Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Εργα «μαμούθ» με πρόσχημα την Ολυμπιάδα

Στο ΣτΕ προσέφυγαν μαζικοί φορείς της περιοχής, οι οποίοι ζητούν να κατασκευαστούν μόνο οι απαραίτητες εγκαταστάσεις που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τα έργα μπαζώματος της παραλίας
Από τα έργα μπαζώματος της παραλίας
Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατασκευάζουν έργα μαμούθ στην Ανατολική Αττική, που επιφέρουν αλλοίωση του οικοσυστήματος της ακτής του Αγίου Κοσμά μέχρι το Δήμο Γλυφάδας και σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων. Στην περίπτωση του Αγίου Κοσμά, με αφορμή το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας γίνονται έργα και παρεμβάσεις που καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με την Ολυμπιάδα 2004.

Συγκεκριμένα, ενώ απαιτείται μια μεσαίου μεγέθους ναυταθλητική μαρίνα (όπως στην περίπτωση της Βαρκελώνης και του Σίδνεϊ) κατασκευάζεται ένα τεράστιο λιμάνι χωρητικότητας 1.200 (!)μεγάλων μηχανοκίνητων σκαφών αναψυχής που θα μολύνουν όλη την παραλία του Ελληνικού.

Στην ίδια περιοχή, εκτός από τη λιμενολεκάνη κατασκευάζονται κρηπιδώματα και δημιουργείται προκυμαία ύψους 2,5 (!) μέτρων από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να αποκλείουν τη λειτουργία ακτής κολύμβησης.

Στην κατασκευή αυτών των έργων αντέδρασαν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής με κινητοποιήσεις και προσφυγές στα δικαστήρια.

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Κατοίκων Ελληνικού μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Διάσωσης του Σαρωνικού, αλλά και ο Δήμος Ελληνικού κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 138/2002 κατά το μέρος που αφορά τις μεταολυμπιακές χρήσεις των εγκαταστάσεων που δεν έχουν καμιά σχέση με την Ολυμπιάδα, αλλά γίνονται με σκοπό την κερδοσκοπία και την εξυπηρέτηση διάφορων συμφερόντων, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ελεύθερης χρήσης της δημόσιας περιουσίας από τους πολίτες.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η μεταολυμπιακή χρήση της ναυταθλητικής μαρίνας, η οποία γίνεται υπερδιπλάσια από τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων για σκάφη αναψυχής με υπερβολικά μεγάλη δόμηση, καθώς επίσης και άλλες εμπορικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με τους Ολυμπιακούς ή άλλους Διεθνείς Αγώνες ιστιοπλοΐας.

Επίσης, με την προσφυγή τους ζητούν να περιοριστεί το μέγεθος της μαρίνας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, να μην επεκταθούν τα κρηπιδώματα και τα μπαζώματα σε όλο το μήκος της ακτής μέχρι το Go Cart, όπως προβλέπει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στον Αγιο Κοσμά προβλέπεται μέχρι και το μπάζωμα της θάλασσας σε έκταση 84 στρεμμάτων, εκβαθύνσεις της θάλασσας, κατασκευή προβλήτας μήκους εκατοντάδων μέτρων που τσιμεντοποιεί ολόκληρο το παραλιακό «μέτωπο» σ' αυτή την περιοχή για την εξυπηρέτηση μεγάλων σκαφών και όχι προσέγγιση ιστιοφόρων σκαφών ναυταθλητισμού ή αναψυχής.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Κατοίκων του Ελληνικού και η Συντονιστική Επιτροπή Διάσωσης του Σαρωνικού, αναφέρει πως στην περίπτωση που τα αιτήματα των προσφευγόντων γίνουν αποδεκτά αυτή τη φορά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα έχουν πολλαπλές θετικές συνέπειες, καθώς:

Το Ολυμπιακό άθλημα της Ιστιοπλοΐας θα μπορέσει να γίνει με επάρκεια στο χώρο, ενώ θα διασωθεί η υπόλοιπη παραλία και θα μπορέσει να λειτουργεί ως ελεύθερη ακτή κολύμβησης.

«Τα αιτήματα αυτά, συνεχίζει η Επιτροπή Αγώνα, είναι όχι μόνο ρεαλιστικά και δίκαια, αλλά συμφέρουν και οικονομικά την Πολιτεία, με την έννοια ότι μειώνουν σημαντικά το κόστος των έργων στον Αγιο Κοσμά».

Μάλιστα, έχει διατυπωθεί έγκαιρα προς τους αρμόδιους φορείς η εναλλακτική μελέτη - πρόταση του Δήμου Ελληνικού, η οποία έχει δοθεί από το 1998 και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το ΥΠΕΧΩΔΕ που σχεδίασε και θέλει να εκτελέσει το έργο με έναν τρόπο που αγνοεί τις ανάγκες των πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ