Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΓΟΥΙΑΝΑ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η αντιπαράθεση

Κλιμακώνεται παραπέρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα γύρω από τη διεκδικούμενη περιοχή του Εσεκίμπο, έκτασης 159.500 τ.χλμ., πλούσια σε ορυκτό πλούτο, όπου δραστηριοποιείται σ' αυτήν ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός «ΕxxonMobil» και διοικητικά ανήκει στη Γουιάνα. Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αξιοποιώντας το συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 3ης Δεκέμβρη (όπου με συμμετοχή 50% το 95% απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της περιοχής στην επικράτεια της Βενεζουέλας), προχώρησε χτες το βράδυ και ψήφισε στη Βουλή, τον λεγόμενο οργανικό νόμο για την υπεράσπιση του Εσεκίμπο που γίνεται επαρχία της Βενεζουέλας. Μάλιστα, συστήνεται Εθνική Υπατη Αρμοστεία για την περιοχή αυτή με ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Γουιάνας - που αναμένεται από την 1/1/24 να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - φέρνει σήμερα στο όργανο αυτό την αντιπαράθεση. «Οι ενέργειες της Βενεζουέλας παραβιάζουν τις πιο θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου (...) σύμφωνα με το οποίο κρίνεται παράνομο για οποιοδήποτε κράτος να χρησιμοποιεί ή να απειλεί να χρησιμοποιήσει βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας άλλου κράτους», σημειώνεται σε σχετική επιστολή.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ που στηρίζουν τη Γουιάνα μέσω της πρεσβείας τους στη χώρα ανακοίνωσαν ότι ξεκινάνε άμεσα διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις «ρουτίνας». Από την πλευρά της, η Βρετανία, της οποίας αποικία ήταν η Γουιάνα πριν από την τυπική ανεξαρτητοποίησή της (σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στη βρετανική Κοινοπολιτεία) εξέφρασε την ανησυχία της για τις κινήσεις της Βενεζουέλας και ο ΥΠΕΞ της δήλωσε πως «είμαστε ξεκάθαροι ότι τα σύνορα διευθετήθηκαν το 1899 μέσω διεθνούς διαιτησίας» που πήρε το 90% της περιοχής. Βέβαια, αυτήν τη «διευθέτηση» αμφισβητεί η Βενεζουέλα, επιμένει στην οριοθέτηση των συνόρων μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων με τη Γουιάνα, όπως ορίζεται από τη Συμφωνία της Γενεύης του 1966.

Βέβαια, όπως σημειώνει και το ΚΚ Βενεζουέλας, το ζήτημα της διεκδίκησης του Εσεκίμπο «σηκώνεται» από την κυβέρνηση Μαδούρο και αποπροσανατολιστικά ενώ εντείνεται η επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Αποτελεί δε και έκφραση της έντασης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για μια περιοχή με τεράστιο ορυκτό πλούτο, για αυτό οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και των δύο χωρών να μην μπουν κάτω από τις σημαίες των αστικών τάξεων και να παλέψουν ενάντια στους εκμεταλλευτές τους για τη φιλία και τη συνεργασία.

  • Σε αυτό το φόντο κλιμάκωσης, ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων της Γουιάνας με επτά επιβαίνοντες εξαφανίστηκε χτες Τετάρτη κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, 45 χιλιόμετρα οριακά εντός του Εσεκίμπο. Πιθανότερη αιτία της πτώσης θεωρούνται οι κακές καιρικές συνθήκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ