Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συλλόγων πανεπιστημιακών και ερευνητών που αντιτάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ενώνουν τις φωνές τους με τους φοιτητές τους, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, με ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ σε χρηματοδότηση και προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό την αντίθεσή του στα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκφράζει ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας ότι «οι "ευέλικτες" ερμηνείες του Συντάγματος, όπως αυτή που επιχειρείται για το άρθρο 16, οδηγούν σε κατήφορο δίχως τέλος».

Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Η εν μια νυκτί αναγνώριση της επαγγελματικής ισοτιμίας των πτυχίων των κολεγίων που έχει προηγηθεί δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Οταν εξαγγέλλεται πανηγυρικά ως μεγάλη καινοτομία ότι όλοι οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά ιδρύματα θα έχουν (στο εξής...) διδακτορικό γίνεται κατανοητό πόσο μακριά είναι η επιχειρηματική λογική από την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας (...)

Η επένδυση στη δημόσια Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων είναι αυτή που μακροπρόθεσμα έχει την πιο αποφασιστική επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ο ισχυρισμός ότι τα δημόσια πανεπιστήμια θα βελτιωθούν μέσω του "ανταγωνισμού" με τα ιδιωτικά, έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όσο και η "βελτίωση" του δημόσιου συστήματος Υγείας από τη γιγάντωση και πριμοδότηση με κάθε τρόπο των ιδιωτικών κλινικών.

Ο μόνος "ανταγωνισμός" που έχει ακαδημαϊκό νόημα δεν είναι στο εμπόριο πτυχίων, αλλά οι επιδόσεις στον διεθνή ερευνητικό στίβο, εκεί που τα δημόσια πανεπιστήμια αντεπεξέρχονται πολύ καλά, αν και ξεκινούν από άκρως μειονεκτική αφετηρία», σημειώνουν οι διδάσκοντες της Φυσικομαθηματικής και καλούν το υπουργείο «να σταματήσει να απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο και να το ενισχύσει με προσωπικό, υποδομές και πάγια και σταθερή χρηματοδότηση».

Ο Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αντίστοιχα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα «ελεύθερα ΑΕΙ», συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και τίθεται σε εγρήγορση, ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο «Ελεύθερο πανεπιστήμιο», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι παραβαίνει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος και «ιδρύει ιδιωτικά "πανεπιστήμια", όπου μόνο όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση: "Πληρώνεις; Παίρνεις πτυχίο". Ως αποτέλεσμα θα υποβιβαστούν όλα τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων. Θα μετατρέψει τα κάθε είδους κολέγια σε "πανεπιστήμια", παρότι δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις επιστημονικές προδιαγραφές των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες για να γίνουν τα δημόσια πανεπιστήμια εκείνα που θα δίνουν τη σφραγίδα ποιότητας σε ξένα ιδιωτικά ιδρύματα μέσω συμπράξεων. Βαφτίζει τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια" μη κερδοσκοπικά, ενώ αποτελούν ξεκάθαρα ένα πεδίο κερδοσκοπίας επιχειρηματιών. Τα βαφτίζει "ελεύθερα" ενώ στην πραγματικότητα σε αυτά βασιλεύουν η ανελευθερία, το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, η αναγκαστική σιωπή των διδασκόντων. Καμιά διδασκαλία και καμιά έρευνα δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιες μεσαιωνικές συνθήκες». Οι πανεπιστημιακοί του Παντείου καλούν σε σύμπλευση με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και όλων των παραγόντων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, την αντίθεσή της στο επικείμενο νομοσχέδιο εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ), σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου με τη δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω της επιβολής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την απειλούμενη βιωσιμότητα πολλών πανεπιστημιακών Τμημάτων της περιφέρειας - και όχι μόνον - και τη θεσμοθέτηση ενός αντιδημοκρατικού πλαισίου διοίκησης των ΑΕΙ με τον Ν.4957/2022, με τον οποίο επιδιώκεται η πλήρης μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις». Δηλώνοντας την αντίθεσή της στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς επίσης και στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς όρους, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ καλεί στα αυριανά συλλαλητήρια και διεκδικεί: Δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση. Αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, ενίσχυση όλων των κατηγοριών προσωπικού, βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών σπουδών, σίτισης και στέγασης των φοιτητών. Εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του δημόσιου πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ