Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΡΑΚΤΟΥ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΝ ΠΤΗΣΕΙ
Πληθαίνουν τα ερωτήματα, ενώ η «Boeing» αναγνώρισε «πρόβλημα»

Courtesy of unnamed souce

Για «πρόβλημα» που «θα το προσεγγίσουμε ως το Νο 1, αναγνωρίζοντας το λάθος μας» έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου αεροναυπηγικής «Boeing», Ντέιβ Καλχούν, αναγνωρίζοντας ευθύνη για την πρόσφατη τρομακτική εμπειρία που είχαν 171 επιβάτες της «Alaska Airlines», όταν αποκόλλησε ...εν πτήσει τμήμα της ατράκτου σε αεροπλάνο (τύπου 737 MAX) που τους μετέφερε, στις δυτικές ΗΠΑ.

Το μεγαλοστέλεχος του αμερικανικού κολοσσού περιέγραψε το περιστατικό ως «ποιοτική αβλεψία» και είπε ότι ξεκίνησαν έλεγχοι για να διαπιστωθεί «τι δεν πήγε καλά στην αρχική διαδικασία και οδήγησε σε αυτό», υποσχόμενος «διαφάνεια σε κάθε βήμα». Η «αυτοκριτική» βέβαια γίνεται ενώ εξελίσσεται ο ανταγωνισμός με τον άλλο κολοσσό, την «Airbus», που ενισχύεται, ιδιαίτερα μετά τα θανατηφόρα ατυχήματα σε αεροσκάφη 737 ΜΑΧ πριν μια πενταετία σε Ινδονησία και Αιθιοπία.

Στην προκειμένη περίπτωση, εξετάζεται τι λάθη υπήρξαν με την τοποθέτηση του τμήματος της ατράκτου, με παράθυρο που κλείνει τον χώρο όπου θα υπήρχε έξοδος κινδύνου.

Σημειωτέον, το αεροσκάφος την περασμένη Παρασκευή είχε μόλις ενάμιση μήνα που ταξίδευε.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιγκιγκ ανακοίνωσε ότι τα Boeing 737 MAX θα μείνουν καθηλωμένα μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, χωρίς να διασαφηνίσει κάτι για το χρονικό διάστημα.

Πρόβλημα και με πτήση στην Αφρική

Ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλείας στις αερομεταφορές προκάλεσε και το πρόβλημα που εκδηλώθηκε την Τετάρτη σε πτήση της «Air Cote d' Ivoire» που μετέφερε την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γκάμπια στην Ακτή Ελεφαντοστού (στην ανατολική Αφρική), για να πάρει μέρος στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες μελών της Εθνικής και του επιτελείου της, λίγο μετά την απογείωση του 50θέσιου ελικοφόρου παίκτες άρχισαν να λιποθυμούν εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το BBC, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γκάμπια ανακοίνωσε ότι «οι πρώτες έρευνες έδειξαν απώλεια πίεσης και οξυγόνου στην καμπίνα». Ο προπονητής της Εθνικής, Τομ Σαΐντφιτ, δήλωσε ότι «δεν υπήρχε οξυγόνο» αλλά και ότι «δεν έπεφταν μάσκες οξυγόνου». Επιπλέον, ο παίκτης της Εθνικής Σάιντι Τζάνκο είπε ότι κατά την επιβίβαση «παρατηρήσαμε την έντονη ζέστη», αλλά το πλήρωμα προσπάθησε να τους καθησυχάσει. Μετά την απογείωση, όμως, «η αφόρητη ζέστη σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου προκάλεσε δυνατούς πονοκεφάλους και ζαλάδα σε πολλούς, ενώ άλλοι αποκοιμήθηκαν βαθιά». Κατήγγειλαν ακόμα ότι «μας έβαλαν στο φτηνότερο δυνατό αεροπλάνο», αλλά και ότι χτες προσπάθησαν να τους βάλουν να πετάξουν ξανά με το ίδιο αεροπλάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ