Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συντονίζονται πανελλαδικά, διεκδικούν για την επιβίωση και το εισόδημά τους

Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Ολα είναι έτοιμα για τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας Λάρισας.

Με τους βιοπαλαιστές αγρότες να είναι ήδη στους δρόμους με πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα, στο επίκεντρο της συζήτησης της Κυριακής θα βρεθούν η κλιμάκωση και ο συντονισμός του αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ενας αγώνας που δίνεται απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ξεριζώνουν καλλιέργειες, να σφάζουν τα κοπάδια τους, ή να παραμένουν στα χωράφια και στα χωριά τους καταχρεωμένοι.

Για την προετοιμασία της πανελλαδικής σύσκεψης, προηγήθηκαν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά. Εκεί που σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία, από την ίδια την πείρα των αγροτών επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από εκείνους που ευθύνονται για τα προβλήματά τους, αλλά αντίθετα, μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα τους, με τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ετσι άλλωστε κατάφεραν και στο παρελθόν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και να καθυστερήσουν μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος τους.

Συνέχεια μιας πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας

Η σύσκεψη έρχεται λίγες μέρες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις, τόσο τοπικές όσο και πανελλαδικές, που οργάνωσαν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες.

Στις κινητοποιήσεις αυτές, οι αγρότες πρόβαλαν αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ξεχωρίζουν οι πολύμορφες δράσεις των αγροτών της Θεσσαλίας, που παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους, έχοντας απέναντί τους ένα «ανίκανο» κράτος, που δεν προστατεύει τη ζωή του λαού από τα καιρικά φαινόμενα και στη συνέχεια τον εγκαταλείπει, επειδή έχει για ταβάνι τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» και τις «αντοχές της οικονομίας».

Το κράτος αυτό, όπως εκφράζεται από κυβέρνηση και τοπικές αρχές, εξυφαίνει σχέδια για την «επόμενη μέρα» με αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Ηδη οι αγρότες της Καρδίτσας έχουν παρατάξει εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας προετοιμάζουν κινητοποίηση με τρακτέρ την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, στον κόμβο Πλατυκάμπου.

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις των παραγωγών αμπελοοινικών προϊόντων σε Τύρναβο και Ζίτσα, με τις οποίες διεκδίκησαν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσε ο περονόσπορος.

Την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών σε Λαμία, Βόλο, Μεσολόγγι, Πύργο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Σπάρτη και αλλού, με κυρίαρχο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα.

Την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη οι παραγωγοί μήλων - κάστανων - αμυγδάλων - κερασιών - καρυδιών προγραμματίζουν κινητοποιήσεις σε Αγιά, Ελασσόνα, Αρτα και αλλού.

Στον αγώνα με εφόδιο την πείρα τους οι βιοπαλαιστές

Μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει «φρένο» στις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν. Αυτό μαρτυρούν οι συχνές επισκέψεις μελών της κυβέρνησης, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, στη Θεσσαλία, με τις οποίες προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής μοιράζοντας κούφιες υποσχέσεις για «μεγάλη και άμεση υποστήριξη», γεγονός που διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα συκοφαντούν και πολεμάνε την οργάνωση των αγροτών, τη δράση τους μέσα από τους συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές πλημμυροπαθών, λέγοντας ότι υπάρχουν τα ...τοπικά συμβούλια, ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσα από συναντήσεις με υπουργούς και βουλευτές.

Αντίστοιχα προκειμένου να σπείρουν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία, επαναλαμβάνουν τα κλασικά περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων».

Οι αγρότες γνωρίζουν καλά ότι οι υπεύθυνοι για τα προβλήματά τους δεν μπορούν να παριστάνουν τους σωτήρες. Ιδιαίτερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι όχι μόνο δεν προβλέπεται να πάρουν ικανοποιητικές αποζημιώσεις, αλλά πολλοί από αυτούς δεν πρόκειται να καλλιεργήσουν ούτε τα επόμενα χρόνια αν δεν παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και ταυτόχρονα βλέπουν την κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού να δηλώνει ότι πρέπει «να σταματήσουμε να "χαϊδεύουμε τα αυτιά" των αγροτών», έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται, να στριμώξουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» στα οποία μπορούν να στηριχτούν οι βιοπαλαιστές αγρότες για την κλιμάκωση της πάλης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ