Πέμπτη 18 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιβεβαιώνεται η κάλυψή της από θύλακες της Αστυνομίας

Συνεχίστηκαν και χτες στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι καταθέσεις μαρτύρων για την επίθεση του ναζιστή Κ. Μπαρμπαρούση και του τάγματος εφόδου στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου, όπου επιτέθηκαν σε μικροπωλητές μετανάστες, χτυπώντας τους και αναποδογυρίζοντας πάγκους. Μια εγκληματική δράση που μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού για τη Χρυσή Αυγή οι λαϊκές αγορές αποτελούσαν «πεδίο δράσης» για την επιδίωξή της να υποκαθιστά, μέσω της βίαιης δράσης της προς τους μετανάστες, την αστυνομία και το κράτος. Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός Νικόλαος Μουρκογιάννης, που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία ως σκοπός στη λαϊκή αγορά και στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρατήσει τη στάση «δεν θυμάμαι τίποτα»: «Δεν είχα δει τίποτα (...) ό,τι έγραψα ήταν από παραδρομή (...) έκανα λάθος όταν αναφέρθηκα στον Μπαρμπαρούση», και χτες δεν θυμόταν τίποτα.

Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση της εισαγγελέα: «Πώς το εξηγείτε ότι ενημερωθήκατε από την διοικητή σας ενώ ήσασταν εκεί;» και η απάντηση του μάρτυρα, που σε μια ...αναλαμπή της μνήμης του παραδέχτηκε ότι «αν ένας πολίτης κάνει έλεγχο και τους υποκαθιστά, είναι παράνομο»...

Κατέθεσε επίσης και ο δημοσιογράφος Παν. Τσακανίκας από το Αγρίνιο, που είχε αναδείξει στην αρθρογραφία του τη δράση της Χρυσής Αυγής και τον ρόλο του Μακρή ως χρυσαυγίτη, που με την ιδιότητα του αστυνομικού - συνοδού του Μπαρμπαρούση, ενίσχυε πολλαπλά τη δράση της. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μακρής έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στους παράνομους ελέγχους μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι από το τάγμα εφόδου, συνοδεία του βουλευτή - στελέχους της, Κ. Μπαρμπαρούση. Ο μάρτυρας επανέλαβε στο δικαστήριο για την προσπάθεια εκφοβισμού με απειλές και βρισιές που υπέστη από το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση για σχετικό ρεπορτάζ με τη δράση του. Κατέθεσε επίσης πως υποψιαζόταν ότι το κάψιμο του αυτοκινήτου του ήταν από χρυσαυγίτες. Αναφέρθηκε και σε άλλες επιθέσεις σε λαϊκές, σε επιθέσεις σε Ρομά στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι. Μάλιστα, τόνισε «ότι αυτά ήταν με κεντρική εντολή». Κατέθεσε ακόμα για τα τάγματα εφόδου ότι «δίνονταν παραγγέλματα και ανταποκρίνονταν όλοι ταυτόχρονα όπως κάναμε στον στρατό, με ιαχές κ.λπ.». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναζιστής Λαγός κινήθηκε απειλητικά κατά του μάρτυρα όταν εκείνος είπε ότι δεν θέλει να κάνει διάλογο μαζί τους και έκανε λόγο για φασίστες, καθάρματα και δολοφόνους.

Στην προηγούμενη δικάσιμο είχε καταθέσει και η μάρτυρας Α. Παπαζήση, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Τόνισε ότι εκείνη τη μέρα στη λαϊκή άκουσε, γύρω στα 30 μέτρα μακριά της, φωνές. Είδε με τα μάτια της το τάγμα εφόδου που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ήταν συντεταγμένο με μαύρα, με τις επωμίδες, με διακριτικά της ΧΑ, μπροστά ο κ. Μπαρμπαρούσης και πίσω ο προσωπικός φρουρός». Μάλιστα, κατέθεσε ότι αποφάσισε να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία. Η απάντηση που έλαβε από το ΑΤ ήταν «κάνε ό,τι νομίζεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ