Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σύσταση ναυτικής ομάδας για την εξουδετέρωση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα

Μνημόνιο για τη σύσταση ναυτικής ομάδας για την εξουδετέρωση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (MCM Black Sea) υπέγραψαν χτες οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, προκειμένου να διευκολύνουν τη ναυσιπλοΐα και ιδιαίτερα τη διέλευση εμπορικών πλοίων για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και άλλων προϊόντων.

Ρωσία και Ουκρανία έχουν τοποθετήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου έναν πολύ μεγάλο αριθμό ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εκτιμάται ότι πλέον πολλές από αυτές πλέουν ανεξέλεγκτες.

«Το περασμένο καλοκαίρι, οι τρεις χώρες αποφάσισαν να λάβουν προστατευτικά μέτρα και να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα και τώρα υπογράφηκε η συμφωνία. Θα συσταθεί επιτροπή που θα λαμβάνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία σχετικά με τη συμμετοχή σε πολυμερείς εργασίες απομάκρυνσης ναρκών», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, επισημαίνοντας ότι μόνο οι ναυτικές δυνάμεις των τριών υπογραφουσών χωρών, που είναι και κράτη της Μαύρης Θάλασσας - και μέλη του ΝΑΤΟ - θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Πρόσφατα η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει άδεια να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα βρετανικά, αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟικά ναρκαλιευτικά, επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γ. Γκιουλέρ, δήλωσε χτες ότι η Αγκυρα «θα συνεχίσει να ενεργεί έτσι με βάση τη Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με τα τουρκικά Στενά (Βοσπόρου και Δαρδανελίων), η οποία έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα και την περιφερειακή ασφάλεια».

Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «εκτιμούμε τη συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν στο έργο χώρες εκτός της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και οι σύμμαχοί μας. Οι προσπάθειές τους για τη διευκόλυνση αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να καθοριστούν αργότερα, υπό τις κατάλληλες συνθήκες».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν ναυτικές ασκήσεις εξουδετέρωσης των ναρκών στα ρουμανικά ύδατα τον Σεπτέμβρη του 2023. Στην άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα και στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη, συμμετείχαν πάνω από 200 αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού από Βουλγαρία, Γαλλία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία, Βρετανία και ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ