του 2020 του επιτρέπει θεωρητικά να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036. Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία ως Πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την τελευταία μέρα του 1999, όταν ο Μπόρις Γέλτσιν παραιτήθηκε και τον έχρισε υπηρεσιακό Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε χτες πως Ρώσοι χάκερς, που εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) είχαν χακάρει άτομα που εμπλέκονται με την πολιτική, βουλευτές, δημοσιογράφους, δημόσιους υπαλλήλους, μέλη «δεξαμενών σκέψης» και ΜΚΟ κ.ά., σε μια προσπάθεια «παρέμβασης στη βρετανική πολιτική». Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη και επέβαλε «κατάλληλες κυρώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ