Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξανά στο επίκεντρο οι μεγάλες ελλείψεις στη στέγαση Ειδικών Σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην Πυλαία

Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της πολιτικής υποβάθμισης της Ειδικής Αγωγής βρίσκονται περίπου 80 μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους, καθώς και 50 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς στέγη μεσούσης της σχολικής χρονιάς, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου και αδιαφορίας των αρμόδιων να βρουν κατάλληλο χώρο για τη στέγασή τους.

Σήμερα Τρίτη στις 11.30 το πρωί προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο όπου στεγάζονται τα τρία σχολεία, στην Πυλαία, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, που είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια, με ανέγερση νέου σχολείου, και να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Η Ενωση Γονέων Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη στηρίζει το πάγιο και δίκαιο αίτημα των μαθητών με αναπηρία και των οικογενειών τους, και καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας.

Τις προηγούμενες μέρες ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη είχε ανακοινώσει κλείσιμο του σχολείου από 8 Γενάρη, καθώς ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει για την εξεύρεση και μίσθωση άλλου, κατάλληλου κτιρίου είχε βγει άγονος. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Παιδείας, αντί να προστατεύσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς, παρέχοντας ασφαλή, σύγχρονα σχολικά κτίρια, με πολύ μεγάλη ευκολία αποφάσισαν τον διαμοιρασμό μαθητών και εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία.

Τελικά, κάτω από τις αντιδράσεις που προέκυψαν, ο δήμος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η λειτουργία των σχολείων στο ακατάλληλο κτίριο μέχρι τις 19/2, ελπίζοντας ότι σε αυτό το διάστημα των 45 ημερών θα ευοδωθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Μετά την ημερομηνία αυτή «θα προβεί σε ό,τι έχει εξαγγείλει για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», σημειώνει.

Το κτίριο όπου στεγάζονται τα τρία σχολεία έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο και ακατάλληλο, και η αναγκαιότητα μεταστέγασής του σε ασφαλές και κατάλληλο κτίριο έχει διαπιστωθεί εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια. Εχουν λάβει ενημέρωση οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ο δήμος και το υπουργείο Παιδείας, όμως καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί στην κατεύθυνση κατασκευής νέου, σύγχρονου σχολείου, με βάση τις πραγματικές παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι η απόφαση διακοπής λειτουργίας των τριών σχολείων και ο διαμοιρασμός παιδιών και εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους μαθητές και στις οικογένειές τους, ενώ και τα σχολεία όπου προτείνεται να πάνε οι μαθητές δεν διαθέτουν με τη σειρά τους τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες ασφαλείας.

Ειδικότερα, ζητά: Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να βρεθεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος για τη φοίτηση των μαθητών, ώστε σε καμία περίπτωση να μη διαμοιραστούν τα παιδιά σε διάφορα σχολεία της πόλης, να μην αλλάξουν σχολείο οι εκπαιδευτικοί και το ΕΕΒ/ΕΕΠ. Η όποια αναγκαία μεταφορά ή μεταστέγαση να γίνει σε περίοδο που κλείνει το σχολείο, ώστε να ξεκινήσουν οι μαθητές από την αρχή σε ένα νέο περιβάλλον και να έχουν τον χρόνο να προσαρμοστούν ομαλά.

Προσθέτει δε ότι «το να κλείσουν τρία Ειδικά Σχολεία στη μέση της σχολικής χρονιάς, χωρίς να αναλογιστεί κανείς το κόστος σε παιδιά με αναπηρίες και στις οικογένειές τους, δείχνει να μην ενδιαφέρει τον δήμο στο ελάχιστο. Και αυτή θα είναι η πραγματικότητα εάν περάσουν και άλλες αρμοδιότητες της λειτουργίας των σχολείων στους δήμους, όπως θέλει η κυβέρνηση να κάνει. Θα κλείνουν σχολεία, θα συγχωνεύονται, θα υποβιβάζονται, θα υπολειτουργούν, γιατί οι δήμοι θα αποφασίζουν ότι είναι ασύμφορα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ