Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Συλλαλητήρια για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα (7 μ.μ. Σύνταγμα), στη Θεσσαλονίκη (7 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αγωνιστικές προετοιμασίες Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα για τα μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώνονται από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο, όταν και θα συζητιέται στη Βουλή ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός για το 2024.

Με ένα πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης που αγκαλιάζει χώρους δουλειάς, κλάδους, γειτονιές, με τοπικές κινητοποιήσεις, απεργίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.ά., τα συλλαλητήρια θα αποτελέσουν κορύφωση αυτής της δράσης αλλά και σταθμό κλιμάκωσης για το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, τα ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ενόψει και του νέου γύρου ανατιμήσεων από 1η Γενάρη του 2024, με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος.

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εργατικά σωματεία της Αττικής καλούν σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη, στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ., επισημαίνοντας στην κοινή ανακοίνωσή τους την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων «για την αύξηση του εισοδήματός μας, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που το λεηλατούν, να παρθούν τώρα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Τονίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, «πανηγυρίζει για τα "ματωμένα" πλεονάσματα του προϋπολογισμού, δηλαδή για το ξεζούμισμα που έχουμε υποστεί. Για τη βαριά φορολογία που μας επιβάλλει».

Συλλαλητήριο πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. «Να δώσουμε την πρώτη μαζική απάντηση των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της φτώχειας του λαού, να βροντοφωνάξουμε: Ως εδώ! Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!», σημειώνουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία.


Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τη μεγάλη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στα τέλη Νοέμβρη για την ενίσχυση των νοσοκομείων, κόντρα στην πολιτική κατάρρευσης και εμπορευματοποίησης, επίσης από τις μεγάλες διαδηλώσεις των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο νομοσχέδιο της φοροκαταιγίδας, τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά χώρους δουλειάς για αυξήσεις, ενάντια σε απολύσεις, για μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ο.κ.

Μεταξύ άλλων, μπροστά στα συλλαλητήρια, το Σάββατο 9 Δεκέμβρη διαδηλώνουν σωματεία και φορείς στη Νέα Ιωνία, τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη κατεβαίνουν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Ηδη στο μεταξύ είναι στους δρόμους οι βιοπαλαιστές αγρότες, διεκδικώντας μέτρα για την επιβίωσή τους σε μια χρονιά που τσακίζονται από ζημιές, ακαρπία αλλά και τις επιπτώσεις της ανυπαρξίας υποδομών πρόληψης από μεγάλες καταστροφές, όπως στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες κ.λπ.

Τα εκατοντάδες εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς που συντονίζονται σε όλη τη χώρα αναδεικνύουν και καταγγέλλουν τον βαθιά αντιλαϊκό - ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, που στηρίζεται στη φοροαφαίμαξη του λαού για να δίνονται γενναίες επιδοτήσεις και δεκάδες φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως φαίνεται και στις επόμενες σελίδες, αποκρυσταλλώνονται τα συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα του λαού, που με τις προβλέψεις του αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο, αλλά και τα προνόμια που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το 95% των φόρων, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δίνουν μόλις το 5%! Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον βραχνά της ακρίβειας, την υψηλή έμμεση και άμεση φορολογία, τον μισθό που τελειώνει στα μέσα του μήνα, τις αποδυναμωμένες δημόσιες δομές και υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Εχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της στέγης, την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να καίγονται στις πυρκαγιές και να πνίγονται στις πλημμύρες. Ομως οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι χάρη σε αυτήν την πολιτική, στήριξης της κερδοφόρας δράσης τους, αλλά και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σημειώνουν κέρδη - ρεκόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ