Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ιδιώτες θα λυμαίνονται τα Ολυμπιακά έργα

Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε διάταξη για την ίδρυση ΑΕ με σκοπό τη διαχείριση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στα Ολυμπιακά έργα

Παρά τις έντονες αντιδράσεις ολόκληρης της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας για τη «διαχείριση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στα Ολυμπιακά έργα». Στη σχετική ψηφοφορία υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης ψήφισαν 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 18 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται, στην ουσία, για μία εταιρία που, όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης, θα προωθήσει την εμπορευματοποίηση όλων των αθλητικών έργων αλλά και των υποδομών που υπάρχουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ζητώντας την απόσυρση της διάταξης είπε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να βρει χρήματα για να καλύψει «τρύπες» ιδιωτικοποιεί τα πάντα, και έτσι θα φτάσει στο σημείο να ξεπουλήσει και τα Ολυμπιακά ακίνητα σε διάφορους επιτήδειους.

Η διάταξη προκάλεσε τις αντιδράσεις και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Δασκαλάκης, Κρητικός), που ζητούσαν να προσδιοριστεί σε ποια Ολυμπιακά έργα θα εμπλέκεται η εν λόγω εταιρία, ενώ σε κλίμα έντασης ο Κ. Κουλούρης διαπληκτίστηκε με τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, αποκαλώντας τον «χθεσινό στο ΠΑΣΟΚ» και λέγοντας ότι με τέτοιες διατάξεις «φέρνετε τη ΝΔ στην κυβέρνηση». Και οι τρεις βουλευτές απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία.

Η διάταξη βρίσκεται στο νομοσχέδιο για την «εταιρική διακυβέρνηση», το οποίο περιέχει πλήθος άλλων διατάξεων, που από μόνες τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν ξεχωριστό νομοσχέδιο. Τέτοιες είναι τα μέτρα-ψίχουλα «κοινωνικής προστασίας των ανέργων», η φορολογία των ΜΜΕ, η διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ και φοροαπαλλαγές των βουλευτών. Ο προεδρεύων της συζήτησης, Π. Σγουρίδης, επιχείρησε κατά παράβαση του κανονισμού να επιβάλει συζήτηση με ασφυκτικά πλαίσια και κατά ομάδα άρθρων προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη.

Τελικά τα άρθρα ψηφίστηκαν στην επιτροπή ένα ένα σε μία μαραθώνια συζήτηση οκτώ ωρών, δείγμα της επιδίωξης της κυβέρνησης να περάσει άρον άρον ρυθμίσεις ύποπτες. Την ερχόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια σε μία και μόνη συνεδρίαση.

Ο Α. Τζέκης στην τοποθέτησή του κατήγγειλε τα ψίχουλα που δήθεν δίνονται από την κυβέρνηση για τους μακροχρόνια ανέργους, την ίδια στιγμή που με την πολιτική της δημιουργούνται ολοένα και περισσότεροι φτωχοί στη χώρα μας. Τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των μικρομεσαίων στοχεύουν στο ξεζούμισμά τους, ενώ παράλληλα προωθούνται ρυθμίσεις που χαρίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στους μεγαλοβιομηχάνους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στη διάταξη για τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ, που περνάει πλέον οριστικά στα χέρια του εκάστοτε υπουργού, τόνισε ότι πακτωλός χρημάτων θα δίνεται στους αρεστούς χωρίς κανέναν έλεγχο.

Τέλος, δήλωσε αντίθετος με τη διάταξη φοροαπαλλαγής των βουλευτών, σύμφωνα με την οποία από τη φορολόγηση του εισοδήματος των βουλευτών αφαιρείται το 25% ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος. Τη διάταξη ψήφισαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ