Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην αιχμή των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή

Στο Αμμάν της Ιορδανίας βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ενώ ακολουθεί επίσκεψη στην Αίγυπτο, έχοντας ανά χείρας τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια διευθετήσεων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, χτες, ο Γεραπετρίτης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει την «εντεινόμενη ανησυχία» της Αθήνας για την κατάσταση στη Δυτική Οχθη, την «πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο» και «την κορύφωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή», την ώρα που η κυβέρνηση κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια στα ΝΑΤΟικά σχέδια που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι υπέρ της διάνοιξης περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων και της απρόσκοπτης διοχέτευσης των απαραίτητων αγαθών» στη Γάζα, αποκατάστασης των απαραίτητων εγκαταστάσεων και των δικτύων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε «σενάρια εκτοπισμού πληθυσμών», τα οποία έως χτες συζητούσε στο παρασκήνιο. Μίλησε, εξάλλου, για την ανάγκη «να αρχίσει σοβαρή συζήτηση για την επόμενη μέρα, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει μία πολιτική προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή. Σε αυτή την προοπτική, ο ρόλος της Παλαιστινιακής Αρχής θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικός και πρέπει να στηριχτεί, καθότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής μας», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ποιος θα εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, σε άλλη μια πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά του Παλαιστινιακού λαού!

Σήμερα, Τρίτη, ο Γεραπετρίτης αναμένεται να γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II, ενώ κατόπιν μεταβαίνει στην Αίγυπτο, όπου αύριο, Τετάρτη, θα έχει επαφές με την εκεί ηγεσία και τον ομόλογό του.

Στο μεταξύ, την ώρα που οι επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας κατά της Υεμένης ξεκίνησαν, προχωρούν οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς για τις λεπτομέρειες της αποστολής φρεγάτας στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian» και για την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Σε αυτό το φόντο, χτες αναμενόταν να παρουσιαστεί στην αμερικανική ναυτική βάση NSA στη Μανάνα του Μπαχρέιν ανώτατος αξιωματικός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συμμετοχής χώρας μας. Π.χ. να παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά πλοία που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. `Η η φρεγάτα να ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου. `Η να αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, επικρατέστερα για ανάπτυξη είναι οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ». Το πλοίο θα διαθέτει οργανικό ελικόπτερο και ομάδα ΟΥΚ (για εκτέλεση νηοψιών κ.λπ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαθαίνει η εμπλοκή από Βαλκάνια μέχρι Ερυθρά (2024-06-26 00:00:00.0)
Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! (2024-05-10 00:00:00.0)
Ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον λαό οι κυβερνητικές θέσεις (2024-02-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο (2024-01-17 00:00:00.0)
«Στην αιχμή» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων για την «επόμενη μέρα» στη Μ. Ανατολή (2024-01-12 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα (2023-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ