Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΑΝΙΩΝ
Απαιτούν να μην καταργηθεί κανένα Λύκειο

Με κινητοποιήσεις σηματοδοτήθηκε το άνοιγμα των σχολείων

Στο συμβολικό κλείσιμο σχεδόν όλων των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία, στα Χανιά, προχώρησαν χτες, Δευτέρα, μέρα επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Οι χτεσινές κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια στις αγωνιστικές αντιδράσεις απέναντι στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του 2ου Γενικού Λυκείου των Χανίων σε Πειραματικό.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν άμεση λύση στο θέμα της στέγασης του Πειραματικού Λυκείου Χανίων, χωρίς όμως να επηρεαστούν οι μαθητές των ήδη υπαρχόντων λυκείων της πόλης, που είναι υπερπλήρη σε πολλές περιπτώσεις. Δηλώνουν για ακόμα μια φορά ότι θεωρούν αδιανόητο τρία χρόνια μετά την ίδρυση του Πειραματικού Γυμνασίου, να μην υπάρχει μέριμνα και σχεδιασμός για τη στέγαση Πειραματικού Λυκείου και σήμερα, στο παρά πέντε, οι αρμόδιοι φορείς να προσπαθούν να καλύψουν τη δική τους ολιγωρία καταφεύγοντας στην «εύκολη λύση», να καταργήσουν δηλαδή ένα υφιστάμενο Λύκειο της πόλης, της αντίστοιχης γειτονιάς, προκειμένου να στεγάσουν το Πειραματικό Λύκειο, διαταράσσοντας συνολικά τη σχολική κοινότητα των Χανίων. Και όλα αυτά ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για το χτίσιμο νέων σχολείων καθώς ο συνωστισμός στα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου έχει φτάσει στο «δεν πάει άλλο».

Οπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων, της Ενωσης Γονέων Χανίων και δεκάδων συλλόγων γονέων, «το δικαίωμα όλων των παιδιών για δωρεάν και δημόσια Παιδεία, με σχολεία που λειτουργούν απρόσκοπτα, με αίθουσες διδασκαλίας που δεν στοιβάζονται μαθητές, που δεν καταρρέουν στα κεφάλια μαθητών, που λειτουργούν με συνθήκες αξιοπρεπείς, είναι αδιαπραγμάτευτο».

Σύλλογοι γονέων, μαθητικά συμβούλια και η ΕΛΜΕ Χανίων καλούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, δίνοντας νέο αγωνιστικό ραντεβού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αύριο, Τετάρτη.

ΚΝΕ: Ούτε να το σκέφτονται να κλείσουν σχολείο στην πόλη μας! Δεν θα περάσει!

Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ σημειώνει ότι «με τη γνωστή τακτική των διαρροών μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στα Χανιά έρχονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με την προσπάθεια κατάργησης ενός Λυκείου της πόλης, ώστε να μετατραπεί σε Πειραματικό. Ερχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες και τα προβλήματα που γεννά η πολιτική της κυβέρνησης και η επιμονή της να προχωρήσει πάση θυσία τον σχεδιασμό της για κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών.

Το κλείσιμο ενός σχολείου μόνο αντιπαιδαγωγική κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί, που αντί να λύσει τα προβλήματα των μαθητών, τα διογκώνει.

Με το έτσι θέλω, λοιπόν, η κυβέρνηση επιχειρεί το κλείσιμο ενός υφιστάμενου Λυκείου και τη μετατροπή του σε πειραματικό. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για εκατοντάδες μαθητές που θα αναγκάζονταν να πάνε σε άλλο σχολείο, μακριά από τη γειτονιά τους και το Γυμνάσιο που φοιτούσαν μέχρι σήμερα. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να γίνεται μια τέτοια συζήτηση την ώρα μάλιστα που το ζήτημα της σχολικής στέγης στον νομό είναι ιδιαίτερα οξυμένο.

Αυτήν τη στιγμή πάνω από 50 τμήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια κάνουν μάθημα σε αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ, ενώ τα 25άρια τμήματα αποτελούν πλέον κανόνα, εν έτει 2024!

Αντίστοιχα έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που χτίστηκε νέο σχολείο στα Χανιά. Η πλειοψηφία των σχολείων στεγάζονται σε γερασμένα και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα κτίρια. Είναι πρόσφατο το περιστατικό πτώσης σοβά από μπαλκόνι του 3ου ΓΕΛ, όπου από τύχη δεν είχαμε θύματα.

Ούτε να το σκέφτονται κυβέρνηση και υπουργείο να κλείσουν σχολείο της πόλης μας!

Δεν θα το επιτρέψουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ