Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Δεν θυσιάζουμε τη ζωή μας για τα κέρδη του κεφαλαίου!»

Παρεμβάσεις συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στα εργατικά «ατυχήματα»

Από τη μηχανοκίνητη εξόρμηση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΣΕΤΕΠΕ
Από τη μηχανοκίνητη εξόρμηση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΣΕΤΕΠΕ
Με σύνθημα «Η ζωή μας είναι πολύτιμη και δεν τη θυσιάζουμε για τα κέρδη των επιχειρηματιών», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής οργάνωσε την προηγούμενη Παρασκευή μηχανοκίνητη εξόρμηση, με αφορμή τα εργατικά «ατυχήματα» των διανομέων (ντελίβερι) εν ώρα εργασίας.

Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με παρέμβαση που πραγματοποίησε το Συνδικάτο σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Εύοσμο, με ομιλήτρια την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Αφορμή για την εξόρμηση, όπως επισημαίνει το Συνδικάτο, ήταν το γεγονός πως «πριν από λίγες μέρες κατέληξε συνάδελφος διανομέας, που είχε εργατικό "ατύχημα" πριν από περίπου ένα μήνα. Λίγες μέρες μετά, την περασμένη βδομάδα, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα εργατικού "ατυχήματος" στον κλάδο μας, με άλλον ένα διανομέα να τραυματίζεται εν ώρα εργασίας. Ενώ η ζωή του γλίτωσε "παρά τρίχα", το μηχανάκι του καταστράφηκε ολοσχερώς».

Σε απάντηση της προπαγάνδας κυβέρνησης και κεφαλαίου περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «υγιούς επιχειρηματικότητας», το Συνδικάτο καταγγέλλει: «Πόσο δίκαιο και πόσο υγιές είναι: Να θεωρείται δεδομένο πλέον από τους εργοδότες ότι για να εργαστείς ως διανομέας θα πρέπει να βάζεις το δικό σου μηχανάκι, να επιβαρύνεσαι εσύ με τα καύσιμα και τη συντήρηση; Να βγαίνει κανείς στο δρόμο πάνω σε δύο ρόδες, με χιονιάδες, με βροχές και καταιγίδες; Να παίζει ο ντελιβεράς τη ζωή του κορόνα - γράμματα και την ίδια ώρα να χρονομετρείται από τον εργοδότη; Ολα αυτά να συμβαίνουν την ώρα που όχι μόνο τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν εφαρμόζονται στην πράξη, αλλά αντίθετα η μαύρη εργασία σπάει κόκαλα;».

Τόσο στην εξόρμηση, όσο και στην παρέμβαση στην εκδήλωση, τα μέλη του Συνδικάτου κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, έχουν τεράστιες ευθύνες για τις σημερινές άθλιες εργασιακές συνθήκες, για τη ζούγκλα που επιβάλλει η εργοδοσία, οδηγώντας σε απανωτά ατυχήματα με τραυματισμούς και θανάτους εργαζομένων.

Η υπουργός Εργασίας, από τη μεριά της, χωρίς να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, μίλησε γενικά και αόριστα για ελέγχους και πρόστιμα από το ΣΕΠΕ, για μέτρα - εγκυκλίους που θα έρθουν για την προστασία των διανομέων και ...ευχήθηκε να εφαρμοστούν και στους χώρους δουλειάς.

Το Συνδικάτο διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για: Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών. Κατοχύρωση και διεύρυνση των ΒΑΕ. Μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, προστασία των διανομέων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα μηχανάκια - μέσα για τη διανομή και η ολοκληρωμένη συντήρησή τους να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Ούτε ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων για εξοπλισμό και καύσιμα.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους

Αμεσα μέτρα για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει οδηγήσει σε 43 νεκρούς εργάτες και πολύ περισσότερους τραυματισμένους μέσα στα τελευταία τρία χρόνια στους δήμους της χώρας ζήτησαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ) με τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, την περασμένη Τρίτη.

«Τώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες των "ατυχημάτων", που είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού και η αντικατάστασή του με εργαζόμενους με "ευέλικτες" μορφές εργασίας, τα απαρχαιωμένα μηχανήματα και υποδομές, η μη χορήγηση ΜΑΠ, η έλλειψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, η απουσία εκπαίδευσης του προσωπικού, η αδιαφορία και ατιμωρησία των υπευθύνων», τονίζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση.

Καταγγέλλει ακόμα ότι πολλοί δήμοι, ειδικά στην περιφέρεια, «εξακολουθούν παράνομα να χρησιμοποιούν στην αποκομιδή εργαζόμενους με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ». Προσθέτει, τέλος, τον κίνδυνο απόλυσης συμβασιούχων που σήμερα έχουν συμπεριληφθεί στους προσωρινούς πίνακες και τη συνακόλουθη παραπέρα μείωση του προσωπικού.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, όπως αναφέρει η ΔΑΣ, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από «την "ευημερία" των αριθμών» και τις ανακοινώσεις για τους ελέγχους που έχουν γίνει και τις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τα ΜΑΠ και στο πόρισμα που θα βγάλει στις αρχές του 2019.

«Για μια ακόμα φορά ζήσαμε τη γνωστή τακτική της παραπομπής των προβλημάτων σε επιτροπές και επιτροπάτα, γι' αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν θα αποδεχθούμε ως κανονικότητα τα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Μεταξύ άλλων, η ΔΑΣ προτάσσει τα εξής αιτήματα: Καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών, καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» του κλάδου. Να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας και να σταματήσει ο τεχνικός ασφαλείας να είναι όργανο της εργοδοσίας. Να επανεξεταστεί το καθεστώς της 24ωρης - 7ήμερης λειτουργίας στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Να γίνουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι καταλληλότητας των απορριμματοφόρων στις εισόδους των χωματερών. Να γίνει νομοθετική διόρθωση της διάταξης για τα ΜΑΠ, που προβλέπει μεν πρόστιμα για τους δήμους αλλά δεν ξεκαθαρίζει το πώς οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα ΜΑΠ 2017 - 2018. Να υπάρξουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να προμηθευτεί το σύστημα Υγείας τα εμβόλια της Ηπατίτιδας Β και του Τετάνου, τα οποία σήμερα δεν είναι διαθέσιμα. Να αξιοποιηθεί η επιστημονική εμπειρία του ΕΛΙΝΥΑΕ σε προγράμματα επιμόρφωσης εργαζομένων και σε εκτιμήσεις επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας. Να μην τολμήσουν να πειράξουν τα ΒΑΕ και το ανθυγιεινό επίδομα.

Εργατικό «ατύχημα» στο «ΜΙΚΕΛ» στη Λάρισα

Στο μεταξύ, εργαζόμενος σε κατάστημα της αλυσίδας «ΜΙΚΕΛ» στη Λάρισα τραυματίστηκε σοβαρά την ώρα της δουλειάς, από πτώση στο κενό του ασανσέρ, τη Δευτέρα 26/11.

Με παρέμβασή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας ζήτησε από το ΚΕΠΕΚ να ελέγξει τις συνθήκες του «ατυχήματος», την ασφαλή λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων και γενικότερα τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο τονίζει: «Δεν μπορεί να φταίει πάντα ο εργαζόμενος, ούτε η "κακιά στιγμή". Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Η διαπίστωση από τους εργαζόμενους της έλλειψης μέτρων να σημαίνει καμπανάκι και να ειδοποιούνται το Συνδικάτο και το ΚΕΠΕΚ για έλεγχο. Είναι δικαίωμά μας να γυρνάμε από την εργασία μας στο σπίτι ζωντανοί και υγιείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ