Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Ιερισσό

Από διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής κατά της TVX

Eurokinissi

Από διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής κατά της TVX
Βαριές ποινές επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου σε δύο κατοίκους της Ολυμπιάδας, που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης από την TVX του εργοστασίου χρυσού στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα, σε φυλάκιση τριών χρόνων με αναστολή καταδικάστηκαν ο Α. Στεφανής και ο Γ. Στεργιούδης, οι οποίοι κατηγορούνταν για αντίσταση κατά της αρχής και καταστροφές μηχανημάτων της εταιρίας. Κατά της απόφασης του δικαστηρίου η υπεράσπιση κατέθεσε έφεση, ενώ τρεις άλλοι κάτοικοι που κάθισαν στο εδώλιο αθωώθηκαν.

Στο μεταξύ, άλλοι τέσσερις κάτοικοι της Στρατονίκης δικάζονται με βαριές κατηγορίες την Τρίτη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πολυγύρου. Αντιδρώντας στο κλίμα αστυνομοκρατίας και δικαστικών διώξεων, οι κάτοικοι της Βόρειας Χαλκιδικής πραγματοποιούν σήμερα στις 7 μ.μ. μεγάλο συλλαλητήριο στην Ιερισσό μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σταγείρων-Ακάνθου.

Την Πέμπτη δεκάδες κάτοικοι της Στρατονίκης έδωσαν το «παρών» έξω από το δικαστήριο του Πολυγύρου εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους τέσσερις συγχωριανούς τους που οδηγούνταν στο Αυτόφωρο. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για την Τρίτη.

Η συγκεκριμένη μέρα που έγιναν οι συλλήψεις ήταν όπως όλες οι άλλες, που οι κάτοικοι του χωριού μαζεύονται σιωπηρά στην πλατεία κάθε βράδυ στις 9. Ηταν από τη μια μεριά περίπου 100 πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα και γέροντες, και από την άλλη 200 ΜΑΤατζήδες με ασπίδες, κλομπ κλπ., για να εμποδίσουν τους κατοίκους του χωριού να μπουν μπροστά στα λεωφορεία της TVX τα οποία μεταφέρουν τους εργάτες που σκάβουν κάτω από το χωριό. Το βράδυ των συλλήψεων δε συνέβη τίποτα διαφορετικό από τις άλλες μέρες. Παρά μόνο το εξής τρομακτικό γεγονός: Ενας κάτοικος, ο πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου, που είναι πάντα παρών στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τότε που άρχισε το σκάψιμο του χωριού, επιχείρησε να περάσει από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη. Στη Χαλκιδική όμως τέτοιες απροειδοποίητες κινήσεις κατοίκων δεν τις επιτρέπει η αστυνομία. Γι' αυτό δέχτηκε επίθεση δεκάδων ανδρών των ΜΑΤ, που τον ξυλοκόπησαν, τον άρπαξαν από το λαιμό και τον έσυραν μέσα σ' ένα λεωφορείο.

Από εκεί και πέρα κάποιοι κάτοικοι του χωριού, επειδή πιστεύουν ότι η αστυνομοκρατία δεν έχει θέση στις μέρες μας, πήγαν να διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη σύλληψη του συγχωριανού τους. Οπότε συνελήφθησαν και άλλοι τρεις. Μεταξύ τους και ένας 73χρονος, ανάπηρος από το ένα χέρι που κατηγορείται ότι... άρπαξε από το λαιμό τον διοικητή των αστυνομικών και τον έσυρε στο έδαφος για να τον ξυλοκοπήσει! Και στις διαμαρτυρίες απάντησαν με ξυλοφόρτωμα ακόμη και γερόντων και γεροντισσών (μάλιστα τέσσερις χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου).

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε μέσο που ορίζει το Σύνταγμα, να μην αφήσουμε να γίνει το βούλιαγμα κάτω από το χωριό, όπου τα πρώτα σημάδια ήδη είναι ορατά, τα σπίτια μας "σκίζονται" και το χωριό άρχισε να βουλιάζει», δήλωσε στο «Ρ» ο Τ. Παπαγεωργίου, ένας από τους τέσσερις που δικάζονται την Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ