Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ξαναζεσταμένη σούπα» και μακριά από τις ανάγκες οι εξαγγελίες για την καθαριότητα

Οι εργαζόμενοι και ο λαός να μην δείξουν καμία αναμονή, να διεκδικήσουν δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά με δημόσιο χαρακτήρα, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και σε όσους συμφωνούν με αυτή.

Τα παραπάνω σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τη νέα δημοτική αρχή, για την καθαριότητα, όπου παρουσιάστηκε ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης», που όπως σχολιάζει αποτελεί «ξαναζεσταμένη σούπα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου και υπηρεσιακοί παράγοντες (προϊστάμενοι, επόπτες και επιστάτες της υπηρεσίας).

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε: Αναπροσαρμογή των περιφερειών αποκομιδής για ορθολογικότερη αποκομιδή απορριμμάτων. Ειδικό σχέδιο για τα ογκώδη με άμεση εφαρμογή και με τη συστράτευση του συνόλου των εργαζομένων της καθαριότητας. Επιβολή προστίμων σε αυτούς που κατεβάζουν υλικά ανακαίνισης. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για μείωση πράσινου κάδου. Αύξηση ποσοστών ανακύκλωσης. Ρήτρα επαναφοράς χώρου σε πρότερη κατάσταση, δηλαδή σε μεγάλες εκδηλώσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση οι διοργανωτές να καθαρίσουν τον χώρο. Ενεργοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού και μέσων. Επίσης δόθηκε εντολή για χρήση ΜΑΠ (Μέσων Ατομικής Προστασίας) από εργαζόμενους για την ασφάλειά τους.

Σε σχόλιό της, η ΔΑΣ μιλά για γενικότητες που επαναλαμβάνονται και αναφέρει: «Είναι γενικότητες γιατί δεν αναλύθηκε πώς θα γίνουν όλα αυτά. Π.χ. πώς θα μειωθεί η έκταση κάθε περιφέρειας αποκομιδής και πώς θα γίνει ορθολογικότερη αποκομιδή, όταν ο λόγος που συνεχώς αυξάνεται και εντατικοποιείται η εργασία είναι οι ελλείψεις προσωπικού, οχημάτων, η μη καλή λειτουργία του ΣΜΑ του δήμου; Θα γίνουν προσλήψεις, θα επισκευαστούν οχήματα και θα γίνει προμήθεια νέων;».

Σε ό,τι αφορά την εντολή για «χρήση των ΜΑΠ», αναφέρει ότι «αυτό ακούγεται ειρωνικό όταν απευθύνεται σε εργαζόμενους που έδωσαν αγώνες για να προμηθευτούν ΜΑΠ και εξακολουθούν να δαπανούν χρήματα από τον μισθό τους για την ασφάλειά τους, αφού τα ΜΑΠ που τους προμήθευσε η υπηρεσία δεν φτάνουν. Και είναι αντιφατικό να λένε ότι "ενδιαφέρονται" για την ασφάλεια των εργαζομένων και ένα από τα μέτρα του "σχεδίου έκτακτης ανάγκης" να είναι η ανάκληση των αδειών των εργαζομένων της καθαριότητας. Αδειες που είναι τα υπόλοιπα αδειών του 2023, που δεν δόθηκαν στην ώρα τους λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού. Η άδεια, η ξεκούραση των καταπονημένων εργαζομένων της καθαριότητας δεν είναι μέτρο προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους;».

Η ΔΑΣ σχολιάζει και την αναφορά του δημάρχου πως οι ιδιώτες - εργολάβοι «κοστίζουν λιγότερο», σημειώνοντας ότι «η πράξη δείχνει ότι η εισβολή των ιδιωτικών εταιρειών και στην υπηρεσία καθαριότητας είναι ένας από τους κύριους λόγους που έχουν ανέβει οι δαπάνες».

Τέλος, η ΔΑΣ τονίζει ότι «η περιβόητη σύσκεψη για την υπηρεσία καθαριότητας ήταν ενταγμένη στην επικοινωνιακή πολιτική της διοίκησης. "Ξαναζεσταμένη σούπα" τα όσα ακουστήκαν. Στο μόνο που συμφωνούμε με τη διοίκηση Αγγελούδη είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης να διεκδικήσουμε δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά με δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και σε όσους συμφωνούν με αυτή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας (2023-08-09 00:00:00.0)
Τραυματισμός εργάτη κατά την επισκευή γερανογέφυρας (2023-06-09 00:00:00.0)
«Δεν θυσιάζουμε τη ζωή μας για τα κέρδη του κεφαλαίου!» (2018-11-30 00:00:00.0)
Νέο εργατικό «ατύχημα» σε υπηρεσία Καθαριότητας δήμου (2018-06-28 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας (2012-01-04 00:00:00.0)
Νέα πρόβα εμπλοκής ιδιωτών στην καθαριότητα (2011-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ