Κυριακή 21 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Αποφασιστικά μπροστά!

Με κυρίαρχο μήνυμα την εντολή των ίδιων των εργαζομένων για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, με προοπτική την ανατροπή των αντιασφαλιστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, με αιτήματα που αφορούν στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο μισθολογικό και φορολογικό πεδίο, η εργατική τάξη της χώρας μας προχωρά ήδη προς τη μεγάλη ταξική διαδήλωση στη διάρκεια της απεργίας της 1ης του Μάη.

***

Στη γενική επιθεώρηση δυνάμεων αυτής της μέρας, το εργατικό κίνημα θα φτάσει έχοντας πίσω του, στο χρόνο που πέρασε, τη σημαντική εμπειρία των αγώνων που έδωσε: Το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης πορεύτηκαν με ψηλά το κεφάλι, έδωσαν μάχες για το ασφαλιστικό, για τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς, αλλά και στη χώρα ευρύτερα («τρομονόμος»), ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης, μετείχαν μέσα από το ΠΑΜΕ σε διεθνείς διαδηλώσεις (Γενεύη, Γένοβα, Βρυξέλλες), συντόνισαν τα βήματά τους με δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ευρώπης (Επιτροπή Ανεσί), εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους αγρότες με παρουσία στα ίδια τα μπλόκα, πάλεψαν μέσα στους ίδιους τους εργασιακούς χώρους για «μικρά» και «μεγάλα» προβλήματα.

Πορεύονται, τώρα, προς την Πρωτομαγιά, εδραιώνοντας, μέσα από την ίδια την πείρα τους, ακόμα περισσότερο στη συνείδησή τους, το γεγονός ότι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι αυτό που αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων εκφραστής των συμφερόντων τους. Είναι το ΠΑΜΕ που από την περσινή άνοιξη ακόμα προετοίμασε με πλήθος πρωτοβουλιών την εργατική τάξη της χώρας για τη σκληρή μάχη του ασφαλιστικού. Καλλιέργησε το έδαφος για τις μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις, ανέδειξε και συνέβαλε να γίνουν κτήμα - μυριόστομο σύνθημα τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων για ένα κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες. Ο περίφημος «δωδεκάλογος» του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό ήδη περιέχεται ως βασικό στοιχείο διεκδίκησης στους καταλόγους αιτημάτων εκατοντάδων σωματείων, δεκάδων επιτροπών αγώνα που στήθηκαν σ' όλη τη χώρα. Συνέβαλε με την πρωτοπόρα δράση του στην αύξηση της επαγρύπνησης και της απαιτητικότητας των ίδιων των εργαζομένων, κόντρα στον εφησυχασμό που καλλιεργούσαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού και ρεφορμιστικού συνδικαλισμού, μετά την προσωρινή αναδίπλωση της κυβέρνησης το καλοκαίρι.

Το γεγονός ότι φέτος, αμέσως μετά τη δεύτερη κυβερνητική επίθεση, αυτή τη φορά με τα μέτρα Ρέππα, η εργατική τάξη βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό ετοιμοπόλεμη κι έδωσε με μεγάλη επιτυχία την απεργία της 3ης του φετινού Απρίλη, που προκήρυξε το ΠΑΜΕ κόντρα σε «θεούς και δαίμονες», συνιστά μια γερή - ποιοτικά ανώτερη βάση για τα βήματα που ακολουθούν. Το γεγονός ότι κι άλλες δυνάμεις αναγκάστηκαν να πάρουν υπόψη τους την εργατική κατακραυγή, όπως εκφράστηκε στις 3 Απρίλη, με αποτέλεσμα την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στις 11 Απρίλη και κύρια την πανεργατική πανελλαδική στις 18 του ίδιου μήνα, συνιστά επίσης σημαντική κατάκτηση - αποτέλεσμα της επίμονης δράσης του ΠΑΜΕ. Ειδικά στις 18 Απρίλη, το γεγονός ότι πολλές νέες δυνάμεις μπήκαν στον αγώνα και σε αρκετές περιπτώσεις ήρθαν σε ανοιχτή κόντρα όχι μόνο με τους εργοδότες και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚΕ, αλλά και με την προσπάθεια απεργοσπασίας κάποιων δυνάμεων της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, δείχνει το μέτρο του βάθους των αλλαγών που συντελούνται στην εργατική συνείδηση σαν αποτέλεσμα της συνεπούς - και αποκαλυπτικής για το ποιος είναι ο εχθρός και οι πολύχρωμοι σύμμαχοί του - δράσης των ταξικών δυνάμεων.

Με το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων να γνωρίζει μία εξαιρετική όξυνση και άρα να απαιτούν υψηλότερων προδιαγραφών πάλεμα (ποιος, αλήθεια, και πώς θα ζήσει αν γίνει δεκτό το «0,77 ευρώ αύξηση στο κατώτερο μεροκάματο» που υπέγραψε η ΓΣΕΕ;), οι μάχες που βρίσκονται μπροστά δεν επιτρέπουν αυταπάτες για το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι ηγεσίες διαφόρων δυνάμεων, οι οποίες κάτω από την πίεση της βάσης έδωσαν έγκριση για την τελευταία απεργία. Με κατακτημένη την ταξική ενότητα όπως αυτή εκφράστηκε στα μέτωπα της απεργίας, τώρα απαιτείται παραπέρα συντονισμός στη βάση, «δέσιμο» αυτής της ενότητας στην επόμενη πράξη. Η Πρωτομαγιά είναι ο επόμενος χρόνος και τόπος. Ηδη για την Αθήνα το ΠΑΜΕ καλεί όλους χωρίς εξαίρεση τους εργαζόμενους να συναντηθούν στο δρόμο του αγώνα, στην κεντρική ταξική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και στην πορεία που θα ακολουθήσει στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Λίγο πριν, την Τετάρτη 24 Απρίλη, μάχη θα δοθεί και στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Οπου κρίσιμο είναι τι θέση θα πάρουν συνδικαλιστές στους οποίους η βάση που τους εκλέγει έχει δώσει με την απεργία στις 18 Απρίλη ξεκάθαρη εντολή για κλιμάκωση του αγώνα, σταμάτημα του κοινωνικού διαλόγου που είναι απάτη, απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων, διεκδίκηση αυτών που οι ίδιοι οι εργάτες γράφουν στα πανό των διαδηλώσεών τους. Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο ποντάρουν στο γεγονός ότι η ΠΑΣΚΕ διαθέτει πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο. Το αν αυτή θα εκφραστεί και ως μία νέα πράξη ξεπουλήματος των εργατών, ή όχι εξαρτάται και απο την πραγματικότητα που μπορεί να διαμορφώνεται, ενδεχομένως ως και την ώρα της ψηφοφορίας. Αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, και ειδικά αυτοί που εκλέγουν κυβερνητικούς συνδικαλιστές, παρέμβουν αποφασιστικά. Εργάτης τον εργάτη ας κοιταχτούν στα μάτια κι ας ασκήσει ο καθένας την πίεση που είναι απαραίτητη για να υπάρξει απόφαση, που να εκφράζει τελικά τα συμφέροντα της τάξης του.

Σε κάθε περίπτωση οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν ήδη τα μέτρα τους για να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα με αποφάσεις των ίδιων των εργαζομένων στη βάση. Η ανατροπή ενός αιώνα κατακτήσεων δεν είναι κάτι που μπορεί να αφεθεί στις ιδιοτελείς επιδιώξεις του όποιου εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλιστή. Είναι η ώρα των εργατών και είμαστε μπροστά στη μεγάλη μάχη.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε πιο δυνατά, για Εργατικό Κέντρο υπερασπιστή των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών (2018-11-13 00:00:00.0)
Από σήμερα μέχρι την Κυριακή (2010-05-07 00:00:00.0)
Πανεξόρμηση σε όλη τη χώρα στις 3 του Απρίλη (2009-03-29 00:00:00.0)
Στις 16 Απρίλη απεργούμε! (2008-04-03 00:00:00.0)
Ολοι στη μάχη (2006-04-21 00:00:00.0)
Η αποφασιστική σύγκρουση είναι μπροστά (2001-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ