Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΝΑΤΟικά ναρκαλιευτικά για την προστασία του ΤΑΡ

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει την προστασία του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), στην Αδριατική, στέλνοντας δύο ναρκαλιευτικά σκάφη στην περιοχή, για να συνεργαστούν με το ιταλικό Ναυτικό και τις τοπικές αρχές για την παρακολούθηση αυτού του βασικού αγωγού φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, ανέφεραν ΝΑΤΟικές πηγές.

Η ενίσχυση της ασφάλειας του αγωγού TAP στην Αδριατική έρχεται μετά από τα σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» και τις ζημιές σε υποθαλάσσιο αγωγό και καλώδια μεταξύ Φινλανδίας - Εσθονίας στη Βαλτική, αλλά και εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα ΝΑΤΟικά πλοία πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις για να βελτιώσουν τις ικανότητες επιτήρησης και προστασίας των αγωγών και άλλων στρατηγικών υποδομών, καθώς εντείνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία και συνολικά ο παγκόσμιος γεωπολιτικός ανταγωνισμός. Τον Μάρτη του 2023, το ΝΑΤΟ δημιούργησε ένα κέντρο συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών, με το οποίο σκόπευε να χαρτογραφήσει τα τρωτά σημεία και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας του αγωγού. Συγκροτήθηκε επίσης μια ομάδα εργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Ο TAP ξεκίνησε τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου το 2020, μέσω 55.000 σωλήνων που απλώνονται σε μήκος 878 χλμ. από την Ελλάδα και την Αλβανία και εκτείνεται μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία, τροφοδοτώντας περίπου 7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτός ο αγωγός μετέφερε περισσότερα από 11 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ