Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις 31 Γενάρη η νέα πανελλαδική πανοικοδομική απεργία

Συνέχεια στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις δίνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με νέα απεργία που έχει προκηρύξει για τις 31 Γενάρη, προτάσσοντας στις διεκδικήσεις της τις αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων.

Η Ομοσπονδία και τα κλαδικά συνδικάτα απαιτούν επίσης την κατοχύρωση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, ενώ επαναφέρουν το δίκαιο αίτημα για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα Ασφάλισης (ένσημο). Θυμίζουν ακόμα τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής, και απαιτούν να γίνουν άμεσα πράξη.

Για την υγεία και την ασφάλεια στα εργοτάξια και τα γιαπιά και ενώ το 2023 τα εργατικά «ατυχήματα» θέριζαν, απαιτούν την επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, αλλά και την ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη έβαλε γερές βάσεις «για να έχουμε αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας» και τώρα είναι η ώρα κλιμάκωσης της πάλης.

Και αναδεικνύει ότι παρά την κατακόρυφη άνοδο της δουλειάς στις Κατασκευές, τα προβλήματα των οικοδόμων παραμένουν και οξύνονται.

Ενώ, απαντώντας σε κυβέρνηση και μεγαλοεργολάβους που διαρκώς παραπονιούνται για την έλλειψη εργατικών χεριών στον κλάδο, τονίζει ότι για να δουλέψουν εργαζόμενοι στις Κατασκευές, πρέπει να αμείβονται. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι για να επανέλθει κάποιος εργαζόμενος που μετακινήθηκε σε άλλον κλάδο ή έφυγε στο εξωτερικό, πρέπει:

-- Να πληρώνεται με μεροκάματο που να αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες και όχι με το μεροκάματο που έπαιρνε στα χρόνια της κρίσης.

-- Να εξασφαλίσει ότι κάθε μέρα που δουλεύει θα έχει και το ένσημό του. Ακόμη και τώρα, που δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι λείπουν εργατικά χέρια, οι οικοδόμοι με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ασφαλίζονται κατά μέσο όρο με 14 - 15 ένσημα τον μήνα. Δηλαδή, για τον ΕΦΚΑ, βρισκόμαστε ακόμα σε κρίση και ανεργία.

-- Να εργαστεί σε ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα ασφαλείας υψηλού επιπέδου. Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα και έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών, της Επιθεώρησης Εργασίας, για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Μέσα στο 2023 έχασαν τη ζωή τους σε χώρους δουλειάς τουλάχιστον 23 συνάδελφοί τους.

-- Να τους αποδοθούν τα ένσημα που για λογαριασμό της δουλειάς τους ο ΕΦΚΑ έχει εισπράξει εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να εισπράττει, χωρίς να τα αποδίδει στους οικοδόμους, με αποτέλεσμα να έχουν πίσω τους μεγάλα κενά ασφάλισης, με υπαρκτό κίνδυνο να μη θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη. Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων δεν είναι ένα οποιοδήποτε αίτημα διεκδίκησης. Αφορά το δικαίωμα χιλιάδων οικοδόμων να αποτυπωθεί η Ασφάλιση της εργασίας τους. «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε πρόβλημα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν θα παραιτούμασταν από το δικαίωμα να κατοχυρωθούν αυτά τα αδιάθετα ένσημα στον ασφαλιστικό μας βίο».

-- Να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

-- Να κατοχυρωθεί νομοθετικά στον κλάδο το 7ωρο με 5ήμερη εργασία και 35ωρο.

-- Να κηρυχτεί, εδώ και τώρα, υποχρεωτική η ΣΣΕ που έχει υπογραφεί από τον Απρίλιο του 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ