Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σε θέσεις μάχης για τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους

Κινητοποίηση αύριο στην Καρδίτσα | Στην τελική ευθεία οι ετοιμασίες για την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες στις 15 Γενάρη

Φωτ. αρχείου

INTIME NEWS

Φωτ. αρχείου
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, που με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, προετοιμάζουν τις πολύμορφες και συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη, απαιτώντας την ικανοποίηση των ζωτικών τους διεκδικήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες πολλές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα, προκειμένου να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επίσης, για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αύριο η κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες που παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους, έχοντας απέναντί τους ένα επιλεκτικά «ανίκανο» και εχθρικό κράτος, που εκθέτει τη ζωή του λαού σε διαρκή κίνδυνο, όπως από τα καιρικά φαινόμενα, και στη συνέχεια τον εγκαταλείπει, βρίσκονται σε θέση μάχης για την ίδια την επιβίωσή τους.

Ετσι, οι βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας συμπληρώνουν σήμερα 4 βδομάδες με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατυκάμπου.

Αντίστοιχα οι αγρότες της Καρδίτσας προετοιμάζουν την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Γενάρη. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο Καρδίτσας, όπου θα πραγματοποιείται «κλειστή» σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με φορείς της Θεσσαλίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρός της Κώστας Τζέλλας κάλεσε «να "πλημμυρίσουν" με τρακτέρ οι πλατείες των χωριών τη Δευτέρα 15/1 και στη συνέχεια σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες σε πανθεσσαλικό επίπεδο να βγούμε στον δρόμο του αγώνα, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές».

Μιλώντας για την αυριανή κινητοποίηση τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι πως τα προβλήματά μας παραμένουν και οι όποιες αποζημιώσεις είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ζημιές που έχουμε υποστεί. Γιατί πέρασαν τέσσερις μήνες και αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουμε πάρει ακόμα τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όπως και τα 2.000 - 4.000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο. Το αρδευτικό δίκτυο είναι στην πλειοψηφία του καταστραμμένο, έχουμε ζητήματα υγιεινής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μην λειτουργεί και πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή μας έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο "ανασυγκρότησης" της περιοχής, που προωθεί η κυβέρνηση, κινείται στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση κ.λπ.».

Μιλώντας για την ανάγκη κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα, επισήμανε ότι «με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα αναγκάσαμε την κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους "κόφτες" που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Οπως και με την παράταση ενός χρόνου και το 2χρονο πρόγραμμα απονιτροποίησης προσπαθεί να "χρυσώσει" το χάπι των πληρωμών της ΚΑΠ. Ακόμα και αυτά ήταν ξεκάθαρα αποτελέσματα των κινητοποιήσεών μας και της πίεσης που ασκήσαμε! Χρειάζεται κοινός αγώνας και συμπαράσταση όλων των φορέων, καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής μας.

Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Ολοι στον αγώνα για να έχουμε εισόδημα επιβίωσης, να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας».

Ο Κώστας Τζέλλας σημείωσε ότι «η πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100%, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος». Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το βαμβάκι, που είναι και η μεγαλύτερη καλλιέργεια στον νομό, η ασφαλιστική αξία του οποίου στον ΕΛΓΑ είναι 180,2 ευρώ/στρέμμα.

Στον αντίποδα, η Ομοσπονδία μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικούν ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, έως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Πολύμορφη δραστηριότητα και στην υπόλοιπη χώρα

Παράλληλα, συσκέψεις προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες μια σειρά από Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Στην Εύβοια, σε Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσει την αγωνιστική του δράση προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο καφενείο «Λάιος», στην Κήρινθο.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας καλεί πανηπειρωτική σύσκεψη την Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρτας.

Στη Σάμο, την Τετάρτη 17 Γενάρη, οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο, με κάλεσμα από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο και αγωνιστικό ραντεβού στις 10.30 π.μ. έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ