Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παζαριού συνέχεια με «αλληλοκατανόηση θέσεων»

Για τη βούλησή της να «τρέξει» τον ευρωατλαντικής κοπής διάλογο με την Τουρκία, ώστε να προχωρήσουν αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διαβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «AL ARABIYA», παρέπεμψε στις πρόσφατες συναντήσεις στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ισχυριζόμενος ότι εγκαινίασαν «μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη φιλική διευθέτηση των διαφορών», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό «να είμαστε διαβουλευτικοί, να έχουμε αμοιβαία κατανόηση των θέσεων του άλλου».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτημα για το πώς θα αντικατοπτριστεί η προσέγγιση των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα, την κατάσταση στην Κύπρο και τη διαμάχη για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ο Γεραπετρίτης επέμεινε ότι «αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αυτό θα επηρεάσει θετικά και το Κυπριακό», ενώ όσον αφορά τους ενεργειακούς διαδρόμους, χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητο να ενισχύσουμε περαιτέρω σχέδια έργων που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε ενεργειακές γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Απω Ανατολής με την Ευρώπη. Και η Ελλάδα έχει να επιτελέσει έναν ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στο θέμα αυτό».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην «Καθημερινή» και εξαγγέλλοντας αναθεώρηση του δόγματος των στρατιωτικών εξοπλισμών με ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και αλλαγές στη στρατιωτική θητεία με βάση το φινλανδικό μοντέλο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας επέμεινε πως «είναι κι ένας τρόπος να μπούμε σε αυτόν τον αγώνα δρόμου, στον οποίο η Τουρκία τρέχει ήδη τα τελευταία δέκα - δεκαπέντε χρόνια και είναι εξαγωγική δύναμη».

Σε κάθε περίπτωση, και στον οδικό χάρτη που έχουν χαράξει οι δύο κυβερνήσεις, τον Φεβρουάριο το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα και της - σύμφωνα με ΜΜΕ «κλειδωμένης» - επίσκεψης Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον, με κύριο μενού τον Στρατηγικό Διάλογο. Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η δεύτερη συνάντηση στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου και της Θετικής Ατζέντας (προώθηση διμερών μπίζνες), με επικεφαλής των ελληνικών αντιπροσωπειών την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη αντίστοιχα. Θα ακολουθήσει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Απρίλιο στην Αγκυρα, ενώ επίκειται και συνάντησή τους τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων της λυκοσυμμαχίας. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει γίνει τουλάχιστον μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γεραπετρίτη και Φιντάν, με τον Τούρκο να έρχεται στην Αθήνα αυτήν τη φορά, ενώ αναμένονται και άλλες συναντήσεις τους στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων.

«Δίαυλος» και τα αστικά ΜΜΕ

Στο μεταξύ, οι διευθυντές της «Καθημερινής» (Αλέξης Παπαχελάς) και της τουρκικής «Milliyet» (Οζάι Σεντίρ) δημοσίευσαν συντονισμένα άρθρα τους στις δύο εφημερίδες (μετά και από σχετικά φόρουμ εκπροσώπων ΜΜΕ) για την αξία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ο Αλέξης Παπαχελάς σημείωσε ότι οι δύο εφημερίδες συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μόνιμου διαύλου «επικοινωνίας που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε μια πιθανή μελλοντική ελληνοτουρκική κρίση» και ότι «ειδικά στην εποχή των "fake news", δεν υπάρχει τίποτα πιο χρήσιμο από την άμεση επικοινωνία από δημοσιογράφους που μπορούν να "διαβάσουν" με ακρίβεια τι είναι αλήθεια και τι ψέμα», με ό,τι ως γνωστόν βαφτίζουν fake news τα αστικά επιτελεία, καταλήγοντας ότι «μέσω της επικοινωνίας μπορούμε να συμβάλουμε στην αμοιβαία κατανόηση και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η οποία γειτνιάζει με τις μεγάλες κρίσεις που βιώνουμε».

Ο Οζάι Σεντίρ σημείωσε ότι «αν μπορούμε να μάθουμε να μοιραζόμαστε αντί να χωρίζουμε, θα επωφεληθούμε και οι δύο (πλευρές) από αυτό».

Στο μεταξύ, στο διμερές παζάρι, όπου συνεννοήσεις εναλλάσσονται με «μηνύματα», οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ολοκληρώνουν σήμερα την άσκησή τους «Θαλασσόλυκος» («Denizkurdu»), ανάμεσα στα σενάρια της οποίας ήταν και η κατάληψη νησιού από Τούρκους κομάντος και η ύψωση της τουρκικής σημαίας. Επιλέχτηκε για την υλοποίησή του τουρκική νησίδα απέναντι από τη Ρόδο.

Στην Ελλάδα, την προηγούμενη βδομάδα, πλοίο των Αμερικανών ξεφόρτωσε (με ευθύνη και του αποσπάσματος «TC Det Eastern Med - Greece Detachment» του 839 Τάγματος Μεταφορών του US Army, με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία, που έχει αναπτυχθεί στον Λιμένα Κερατσινίου, έχοντας γραφεία και αποθήκη) 393 τεθωρακισμένα οχήματα ένοπλης αναγνώρισης τύπου M1117. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια παρτίδα που ενσωματώνεται στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, από συνολικά 1.200 τέτοια οχήματα που παραχωρούνται από το απόθεμα των Αμερικανών και, όπως διαχέεται αρμοδίως, ικανός αριθμός οχημάτων προορίζεται να εξοπλίσει μονάδες της ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ