Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ για τους απλήρωτους της «κοινωφελούς εργασίας»

Από τη μαζική παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο
Από τη μαζική παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο
Σε παρέμβαση στη διοίκηση του ΟΑΕΔ στον Αλιμο προχώρησαν, χτες, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Καισαριανής, Κορυδαλλού, Ηλιούπολης και Ελευσίνας, μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων στα οχτάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας», διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο πρόγραμμα.

Οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» δουλεύουν από τις αρχές του Οκτώβρη χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, από τα ψίχουλα των 495 ευρώ που προβλέπει για μισθό το πρόγραμμα. Στους δήμους της Αττικής οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα φτάνουν τους 9.000, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονταν στη μακροχρόνια ανεργία πριν ενταχθούν σε αυτό.

Εργαζόμενοι και Σωματεία συναντήθηκαν με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη - η οποία απέδωσε την απληρωσιά σε «τεχνικό πρόβλημα» και «βλάβη στο σύστημα» - ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσουν με πιο μαζική κινητοποίηση αν δεν δοθεί λύση έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Παράλληλα, τα Σωματεία έθεσαν στην διοικήτρια του ΟΑΕΔ μια σειρά από άλλα προβλήματα: Ζήτησαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα της Ασφάλισης, ώστε να μην είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν τέσσερις μήνες δουλειάς (μέχρι να αποκτηθούν και να καταλογιστούν τα 50 ένσημα που απαιτούνται) για να ασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Εθεσαν ακόμα το πρόβλημα της εξαίρεσης από το επίδομα Βαριάς και Ανθυγιεινής Εργασίας των εργαζομένων του προγράμματος που δουλεύουν σε ειδικότητες όπως καθαριότητα, πράσινο, τεχνικά συνεργεία. Για τα παραπάνω δεν πήραν καμία απάντηση από την διοικήτρια του ΟΑΕΔ, που ισχυρίστηκε πως ο Οργανισμός δεν είναι υπουργείο αλλά «εφαρμόζει απλά τους νόμους».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Γιάννης Περρής, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του δήμου Καισαριανής.

Νέα κινητοποίηση στην Πάτρα

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του δήμου Πάτρας, διεκδικώντας ανανέωση των συμβάσεών τους και παροχή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα με αυτά τα αιτήματα ανακούφισης, οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από τη βασική τους διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση ωστόσο σιωπά, ενώ ο συντονιστής της Περιφέρειας, Ν. Παπαθεοδώρου, αρνείται να ορίσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να θέσουν τα αιτήματά τους στην ηγεσία του υπουργείου, σχεδιάζουν μετάβαση στην Αθήνα, όπου και εκεί θα ζητήσουν ξεκάθαρη απάντηση στα αιτήματά τους.

Αργότερα χτες, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Πάτρας, Κ. Πελετίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη στήριξη της δημοτικής αρχής στον αγώνα τους και δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει κάθε κανάλι που έχει στη διάθεσή του ο δήμος για να βοηθήσει να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ